hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線214開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴新線214開辦消息

Ravenclaw 發表於 2016-8-22 22:07 | 顯示全部樓層

呀系喎,216M客量有冇變化?
toyl 發表於 2016-8-23 00:27 | 顯示全部樓層
又分享下行車時間。
晚上10:15,由松記返彩雲,以前早十分鐘走的話都仲可以搭6D>27,執過時間表之後啱啱走車要等多廿分鐘。
睇返6D 42 214,咦?全部都啱啱走晒!為免去到九龍城轉27有排等都係行去搭42,橫掂營盤街過去都係一條直線。
好,到麗蘿樓。214啱啱到站,上咗幾個,我繼續等7分鐘後的42,同時有2X到站,站上客各有各上。
上車,去到花墟公園6D慢兩分鐘到,去到候王道架214已經到彩雲。
42到景泰街,2X仲過緊橋要多2分鐘,到白虹樓,計返時差,時間其實同214行車時間完全相同。

暫時結果就係,214夜晚同42時間相比只能打和,日間肯定會貴D兼慢D,真係等返42好過。
dennis28a 發表於 2016-8-23 04:49 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-8-22 11:48
問題係,真係返寶達落車的有幾多?有幾多唔係返寶達的?佢地唔係全部有替代品?

你搞清楚件事,13D 秀茂坪邨少人還少人,但寶達唔係少人得咁緊要,間唔中有批人上 13D 返寶達。沿線有代替品又點?寶達少左成條 13D 唔洗搞你最愛既「既得利益」問題?

13D 平時正常寶逹總站落牛頭角都要約 30 分,當中寶達落到協和街/曉光街口都要接近 15 分,
何以見得跟類似 89 行法,13D 翠屏總站開出,20 分去唔到淘大?

同埋唔好以為一定要行觀塘道先快,11B 11C 89C 經觀塘道走的
因為道路網問題,全部要兜埋容鳳書果邊先出返觀塘道西行,就唔見得快過牛頭角道幾多啦

另外,11B 收費問題,加上十三街/九龍城碼頭出九龍灣至觀塘沿途獨巿,殺到先算

如果 13D 縮線放入翠屏道,去旺角要兜個大圈去到翠梓樓,至可以轉番去麥當勞,其實 13D 同 89 去淘大時間幾乎一樣。
而 89 觀塘站開去裕民坊最低消費 7 分鐘,唔好彩唔順燈、塞埋站,10 分鐘時有發生。
淨番 10 分鐘要由裕民坊片去淘大,唔係做唔到,但亦都唔易。

而更有趣既係,如果你夠後生,係文具店行番上觀月樺峰都只係 5-8 分鐘。
入容鳳書係慢,但一出到觀塘站落隧道已經快番唔少,只要唔好跟 16 停觀塘工業中心或 89C 停駿業里,
跟 11B、11C 一去去創紀一期。

咁 6P 又係一條好有競爭力的跨區線?

佢地想要 6P 全日,只係因為舊年 RPP 出現左一條以翠屏道為總站的 6P,唔代表旺角線 vs 6P,
佢地一定會揀 6P 而唔要旺角線,唔好偷換概念

點睇旺角需求都唔見得少過深水步掃到長沙灣加埋,仲要 6P 兜彩虹道,行車時間同對手比較,差距更大

觀塘有觀旺紅小,但夠有觀青紅小,6P 現時定線直接全日,一樣會俾紅小打到殘;對觀塘而言,都只會同你口中「廢線」無分別。

一定?你唔好下下認為「自己永遠是對的」。
咁 13D 由翠屏、經和樂、牛頭角道去旺角要幾耐,你搞清楚依件事再同我講 13D VS 地鐵 VS 巴士有幾大吸引力。
旺角需求大,但時間呢?唔係條線叫行「旺角」人地就會要,仲要成 20 分鐘一班。

旺角好唔同,地鐵唔洗轉,山腰有 1A、山下有 16,要平有觀旺、要快有油旺(晚間 10-15 分鐘由旺角到泳池),
1A/16 幾多分鐘一班?小巴幾多分鐘一班?等得部 13D 黎,求其上部 1A 或者 16 分分鐘係協和街或者警署都行得番去屋企。

我就當你去旺角 13D 都仲預到定點班次,但旺角返翠屏係全輸幾條街。
當旺角市場咁大競爭下,你實係當班友傻左?

