hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴究竟想唔想做城隧線
開啟左側

九巴究竟想唔想做城隧線

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-3 01:26 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2016-4-3 00:22
邊個乘客會理你用新車定舊車?
有得上車就得

但另一方面有D線因為有八幹後對私後左唔少一樣有得益

其實就算冇八幹都好
車流量只會流去其他地方
埔公就算唔塞都好
可能只係變左由駿景園打後塞起
又或者城隧長時間自己慢車
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hk20020062 發表於 2016-4-3 01:29 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-3 01:17
要話條青沙冇人用之前
不如睇下D數字先
今年一月既數字顯示

最大問題係沙田方向沙田出口,大圍出口至橙色空間對出一段變咗二入一,結果變成樽頸位
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-3 01:42 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2016-4-3 01:29
最大問題係沙田方向沙田出口,大圍出口至橙色空間對出一段變咗二入一,結果變成樽頸位
...

咁的確做規劃果個應該要拉去打
有咩可能起多條通出去九龍既隧道
段大埔公路可以用同樣容量食得晒?
仲有明知有事都仲要拖幾年先搞

之前都有板友提過以前青沙一線出既時候就倒返轉青沙會塞
特別是而家大家車流量開始相差唔大既時候
就得一邊就塞另一邊
最正既係而家唔會有計劃改善此路段

alex_yu1992 發表於 2016-4-3 02:20 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2016-4-3 00:31
新車舊車就未必分到 ,
不過 40X 49X 已經越出越多 AVC , 雖則話「加班車」但往往頂閘 / 企人之後都係俾客 ...

沙廠其實都唔係好夠大車用
而迦差唔多所有特班都係AVC or ASC
89D, 87D, 49X.....

hkbw 發表於 2016-4-3 08:33 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-3 01:17
要話條青沙冇人用之前
不如睇下D數字先
今年一月既數字顯示

佢擺明認為冇乜巴士線行就等於冇乜人用..

擺明居馬唔LIKE 巴士公司冇乜線行個邊等佢用青沙~~
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2016-4-3 08:36 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-3 01:42
咁的確做規劃果個應該要拉去打
有咩可能起多條通出去九龍既隧道
段大埔公路可以用同樣容量食得晒?

真係講到口臭~~

要解決而家城隧及青沙問題, 答案就係條PLAN左三十年都動唔到工既T4路~~
當年冇乜人係個邊住又唔起..(得蔚景園班人嘈)~而家又多個私樓係度...真係..點算好~~

遲少少沙田鄉事會路大改做, 城隧青沙塞得仲甘~~
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2016-4-3 08:37 | 顯示全部樓層

alex_yu1992 發表於 2016-4-3 02:20
沙廠其實都唔係好夠大車用
而迦差唔多所有特班都係AVC or ASC
89D, 87D, 49X.....

不過又咁講, 隔離線最多一部半部..40X可以連續兩班單層...
殺雞焉用牛刀?!
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-3 10:33 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2016-4-3 08:36
真係講到口臭~~

要解決而家城隧及青沙問題, 答案就係條PLAN左三十年都動唔到工既T4路~~

諗深一層其實T4係唔係真係咁大用處我有疑問
特別是而家青沙入馬鞍山堆車一早識係田心出口走
就算分流到部分車流走
繼續行大埔公路走入吐公堆車都夠塞車

當然有實好既
不過好明顯起T4路阻力甚高
再死諗點起T4好似冇咩實際效用
peterson 發表於 2016-4-3 18:03 | 顯示全部樓層
T4唔係絕對無敵,但T4可以將原本依靠火炭、沙田港鐵站,等沙田城門河北大埔公路各出入口嘅車,引導到使用沙田路各出入口,
咁至少減輕左唔少大埔公路嘅車流,
而最緊要嘅,係令堆車避開左大埔公路沙田港鐵站一段轉線頻繁嘅塞車位,
咁就已經差好遠
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
ADS@81K 發表於 2016-4-3 18:20 | 顯示全部樓層

peterson 發表於 2016-4-3 18:03
T4唔係絕對無敵,但T4可以將原本依靠火炭、沙田港鐵站,等沙田城門河北大埔公路各出入口嘅車,引導到使用沙 ...

T4分流作用係咪去到咁大其實都好有疑問
樓上講咗馬鞍山既車開始識用田心上
河東一帶用T4比較實際既都係得第一城一帶
如果要短期內處理沙田一帶塞車問題
首先就係火炭路同沙田鄉事會路中間一段車速限制放寬到70黎疏導車流
其次就係處理沙田市中心停車位不足問題
宜家一到食飯時間/假日/上落貨時段
整個沙田市中心完全係塞車大迴圈

長遠黎講
唔再起新路出市區
唔再處理大埔粉嶺沙田之間得吐露港同粉公連接住既問題
隨着新界東北發展
只要一到繁時車龍就不再限於大埔公路
甚至去到更遠既地方