hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴究竟想唔想做城隧線
開啟左側

九巴究竟想唔想做城隧線

ADS@81K 發表於 2016-4-4 12:23 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2016-4-3 23:36
馬鞍山唔用田心仲可以用邊?
走去沙田路上?
你有個更方便更省時嘅路口自然多人用

沙鄉路入河東?
沙鄉路出入絕大部份都係來自城隧入沙市/河東
冇錯起完T4係分流到一部份
但係T4方便到幾多區?
會唔會有咁多車同你兜一轉T4上番沙田路再用其他出入口落?

T4固然要起
但係沙鄉路/火炭路/沙市一帶交通問題唔處理
一日都係繼續塞

交通規劃唔係睇一條半條路既問題
跟着邊條路出事就搞邊條
亦要睇下周邊道路設計可唔可以配合到
起完T4擴闊完埔公改善完沙鄉路十字路口就會乜事都冇?
其他道路配合唔到一樣出事
樓上有人提到話咩無位又有限制
係有限制架
咁呢樣係咪應該要政府自己諗辦法處理?
例如係起新路/擴闊埋周邊其他道路配合
乜都係普通市民諗晒咁不如我地食政府份糧跟着炒晒家陣班planning

HF3204@243M 發表於 2016-4-4 15:34 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-4-3 22:23
其實鬧青沙規劃失誤嗰班人,有無諗過大埔公路個配套最大障礙可能係沙田火車站同埋附近啲村屋?
...

加埋九鐵落底 / 加軌

就算禾輋嗰邊加到一條線都幫唔到好多
hkbw 發表於 2016-4-4 18:14 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2016-4-3 23:36
馬鞍山唔用田心仲可以用邊?
走去沙田路上?
你有個更方便更省時嘅路口自然多人用

田心出九龍我反而少用~~用得最多唔塞車時係過大學站去上青沙~ 其實都有唔少車係咁行~~

起左T4, 塞車/繁時 馬鞍山自然會行沙瀝經T4過青沙/ 城隧~

殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2016-4-4 18:17 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2016-4-4 12:23
沙鄉路入河東?
沙鄉路出入絕大部份都係來自城隧入沙市/河東
冇錯起完T4係分流到一部份

起左T4, 到塞車時自然會分流去, 正如而家唔少車係下繁行慢線落大圍迴旋處上返紅梅谷路~~你睇下咁行既車數, 就知T4係有必要起的了~
殺雞焉用牛刀?!
drbean7218 發表於 2016-4-4 21:12 | 顯示全部樓層
GL3789 發表於 2016-4-4 09:08
路政署官員曾經承諾會再研究有無其他方式或其他走線減低T4路對景觀既影響,但到而家都未有消息

只靠擴闊 ...

今時今日點起, 地區人士及造價2個因素都夠死。

就算過到地區人士的一關, 這個project 的造價可能是當年的唔知幾多倍, 又要經幾重關卡, 最後先有機會在財委會攞錢。
barking 發表於 2016-4-4 22:58 | 顯示全部樓層
題外話,我記得某日朝早繁忙時間粉嶺公路南行發生交通意外,北區向南的交通完全封閉。
此時,大埔出吐露港公路直程可以飛車,而且沙田各個往市區的隧道十分暢順。
所以,點解源於北區的交通問題,要打沙田區的主意嚟"埋單"?
我都唔睇好T4

城隧線問題,只可以講因為城隧係一條新界既隧道,九巴不嬲對新界區內的巴士線用車都比較舊/雜。
唔知 "屯元 <-> 荃葵" 呢啲新界線用車係咪又咁?

ADS@81K 發表於 2016-4-4 23:33 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2016-4-4 18:17
起左T4, 到塞車時自然會分流去, 正如而家唔少車係下繁行慢線落大圍迴旋處上返紅梅谷路~~你睇下咁行既車數 ...

我從來冇反對過起T4
只不過係咪單單起咗T4就解決到成個塞車局面先?
繁時埔公/獅隧口/大隧口擠塞
係出於沙田/馬鞍山/大埔/北區既出入市區車流過多而令現有道路網絡超出負荷所致
如果今日冇青沙
情況會更慘不忍睹
T4係將原本集中於埔公既車流引導一部份去連接住獅隧大隧既沙田路/沙瀝公路/大老山公路
問題就出自呢三條路本身車流量甚高
係唔做任何改善工程既情況下
貿貿然去起T4只係將塞車問題由埔公一帶進一步延伸去呢幾條路
起T4既前提係至少其他道路承受到額外車流量
matchnacu 發表於 2016-4-5 14:00 | 顯示全部樓層
我想問:
大埔公路沙田段ge車輛類型的比例究竟如何?
私家車、貨車、同巴士/村巴 比例係點?

我無做過研究,我唔知,我只係知道一到暑假/長假,獅隧早繁一定好通暢,但平時就頗塞車!
點解我想問呢個問題?
查實我認為香港車數似乎太多,即使有T4,十年之後都可能飽和,所以即使起好T4,甚至未來開到T14,或者大埔公路開到八線都無用。如果從源頭入手手,將來只會再塞
hkbw 發表於 2016-4-5 22:49 | 顯示全部樓層
matchnacu 發表於 2016-4-5 14:00
我想問:
大埔公路沙田段ge車輛類型的比例究竟如何?
私家車、貨車、同巴士/村巴 比例係點?

你講話起多d路會多d車行最後都係飽和呢堆說說話 同話阿爸係男人一樣, 係transport eocnomics來講係冇意思~~
T4起左, 首先做左引流先~~等於心血管搭橋一樣~~唔係話唔去控制源頭根治問題~~而係如果再唔係T4就盞心臟病發(其實都病發左一段時間啦)~~唔做搭橋就去做擴容(沙田鄉事會路大改做), 恐怕到時由朝塞到慢, 搶救無效~~

記著..起T4唔代表其他野唔做~~但只做其他野唔起T4, 一樣無用~

殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2016-4-5 22:50 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2016-4-4 23:33
我從來冇反對過起T4
只不過係咪單單起咗T4就解決到成個塞車局面先?
繁時埔公/獅隧口/大隧口擠塞

唔起T4而家咪攪死左個大圍迴旋處, 同埋沙瀝公路落去花園城個位, 同埋大涌橋路一帶LAW~~
殺雞焉用牛刀?!