係我角度,6P 完全係廢線黎嫁,但佢地偏偏最少有意願收留依條線,6P 最少係當區比較缺乏既野,
除左得條疏到傻觀青紅小(平均 10 分鐘一班),出面大馬路連 296C 都無得坐,40 又無埋,地鐵又要轉車(詳情請教下青山道果個朋友啦)。
而且觀青紅小其實唔係快,明明同觀旺行同一條路,旺角果部總站起載 10 分鐘到新世紀,青山道果部最少 15 分鐘至到太平道。
係咁多因素結合下,仲叫吸到班老人家同返學客。(不過真係唔會多客嫁啦)

雖然翠屏本身交通配套好過三彩,又唔使上落山去地鐵站,但你的論調,同埋班人叫三彩行去地鐵站,本質上無咩分別囉…

你究竟識幾多個住翠屏既人?唔好下下以為人地唔行得,所以垃圾流水線就一定要。
如果流水線仲慢過大馬路既密車線,點解唔行出去上車?
我識過無數咁多位果頭生活既人,佢地真係寧願行出地鐵站/大馬路就算。

仲要講緊大部份樓行 10 分鐘就到地鐵站,而地鐵 21 分鐘就出到旺角;
唔近地鐵站班人行 5-8 分鐘都上到和樂邨巴士站(識行其實好快,簡單過你中秀巴總上秀程樓多多聲)。

你拎三彩根本混淆視聽,彩福、彩德落山到彩盈再行去地鐵站可止 10 分鐘?證明你真係唔清楚翠屏班人需要咩野。

惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2016-8-23 05:10 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2016-8-22 07:56
13D頭班車問題, 可行方法可以係將N293尾班車變成293S, 將軍澳照收通宵價, 加經寶達總站, 設分段收費$6.8, ...

13D 有唔少方法解決,但最正確方法係運輸署應該要正視山上有深宵交通需求,依個所有山區既訴求。
雖然 213M 唔係解決方法,但最少比地鐵客駁到車返上山。

至於 89 系,翠屏可以放走 89B 同 89X,但一定會食咬 89 嫁啦。
不過 2020 年打後既事,之後再算。
mrm23 發表於 2016-8-23 11:21 | 顯示全部樓層

今日再搭多左轉,反方向由 SSP 到黃大仙,(原本想去油塘,但驚遲到,頂唔順落車轉地龍)
一如其他師兄所講,足足用左半個鐘先去到黃大仙

原來已經有兩蚊客識得用佢黎響荔枝角道/南昌街汝洲街上山..
睇黎呢部車唔止可以做 2B / 2F 客,
連 2E 都可以玩埋

對兩蚊客黎講,班次多左一個 double,
九巴亦明正言順收多 $1.5 (政府補貼)

未嘗唔係一件好事

不過南昌街O個堆極品燈
真係要運吉執執佢...

stevechau 發表於 2016-8-23 12:04 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2016-8-23 11:21
今日再搭多左轉,反方向由 SSP 到黃大仙,(原本想去油塘,但驚遲到,頂唔順落車轉地龍)
一如其他師兄所講, ...

果堆燈幾難執...大部份停得耐既燈口都係因為另一邊燈車流比南昌街自己大得多(例如大埔道元洲街長沙灣道荔枝角道等, 無可能要大路讓南昌街), 呢個情況直到入左SKM範圍先逆轉...
但SKM本身老人多行人唔少, 變相行人燈又唔可以SET得短...
mrm23 發表於 2016-8-23 15:35 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-8-23 12:04
果堆燈幾難執...大部份停得耐既燈口都係因為另一邊燈車流比南昌街自己大得多(例如大埔道元洲街長沙灣道荔 ...

其實O個堆極品燈係早十年八年先搞出黎,
原因應該係唔想南昌街太順燈令到車速太快/衝燈

呢幾年南昌街意外係少左好多,
問題係而家係另一個極端...

stevechau 發表於 2016-8-23 16:58 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2016-8-23 15:35
其實O個堆極品燈係早十年八年先搞出黎,
原因應該係唔想南昌街太順燈令到車速太快/衝燈

澤安落黎去到窩仔街果段以前係比較易順燈落...呢幾年少左坐車經呢邊所以無乜感覺話耐左~
反而元洲街-LCK道呢段南昌街就咁多年都唔多順...
其實近年SSP都多左好多呢D唔順燈既組合, 東京街同而家既南昌街情況都係差不多~
S3BL100 發表於 2016-8-23 20:03 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-8-23 04:49
你搞清楚件事,13D 秀茂坪邨少人還少人,但寶達唔係少人得咁緊要,間唔中有批人上 13D 返寶達。沿線有代替 ...

