hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 沙田區巴士路線發展計劃 - 結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 沙田區巴士路線發展計劃 - 結果

straysheep123 發表於 2016-8-28 12:40 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2016-8-23 11:11
顯徑應該唔會咁易放走 281M

如果轉青沙線兜返顯徑去新田圍

即殺

286X兜4美趕走左唔少顯徑客
mckhgc 發表於 2016-8-28 13:37 | 顯示全部樓層
straysheep123 發表於 2016-8-28 12:40

即殺

講起呢樣,真係唔知四美前世係咪對顯徑做左好多陰質事。

四美D交通,幾乎一直畀顯徑拖著個鼻,80,81S,305/985條條兜畀佢地,80仲離譜到貼錢兜。

反觀顯徑,睇左咁多年交通forum,全沙田最多意見最多聲音係佢地,係,顯徑的確唔太理想,但多年黎只有人地巴士線兜畀佢,佢幾乎一定直車冇兜路,呢樣已好過唔少地方。而家兜返一條286X畀四美(其實係二美),佢地就拍晒台,算點?同埋既然286X趕到顯徑客,即係顯徑都叫做有被「趕」既後路,亦即係其實差極,都叫做有其他選擇。又唔見垃圾之王82K「趕」到新田圍客?

顯徑憑一堆公居屋都可以爭取到鐵路站,又係已經好難得,顯徑有鐵後,除左必死既85B、好大機會死既281M外,其他兜顯徑既線都真係要檢討下,第一個唔應該再兜係80。

最差配套 狗也不D
ADS@81K 發表於 2016-8-28 14:38 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2016-8-28 13:37

四美D交通,幾乎一直畀顯徑拖著個鼻,80,81S,30 ...

講開又講
今年交運會傾RPP真係得啖笑
顯徑有區議員竟然話沙中線通車都唔斬得85B
對住呢啲政棍
學小小人講
諮詢真係浪費時間
mckhgc 發表於 2016-8-28 15:20 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2016-8-28 14:38
講開又講
今年交運會傾RPP真係得啖笑
顯徑有區議員竟然話沙中線通車都唔斬得85B

呢條村,都唔知點講好......全沙田最多不滿聲音最多意見係佢,比起大街大巷o個D佢係唔算理想,但比起另外幾個孤島:四美(遲D唔知五定六美)、新田圍、廣源、水泉澳、遲D仲有火炭最入最督o個度......佢算好好啦,而家仲有鐵在望,另外幾個有乜?

仲記得之前講過,顯徑有真正土皇帝區議員反對281M不兜顯徑巴總,其實呢類為D真正土皇帝行少兩步而設既無聊無謂無恥既兜上兜,顯徑都係受害人,佢地搭87B去程兜新翠一樣中招(當然都唔夠新田圍咁慘絕人寰,281M同87B既兜上兜都食晒),點解佢咁都唔唸下呢類兜上兜真係幾乞人憎?唔知如果提出取消87B去程兜新翠,顯徑又會唔會反對呢?

畀著我係佢,就拎87B黎討價還價,281M取消兜顯徑巴總可以,但同時要求87B都取消新翠,以方便顯徑居民。

最差配套 狗也不D
Snowbb 發表於 2016-8-28 19:41 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2016-8-28 13:37

四美D交通,幾乎一直畀顯徑拖著個鼻,80,81S,30 ...

小弟有時見到 , 顯徑的巴士站最多人等既往往都係 80
所以小弟認為 80 暫時都唔容易脫離顯徑 , 待沙中線和顯徑站起好後再觀察都未遲

而且 80 兜顯徑仲有個好處 , 就係做貴價區內流水
有次非繁搭 80 出觀塘 , 有唔少人係顯徑沿途各站落車
Snowbb 發表於 2016-8-28 19:51 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2016-8-28 15:20
呢條村,都唔知點講好......全沙田最多不滿聲音最多意見係佢,比起大街大巷o個D佢係唔算理想,但比起另外 ...

87B 出九龍兜新翠邨只係為左補返同 88K 的轉乘優惠
因為 88K 以前同 87A 有 BBI

Snowbb 發表於 2016-8-28 19:57 | 顯示全部樓層

straysheep123 發表於 2016-8-28 12:40

即殺

問題就係如果轉青沙線應該去邊度
如果係駁鐵既話 , 南昌或許係不錯的選擇
流星☆雨 發表於 2016-8-28 21:19 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-8-28 19:41
小弟有時見到 , 顯徑的巴士站最多人等既往往都係 80
所以小弟認為 80 暫時都唔容易脫離顯徑 , 待沙中線 ...

區內都要俾$5.8算咩好處???都仲未計80貴過晒89、89B、80X呢樣咁荒謬嘅事
趕客路上 理_得你
Snowbb 發表於 2016-8-28 21:41 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2016-8-28 21:19
區內都要俾$5.8算咩好處???都仲未計80貴過晒89、89B、80X呢樣咁荒謬嘅事

80 開得密 , 又深入美田美林
所以有唔少區內客俾 $5.8/$7.4 搭 80 來往四美 - 顯徑

對九巴黎講 , 80 可以做到貴價區內客當然歡迎
mckhgc 發表於 2016-8-28 23:37 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2016-8-28 21:41
80 開得密 , 又深入美田美林
所以有唔少區內客俾 $5.8/$7.4 搭 80 來往四美 - 顯徑

我之前都講過,好多人真係見車就上,好運中心,新田圍81K遲秦石47X幾秒黎,D人都唔睇,照上貴一貴既47X,其實可能多得八達通,無論免費或收幾貴,上車拍卡,「畀錢」既感覺唔太強烈,同埋又唔使o係銀包再搵散紙,味造就左呢D懶人 同巴士公司既暴利
最差配套 狗也不D