hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線214開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴新線214開辦消息

castanopsis 發表於 2016-8-25 22:59 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-8-25 14:07
呢方面講開又講, 真係好少見有重型車會行呢段路落大埔道入SSP...
有時我都唔知係咪呢段路唔岩重型車行... ...

之前有版友話條通道一早就有私牌既巴士行過
我望過街景唔覺有任何限長限高限重既牌,路面情況應該適合巴士行走
另一方面, 繁時同假日日頭行呢段路落嘉頓, 唔好得過南昌街落黎幾多~
嘉頓燈倒塞上油站係等閒事...同樣既時間唯一既分別只係你想塞邊度...
咁至少南昌街都做到有上有落既~

繁時倒塞個燈口好難避免
但至少行大埔道落可以避到南昌街燈陣,大半日其實都快咗

建議大埔道落其實仲有另一個考慮點——
我個人係希望條線東行取道界限街飛橋不停站/有限度停站,深水埗直飛彩虹邨
如此,就算西行大埔道落繁時唔係快好多,都唔應該入南昌街擺站

重新整理過個建議——
16X:油塘開,經碧雲道、啟田,不停站直飛旺角
214(西行):石礦場開,經安達、秀茂坪道、四順安泰,龍翔道大埔道直飛深水埗
214(東行):長沙灣開,經深水埗,界限街直飛彩虹,然後經四順秀茂坪道安達返回石礦場
將南雙C/日出康城坑口西九線:停將隧轉車站做康華苑西九特快/半特快

castanopsis 發表於 2016-8-25 23:22 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-8-25 17:30
16X要經旺角塞車黑點, 行呈祥道落西九點都快過及吸引力大過經旺角既16X吧?

...

有16既情況下,16X藍田山至旺角係大可以一個站都唔停
如此已經minimize咗九龍城塞車對16X車程既影響
至於亞皆老街塞車,我認同係幾浪費時間
但塞車基本上只限下繁同假日下午,時段方向同返放工通勤高峰唔同,所以依點無需過分擔心

另外,早下繁龍翔道東行路面狀況亦相當一般上次計時,290下繁1835荃灣西站開既一班車要70分鐘先到欣景路,原因正正就係龍翔道東行慢車
而新清落山近年路面狀況好差,兩繁其實一樣係浪費好多時間塞車
唔信可以望下下圖,係我前排下繁企彩虹天橋影既(sorry for 頭已側)

doging1977 發表於 2016-8-26 09:04 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-8-25 22:59
我望過街景唔覺有任何限長限高限重既牌,路面情況應該適合巴 ...

你當興田既人死架
cong 發表於 2016-8-26 09:45 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-8-25 22:59
我望過街景唔覺有任何限長限高限重既牌,路面情況應該適合巴 ...
214(西行):石礦場開,經安達、秀茂坪道、四順安泰,龍翔道大埔道直飛深水埗
呢個S形行法,仲重口味過依家深水埗走線,倒頭連流水客都倒埋
stevechau 發表於 2016-8-26 12:41 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-8-25 19:37
象徵意義大過實際意義係重點

因為如果象徵意義大過實際,九巴就無誘因去專登做呢條線,更加唔會專登加車 ...

我明你講乜, 不過唔係太同意~

的確如果無誘因去做係唔會去做, 但最大既誘因係需求...
而呢樣野係一直都係兩區之間存在, 只係被無視當無事...

另外更唔同意有西九總站既東九來回線並不是做SSP區的居民...
你既講法所有呢類線好似村巴咁開繁時單向咪得LOR~
佢既然做得全日雙向, 就即係西九呢邊有持分者...咁就無咩其他區話事權大好多, 大家都係咁高咁大JE~
2B只係一個例子~
stevechau 發表於 2016-8-26 12:48 | 顯示全部樓層

行過唔奇, 不過可能私牌無乜需要行呢條路, 所以無見過巴士行~
奇在重型車都好少行呢段路, 先令人覺得係咪唔太岩重型車行...
行得同係咪可以長期使用呢條路黎行係兩回事黎既~

我唔係反對以避開燈陣黎改行大埔道, 只係站在巴士公司盡量做多D既客既立場...
而家行南昌街都唔算好令人反感...除非條線係入南昌街之前就已經好FULL....
我未知你東行咁行界限街係咪因為想食晒42既客...好睇你既重點客量服務區域擺邊...
如果係擺返係LCK - CSW呢頭, 行返青山道嘉頓入大埔道會好好多~
s_mopiko 發表於 2016-8-26 13:00 | 顯示全部樓層

doging1977 發表於 2016-8-26 09:04
你當興田既人死架

同埋佢冇理會安達臣居民點樣落油塘??

記得安達臣路線計劃初期, 觀塘區議會曾討論過, 接駁港鐵應選擇去藍田定油塘, 最後結果係去藍田港鐵站, 而油長線就作backup, 可以分流搭港鐵乘客. 所以214 揀油塘設總站係有目的, 而唔係純擺站咁簡單.
S3BL100 發表於 2016-8-26 19:12 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-8-26 12:41
我明你講乜, 不過唔係太同意~

的確如果無誘因去做係唔會去做, 但最大既誘因係需求...

需求係誘因?有客巴士公司就肯做?佢地唔會考慮做呢班客係咪蝕得仲多?
根本除非係招標線/新區插旗,要佢地肯做,首先就要用幾部車做呢班客,就算無錢賺,都蝕得比之前用幾部車做其他線更少

又,你認為深水步可以強行要求取消 2B 換東九線,而唔使理黃大仙的意見?

fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2016-8-26 23:00 | 顯示全部樓層
s_mopiko 發表於 2016-8-26 13:00
同埋佢冇理會安達臣居民點樣落油塘??

記得安達臣路線計劃初期, 觀塘區議會曾討論過, 接駁港鐵應選擇 ...

之前曾就214個重組建議同100兄拗咗好耐
(有興趣可以搵個舊帖http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=964470&extra=page%3D1&page=4
油塘流水問題當然早已經考慮過,我係打算用安筲雙向分段收費做
反正條線好景極有限,俾多堆流水客佢當幫補下未嘗唔係一件好事

Ravenclaw 發表於 2016-8-26 23:11 | 顯示全部樓層

有機會搭第二次214,都系碧雲道、上秀、油塘為主...

過多陣應該可以拆條214X秀揮樓之後直飛黃大仙再去SSP,收98C價,咁反方向就真系直行長沙灣道啦...