hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 沙田區巴士路線發展計劃 - 結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 沙田區巴士路線發展計劃 - 結果

siusiupeople 發表於 2016-8-21 14:59 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2016-8-21 14:57
新田圍想不繞經顯徑或四美,可以入一入大圍站,海福先上青沙,這樣已經可以夠客(建議去大角咀)
...

大圍海福有286X呀, 去大角咀轉287X咪得囉, 咁都唔記得?
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-21 15:05 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-8-21 14:57
新田圍想不繞經顯徑或四美,可以入一入大圍站,海福先上青沙,這樣已經可以夠客(建議去大角咀)
...

如果搵281M做重組既
顯徑冇理由冇份
(當然顯徑係某人眼中釘)
如果唔理所有野只係睇條線work唔work既
海福一個站多客極有個譜
我唔想同意某垃圾所講既野
但係而家大圍既有286X同287X
條線唯一贏面只係直上青沙轉車站

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
mckhgc 發表於 2016-8-21 15:57 | 顯示全部樓層
281M重組改行青沙,無論點行都已經要還神,
個人認為現實當中,最大可能係,顯徑鐵路站啟用(無論是已通九龍,抑或只純由大圍延長至顯徑),281M大幅削班,繼而取消。

至於新田圍<>顯徑,老九好少少既,或者會有大過中六合彩頭獎機會加82K兜顯徑,當然更大可能係-----乜都唔理,叫你搭87B,順便謀取暴利。當然不論如何,82K,87B仲有80M繼續削班係走唔甩。

簡單講,顯徑有鐵,沙田最多不滿交通聲音既顯徑,從此甩難(會唔會到時又不滿只有馬鐵/東西線停 ,東鐵/南北線唔停,就唔知喇),新田圍就雪上加霜。

亦唔知點解,講親呢個位,就梗係扯到去討論掠水三飛,從來唔會有「人」提出,掠水三飛對新田圍根本毫無價值,只要「好近好方便」咁「去秦石」搭又平又密(相比掠水三飛)既鐵路同小巴即可解決。
如果呢個位上,掠水三飛係有價值係有保留必要,甚至係值得冇結果咁討論咁多年,唔可以「好近好方便」咁「去秦石」搭鐵路同小巴解決同取代,咁口口聲聲話新田圍來往秦石好近好方便,秦石有既野即係新田圍有既講法,仲係咪合理?
最差配套 狗也不D
Snowbb 發表於 2016-8-21 16:20 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-8-21 14:48
咩啊, 宜家條86仲健在未上黃泉喎.

佢個意思應該係 , 兩年前建議既 286 做唔到新田圍 .
Snowbb 發表於 2016-8-21 17:20 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-21 14:43
北行就算有得停但執行上係唔係可行
仲有改善左返新田圍既服務
咁出又點呢?

新田圍 < > 大圍的區內服務能重組的空間相信唔大
82K 、 87B 、 281M 加埋基本上係覆蓋晒成個大圍

而問題係 82K/281M 已經係風中殘燭咁滯
相信兩線都冇乜發展空間 , 只能繼續減班

今次 82K/281M 雖然冇減班 , 但係轉單層都睇得出九巴漸漸對兩線失去信心
所以係趁 281M 仲未有大幅度的減班前 , 睇下有冇得叫做比新田圍入埋青沙轉乘網路既機會 .

Snowbb 發表於 2016-8-21 17:29 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2016-8-21 15:57
281M重組改行青沙,無論點行都已經要還神,
個人認為現實當中,最大可能係,顯徑鐵路站啟用(無論是已通九龍 ...

82K 依家都講緊想唔經田心街 , 相信要 82K 行埋顯徑冇乜可能 …

Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-21 17:38 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2016-8-21 17:20
新田圍 < > 大圍的區內服務能重組的空間相信唔大
82K 、 87B 、 281M 加埋基本上係覆蓋晒成個大圍

咁我會調返轉咁諗既然82K/281M係唔掂既
可解唔順帶是但做低一條呢?
之後個人角度而言
如果新田圍真係要搵青沙線既
281M並唔係唯一選項
調返轉條82K可以深入到大圍
論生存價值或者可以做起既程度點都係82K高一線
281M對新田圍來講基本作用只係一條較平既區內線
由82K變82A雖然冇左影
到而家82K建議唔經田心街
都起碼仲借變走線去睇下會唔會輕微既改善

Snowbb 發表於 2016-8-21 18:09 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-21 17:38
咁我會調返轉咁諗既然82K/281M係唔掂既
可解唔順帶是但做低一條呢?
之後個人角度而言

新田圍應該冇咁容易肯放走 281M , 畢竟連 80M 都改做繁忙時間服務
所以如果想做低條 281M , 剩下既 82K/87B 唔可以再削減服務之餘仲要加強服務

82K 路線太長 , 一係以新田圍為中心拆線
但新田圍整青沙線去邊又會成為另一個重點

Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-21 18:56 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-8-21 18:09
新田圍應該冇咁容易肯放走 281M , 畢竟連 80M 都改做繁忙時間服務
所以如果想做低條 281M , 剩下既 82K ...

真係有幾多人搭281M出入九龍塘先
唔係冇既但真係好少數
由81M到而家281M
對新田圍既價值已經跌到得返區內用途
仲要疊住條87B既區內用途
當然281M既資源唔多唔少都要用返落82K/(87B)身上

至於新田圍青沙點執
82K又點執
遲D可以再解釋

leolaw 發表於 2016-8-21 22:54 | 顯示全部樓層

的確, 如果87B上青沙, 留87A在獅隧石硤尾
對新田圍可能會好少少

不過, 可能當年有人覺得 (or妄想) 87A 變 287X 後81C可以不用經大圍
(或者東西線通車後出行政指令)

加上顯徑又有 86B 改行青沙,
所以就忽略了新田圍.

話時話, 唔知有冇方法查到各屋邨 / 住宅小區嘅人口年齡分佈??!!
因唔想亂咁評論人口嘅流動/通勤需求

但假設80年代嘅新田圍邨家庭為例. 1986年 40 歲嘅依家都70歲, 未必再日日搭車外出.

小朋友嘅都到結婚年齡, 成家立室嘅又可能搬走, 得番老人家留響條邨......
而個老人家, 可能要等其中一個住老人院 or 過身,
才有可能編配一人單位...從新田圍邨搬走, 然後有空置單位供換入 "新人口"

新搬入嘅如果係基層/低收入, 可能又真係去深水步之類低消費地區比較多.

但其實呢個人口流動性現象有幾普遍??? or 是否貼合現實??

講真, 如果新田圍嘅75歲或以上人口比率, 比其他小區多20%或以上,
咁樣網上某些條邨一萬人口嘅言論, 已經要打八折
但呢d數據, 其實有冇可能取得, 供路線發展/規劃參考

(或者正面d, 老齡人口開始減少...流動性增加)

不過如果新搬入嘅如果係低收入嘅多...
咁可能一條去低消費地區如深水埗...87B都大概做到,
(返而應該諗吓往沙田方向...到汝洲街後不經黃竹街, 到南昌街燈位才右轉,
加停  2E/2F/86C 嘅南昌街近福華街站, 更接近深水埗, 可能更切合需要)

d負擔得起車費...又想快嘅非巴迷, 亦有282落車公廟站轉馬鐵,
去東九龍又有89, 其實都 (勉強) 切合出行需要

87B要兜顯徑係唔理想, 但條邨夠唔夠客直上獅隧又係問題.
人哋都善用 81K 蛇車收工後擺低, 搵車(+搵人)候命...去穩定 87B 晚繁班次啦...

將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