13D 既其他既得利益者,維港灣,牛頭角道觀塘官小/喜鵲樓,仲可以話替代品要行一段路

但寶達係無資格嘈,就算係現有網絡,13M 13X 基本上都做晒區內流水,
除左個別時段根本無咩人搭佢去新蒲崗打後。
更何況今次安達臣新線,寶達做左大贏家,除左 213D 仲從天而降四條招標線,而 213D 本來係可以用來換走 13D 的

就算要拉線,最多咪拉條 11X 上去

如果 13D 縮線放入翠屏道,去旺角要兜個大圈去到翠梓樓,至可以轉番去麥當勞,其實 13D 同 89 去淘大時間幾乎一樣。
而 89 觀塘站開去裕民坊最低消費 7 分鐘,唔好彩唔順燈、塞埋站,10 分鐘時有發生。
淨番 10 分鐘要由裕民坊片去淘大,唔係做唔到,但亦都唔易。

之所以討論 13D/89 由翠屏總站開出,要幾耐先去到淘大,係因為你想話 13D 對翠屏唔係好吸引。
但如果係計對翠屏吸引力,唔係應該由翠梓樓起計?起碼可以減兩分鐘

你成個立論講到好似翠屏就算拉條 13D 入去都唔會要,都會反對,但佢地已經嘈左好多年,想要有架車去九龍巿區更遠地方。
況且 13D 行法,對佢地根本就唔係咩垃圾,只係觀塘道唔塞車時段,出到去會比起 11B 11C 行法慢大約五分鐘,唔係慢 10 分鐘

根本而家秀茂坪同其他區比較,資源分配咁懸殊,我就睇唔到點解 13D 縮去翠屏,對有需要的用家,會仲差過而家。
點講都係好多區比秀茂坪寶達更需要旺角線

6P 根本都只係因為舊年 RPP 出左個去翠屏的方案。
你就一味話出旺角其他選擇比起拉 13D 入去競爭力更大,觀青紅小慢/地鐵要轉車,但 6P 同對手的競爭力差距,就隻字不提。
地鐵轉車都只係一次,上繁太子轉荃灣線無咩可能上唔到車,紅小慢得來 6P 兜彩虹道慢更多,
差距仲大過你口中好慢的 13D 同地鐵/紅小的差距。

根本就無理由顯示佢地會反對 13D 拉入去,完。

fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2016-8-24 02:13 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-8-23 20:03
13D 既其他既得利益者,維港灣,牛頭角道觀塘官小/喜鵲樓,仲可以話替代品要行一段路

但寶達係無資格嘈 ...

一句「無資格」就 Close File?你睇下你 Follow 開既 Facebook Page,有無人留過言講 13D 去到淘大有能力打得爆部車?
13D 一直做緊寶達 - 淘大/德福生意。你搞清楚 13D 盤數,淘大 - 寶達般真係養活緊成條線生存。

成日拎 13M 同 13X 上檯,依兩條線又何等何能做到淘大/德福寶達流水?叫人行去振華苑上車?
13X 流水落寶達既客其實唔係咁多(13X 兜完落曉光街上緊聯合,13D 都落到和樂邨),回程更加無站,定你叫人行去振華苑上車?

13D 無咩人上新蒲崗打後,咁係唔係化表 13D 維港灣 - 新蒲崗依段唔夠客?寶達偏偏真係有資格出聲。

就算要拉線,最多咪拉條 11X 上去

拉 11X 同 13D 寶達 - 淘大/德福無關係。

之所以討論 13D/89 由翠屏總站開出,要幾耐先去到淘大,係因為你想話 13D 對翠屏唔係好吸引。
但如果係計對翠屏吸引力,唔係應該由翠梓樓起計?起碼可以減兩分鐘

如果總站、翠梓樓都有站,邊個同你講翠柏樓麥當勞一定有站先?
就算要加站,係都應該係寶佩苑加,當翠梓樓/翠柏樓二選一情況下,用總站計有咩問題?

