hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府股息全貼巴鐵方案,票價有望下調
開啟左側

[報刊新聞] 政府股息全貼巴鐵方案,票價有望下調

EH2674 發表於 2016-4-5 20:53 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-4-5 13:31
梗係啦,40 班次唔夠密,但這個唔係紅小存在理由喎,
點解唔係九巴重組荃葵東九線而要繼續比紅小坐大?

既然紅小無存在理由,咁點解九巴到今時今日都唔重組荃葵東九龍線去加速扼殺紅小?
強人所難,不可一不可再
expertuser2004 發表於 2016-4-5 22:04 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-4-5 13:14
荒唐,荃灣去觀塘條紅VAN 日日排長龍,1部高載車等於幾多部紅VAN呀?
直車? 有鐵又有轉乘,我就唔信無紅VA ...

咁沒鐵地帶又點計, 官塘山大把呢d 咁既路比紅小玩, 有巴士都不代表快同乘客唔一定要搭, BBI 成日都來呢套舊不舊左D?
得巴士直車但慢, 咁你搭不搭丫?
高載車不等於架車會快, 原理同大車不行得快線一樣
印像中呢度好似有人計過架車載幾多人可高速上鈄

但乘客有權用錢買時間, 時間過左錢就買不返黎, 其實官荃線總站試過總站排 2百幾人, 個陣 40 仲未轉特快
有競爭先有進步, 沒競爭何來會進步? 相信樓主不反對, 也是競爭法立法原因之一

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2016-4-5 22:20 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-4-5 16:42
你呢個“有人嚇下先會有進步”既諗法其實十分短視。無錯嚇一嚇可能推密左班次,但係咁係咪有效運用資源 ...

首先小巴比巴士快得多, 相信樓主不會反對
但個人不同意小巴㩒住黎搶錢, 首先沒人用鎗指住你一定要你搭小巴, 搭得的過一半都是想快(除左的士, 較合理就是小巴, 什至有小巴比巴士收費平)

雖然巴士載客量大, 但速度慢又不可靈活運行是一大缺點, 加上港鐵有故障不能除錯, 除左巴士同小巴搭得, 仲有乜野交通可以搭? (唔好答我是的士)
港鐵+巴士缺點點解不可以變成小巴的優點? 某些路線用巴士行根本就是燒油錢(eg: 西荃線)
同埋綠小沒紅小咁自由, 可話改線就改線, 呢點相比巴士同專線運吉認真抵打

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +12 收起 理由
kmb_dx2437 + 1 + 10 終於有人講公道說話
JH_LE4612 + 1 + 2 英雄所見略同

查看全部評分

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
GK3258 發表於 2016-4-6 00:58 | 顯示全部樓層

EH2674 發表於 2016-4-5 20:53
既然紅小無存在理由,咁點解九巴到今時今日都唔重組荃葵東九龍線去加速扼殺紅小?
...

你話改就改?幾多重組係比小巴佬一句利益問題而扼殺左?
依家政府係怕小巴佬,根本係巴士比佢㩒住黎打
橫看香港巴膠
GK3258 發表於 2016-4-6 01:03 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2016-4-5 22:20
首先小巴比巴士快得多, 相信樓主不會反對
但個人不同意小巴㩒住黎搶錢, 首先沒人用鎗指住你一定要你搭小 ...

睇下全球有幾多地方會好似香港咁,將小巴劃左岀巴士範圍外任佢發展?老實講,小巴有其好處,但唔代表就要比佢繼續錯落去。由巴士公司引入較小型巴士,再根據客量分配番咩線用咩車,取消重叠服務,咁先算係有遠見既政策
橫看香港巴膠
YY487 發表於 2016-4-6 10:18 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
miklcct 發表於 2016-4-6 10:26 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2016-4-6 01:03
睇下全球有幾多地方會好似香港咁,將小巴劃左岀巴士範圍外任佢發展?老實講,小巴有其好處,但唔代表就 ...

紅色小巴根本就唔係巴士,而係share taxi。
進智公交
ahken 發表於 2016-4-6 10:44 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-4-5 12:38
整死呢兩行對香港係利多於弊,特別係紅頂

係,紅頂全部變番綠頂咪好囉,起碼票價絕對係合理範圍

紅頂三個月內加三蚊都夠膽死

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-4-6 11:09 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-4-5 13:12
同意紅頂有存在既需要
有唔少位真係紅頂先做得到個效果
例如西環去荃灣,唔搵紅頂去做真係唔知邊個會做( ...

不過紅頂就係衰可以加價加到天花龍鳳,唉⋯⋯
ahken 發表於 2016-4-6 11:14 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2016-4-5 16:42
你呢個“有人嚇下先會有進步”既諗法其實十分短視。無錯嚇一嚇可能推密左班次,但係咁係咪有效運用資源 ...

冇錯,筲旺紅VAN搶錢真係前無古人⋯⋯

一日都係柴小巴士公司種出既禍,否則呢條紅小線分分鐘要減價吸QB西灣河特快客⋯⋯