hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府股息全貼巴鐵方案,票價有望下調
開啟左側

[報刊新聞] 政府股息全貼巴鐵方案,票價有望下調

siusiupeople 發表於 2016-4-5 13:15 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2016-4-5 13:24 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-4-5 13:14
荒唐,荃灣去觀塘條紅VAN 日日排長龍,1部高載車等於幾多部紅VAN呀?
直車? 有鐵又有轉乘,我就唔信無紅VA ...

你不如問點解條40改完特快之後條龍仍然咁長?
觀荃一事上如果九巴當年唔係咁消極,如果當年運輸署唔係咁stubborn,根本唔會搞成咁

再者,觀荃就話同巴士直接競爭
世上仲有佐元、觀旺等既紅小
其中如果唔係有前者,今日成班青公客仲係完全無車去佐敦

唔好以為無紅小巴士就可以重組得好好
你望下沙田,無紅小一樣係成堆線由馬鞍山碌到沙田甚至大圍先上公路
siusiupeople 發表於 2016-4-5 13:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2016-4-5 13:45 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-4-5 13:31
梗係啦,40 班次唔夠密,但這個唔係紅小存在理由喎,
點解唔係九巴重組荃葵東九線而要繼續比紅小坐大?

班次只係其中一個成因,走線亦係另一個問題
巴士公司、運輸署反應慢就反應慢啦,你估條紅小線盤古初開就有?
如果九巴當年識做,觀荃客一早已經落咗九巴袋,紅小亦從來唔會做大
只怕如果唔係紅小出現,觀荃客仲要挨多十幾年慢碌深水埗九龍城,直至九巴發現問題為止

青山公路問題
如果無紅小,你以為九巴就會肯將261B全日?
當然唔會啦,成班客已經落晒52X袋
仲點會冒風險開條唔知夠唔夠客既特快線?
有競爭先有進步,政府其實都知,所以至搞競爭法,我估你應該唔會反對政府講既嘢?

沙田問題
區區都有區議會,根本並非單純區議會問題
好似86過兩次河既問題,巴士公司近年連方案都無提過,何來有區議會阻撓?

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
RobynnNKendyFan + 5 英雄所見略同

查看全部評分

siusiupeople 發表於 2016-4-5 13:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2016-4-5 14:05 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-4-5 13:52
86 改快變成286,當然比議會BAN左啦。

你唔講我都唔記得當年份青沙路線轉乘計劃
不過當年份計劃俾人鬧到飛起,係有佢自己既原因
話係區議會既錯不如話本身個計劃搞得差

但就算唔講個別路線
有適度競爭既區域整體而言的確係做得好過完全無競爭既區域
有時巴士公司真係要俾人嚇下先做得好
GK3258 發表於 2016-4-5 16:42 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-4-5 14:05
你唔講我都唔記得當年份青沙路線轉乘計劃
不過當年份計劃俾人鬧到飛起,係有佢自己既原因
話係區議會既錯 ...

你呢個“有人嚇下先會有進步”既諗法其實十分短視。無錯嚇一嚇可能推密左班次,但係咁係咪有效運用資源?絕對唔係。
小巴最大問題係有唔少同巴士重叠路線,其實本來剩係巴士做係最理想,依家放狼入室,巴士又食唔飽,小巴又食唔落。巴士食唔飽自然班次無咁密,小巴惡哂情況就更嚴重。在環保,一架巴士頂八架小巴,對環境定路面如果係有需要路線絕對係巴士好。在乘客,你以為有小巴好好,結果排哂長龍無定向班次,仲要比小巴㩒住黎搶錢。
呢個係當年政府行左一步好大既錯步,就係比白牌車合法化,到依家仍然解決唔到因此既有線無人搭,有人無線搭問題。簡單黎講,香港小巴定位係錯哂
橫看香港巴膠
tunghang 發表於 2016-4-5 19:32 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-4-5 16:42
你呢個“有人嚇下先會有進步”既諗法其實十分短視。無錯嚇一嚇可能推密左班次,但係咁係咪有效運用資源 ...

巴士再密再快都唔夠小巴密同快,小巴同巴士都可以各有各做
唔通巴士同地鐵重曡,地鐵食唔落,巴士食唔飽,就要cut走其中一樣?

lsc04d11 發表於 2016-4-5 19:49 | 顯示全部樓層
成日話巴士公司唔夠司機用,又成日話紅小賺得少。
其實,好簡單,招紅小司機成為巴士司機,將紅小變成「歷史之物」,真係有需要既路段(CUT細D,以元朗<-->佐敦為例, 元朗<-->深井, 屯門<-->佐敦咁)就用綠小代替。

這樣係咪大家都好呢?
(暫時撇下了紅小司機態度「積極」之點,或者等到O個批「進取」者做到退休,好好訓練新加入巴士公司的小巴司機)
TommyS58 發表於 2016-4-5 20:15 | 顯示全部樓層

其實講小巴同巴士競爭嘅問題
用44同261做例子會好啲。。。

~~