你成個立論講到好似翠屏就算拉條 13D 入去都唔會要,都會反對,但佢地已經嘈左好多年,想要有架車去九龍巿區更遠地方。
況且 13D 行法,對佢地根本就唔係咩垃圾,只係觀塘道唔塞車時段,出到去會比起 11B 11C 行法慢大約五分鐘,唔係慢 10 分鐘

根本而家秀茂坪同其他區比較,資源分配咁懸殊,我就睇唔到點解 13D 縮去翠屏,對有需要的用家,會仲差過而家。
點講都係好多區比秀茂坪寶達更需要旺角線

我無講過無反對,但肯定會拖垮 11B 客量。依點你全不在乎,你知唔知後果係搞到土瓜灣既底線。
我講緊 13D 拉到落去翠屏,一定搞到 11B/13D 客量更差,而翠屏唔會成功救得起依條線之餘,兩條線班次一樣咁爛。

佢地嘈要既野,和樂邨、寶佩苑係嘈要 13P 全日化,而同翠屏道想要西九龍或南九龍既線。
13D 唔係唔想要,但有幾吸引呀?寶達邨最遠果座行番上寶琳道 98C 仲遠過翠楣樓行番去和樂邨搭 1A/13D。
根本大半條翠屏道既人已經上緊 1A 出旺角而唔選擇 13D,你認為因為 13D 改左翠屏道,就會改變佢地認為 13D 又疏又慢既觀感?
班公公婆婆就唔係個曉用 ETA 功能,但一定知 1A 快過 13D。

6P 根本都只係因為舊年 RPP 出左個去翠屏的方案。
你就一味話出旺角其他選擇比起拉 13D 入去競爭力更大,觀青紅小慢/地鐵要轉車,但 6P 同對手的競爭力差距,就隻字不提。
地鐵轉車都只係一次,上繁太子轉荃灣線無咩可能上唔到車,紅小慢得來 6P 兜彩虹道慢更多,
差距仲大過你口中好慢的 13D 同地鐵/紅小的差距。

你有無落過區?寶佩苑同和樂邨唔係第一日講要求爭取 13P 全日,10 幾年前已經掛緊 Banner,
而今年當選果位區議員講明希望 6P 全日,就算係 6P 係化石爆出黎,唔等於區內無討論過。

試問翠屏、寶佩苑同和樂除左觀青小巴同地鐵外,仲有咩野車可以去深水埗?美其名仲有部 296C 返觀塘。
觀青小巴有幾大競爭力?非繁日日 10 分鐘一班車,嘉頓去九龍表行 25-30 分鐘,仲要行多 5-10 分鐘返落山。

你唔可為左支持你一邨一旺角線理論,就完全無視日日有大把客真係搭緊 1A/16 /紅小/港鐵返翠屏邨依個鐵一般既事實。
旺角條紅小,講緊 2-3 分鐘一部車,咩觀青紅小有開到咁密車?
我有朋友上過油旺,旺角去泳池最快 10 分鐘,嚇到佢心都離一離。差距仲大過我口中 13D 同紅小既差距?

而且我想講,我已經唔係第一個人認為拎 13D 做翠屏唔可行,人地唔係咁懶,但果區既人最討厭疏車,20 分鐘一班到樓下有站又點?和樂邨上面 5 分鐘一班 1A。
當年有幾部落裕民中心/安基苑紅小,成日要等超過 15 分鐘至有車,除班學生會咁神心等之外,真係連公公婆婆都唔等依部爛鬼紅小。
除左 59 綠小仲叫有人會等下外,我真係唔多覺有幾多疏車線可以生存到。

但最有趣係,6P 同 13P 點解會係翠屏道、和樂邨口中出現?
翠屏人最低生活要求:1 巴士、1 地鐵(如果 1 小巴當 Bonus),而只要係經觀塘道/協和街都算係佢地生活圈
儘管旺角線係佢地角度唔係最好,但未到於缺乏,而西九服務真係不足。

如果真係夠膽死,等和樂邨重建果陣睇下有無線可以拆到比翠屏道,依個就實係改善當區交通服務最合適時機。