hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線通車後巴士重組安排 (2016 - 全套詳細文件) ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 南港島線通車後巴士重組安排 (2016 - 全套詳細文件)

RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-17 20:22 | 顯示全部樓層

Pendolino 發表於 2016-5-17 19:06
咪好似58/9咁,留條20/30班次的線憐憫下你咁囉。

相反盲都知可以cut的171同170,就竟然可以紋風不動。

點解 171 同 170 就可以 cut
反青沙撐獅隧
Ravenclaw 發表於 2016-5-17 21:42 | 顯示全部樓層
Pendolino 發表於 2016-5-17 19:02
依家52班次不穩到喊,建議的40M開20-30分鐘一班,突登等的意義不大。唔好叫人搭73喇,我都想有73坐,大車 ...

你講馬坑邨?請搭973
leungky0528 發表於 2016-5-17 21:52 | 顯示全部樓層
Pendolino 發表於 2016-5-17 19:06
咪好似58/9咁,留條20/30班次的線憐憫下你咁囉。

相反盲都知可以cut的171同170,就竟然可以紋風不動。

171依家班班爆滿
客量差左都唔見得Cut幾多

170其實有空間開特快班次飛銅記同九龍
不過似係對客量無信心
寧願等到沙中開刀
volvo_chan 發表於 2016-5-18 20:23 | 顯示全部樓層

本人強烈反對671減剩上下繁只開六班車,但絕對贊成改特快

671更理想係改為東廊特快後,維持全日服務,
並來回方向分別加停堅拿道西站(往九龍方向)及景隆街站(往南區方向),
這樣的話671便可開拓銅鑼灣<>觀塘特快客源,執靚埋班次分分鐘能起死回生!
至于你信不信,我反正信了
ADS@81K 發表於 2016-5-18 23:27 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-16 23:44
我真係唔信中環灣北呢 d 位對有鐵地區黎講會唔廢
你都記得有 90B
就算冇 590 都唔駛拉 90 wo  

90B我睇死呢間公司都係諗住做香港仔-港大落中上環一段再死攬住個山道天橋特快同銀碼大先唔洗比人斬

呢間公司死都唔會縮短 諗住你班人港鐵590都唔上就上佢

再講590又唔夠鐵快又唔夠鐵平
我真係唔知憑咩可以留係度
有條平線90係度就算速度唔夠打都仲可以靠平搵吓食
我只係知道鴨島肯定唔會賣帳上590
90B或者執到些少餅碎
90?連中環都唔到真係餅碎都無得食

RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-18 23:31 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2016-5-18 23:27
90B我睇死呢間公司都係諗住做香港仔-港大落中上環一段再死攬住個山道天橋特快同銀碼大先唔洗比人斬

呢間 ...

非繁灣仔先係主菜而中環唔係
縮條線唔去中環個人覺得冇乜問題
唔明點解你會覺得中環咁把炮
如果中環真係咁把的話 88R 都應該全日反轉行 la
反青沙撐獅隧
Ravenclaw 發表於 2016-5-19 00:05 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2016-5-18 23:27

呢間 ...

590留既原因主要系灣仔北同銀碼...

第一,灣仔北淋唔到辦法用$6.90補位,拉90B過去除左飛起左金鐘之外,仲由$6.90變$5.80 ,佢實唔制,拉90過去更加唔洗講,差價仲大...

第二,往中環方向可以做貴價灣仔內街特快,理由系佢唔洗上利東...

第三,對下里數表,佢唔去交廣收唔到$6.90架,同23一樣,都系剛剛好夠里數收$6.90...

但唔洗上利東系咪代表快呢?唔一定架,屬鵝頸橋既特性既人應該知道橋上咩時間咩料既...

仲有,灣北系咪真系要補呢?

即系咁講,你死都要留590,我寧願佢再屎忽,90用灣北做總站算啦,即系灣仔西都焗埋人上590...

但都系果句,見到老新鐘意做中環真系非常唔高興

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
RobynnNKendyFan + 5 精闢見解

查看全部評分

RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-19 00:13 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-5-19 00:05
590留既原因主要系灣仔北同銀碼...

第一,灣仔北淋唔到辦法用$6.90補位,拉90B過去除左飛起左金鐘之外, ...

加上條新 90 出灣仔講緊係黃竹坑道天橋特快 wo
我就覺得班客唔知鵝頸橋特性都唔會上 590
所以我就覺得條 590 遲下根本非繁就會完全冇料
就算減價都係無補於事

反青沙撐獅隧
LRT1027 發表於 2016-5-19 00:23 | 顯示全部樓層
不如趁南港島線通車將171往荔枝角方向不停堅拿道西
咁對南區人來講車程快唔少
Ravenclaw 發表於 2016-5-19 00:55 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-19 00:13
加上條新 90 出灣仔講緊係黃竹坑道天橋特快 wo
我就覺得班客唔知鵝頸橋特性都唔會上 590
所以我就覺 ...

拿,老新,想擴充客源呀嗎,中碼<>利樂街 啦

利南道將來有新住宅呀嗎,要去北岸巴士?得,就拉條最貴既入去...