hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線214開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴新線214開辦消息

Ravenclaw 發表於 2016-8-27 10:23 | 顯示全部樓層

wing 發表於 2016-8-27 07:07
反而想知道依家東行行荔枝角道客量如何?如果多客的話未必會改

我覺得麻麻地,同埋我發現上秀寶達班人似系黎自長沙灣道,結果東行班人果然唔肯行入荔枝角道搭車...

因為寶達上秀個用量,西行同東行既用量好唔同囉...
Ravenclaw 發表於 2016-8-27 10:42 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-8-27 04:12
都係你心水清

咁講,我估九巴內部對藍田山—旺角究竟出到幾多客有一定疑問

唔會大改214架,咁多獨市位,安達、上秀、寶達、碧雲道、油塘,全部有流水要做,尤其是油塘有座大本型系度,所以唔好淋d咩縮214上去石礦場果d野...

原來有紅van,唔怪得老九唔彩你啦,有精力都理左d冇競爭既獨市位先啦...
wing 發表於 2016-8-27 12:34 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-8-27 10:23
我覺得麻麻地,同埋我發現上秀寶達班人似系黎自長沙灣道,結果東行班人果然唔肯行入荔枝角道搭車...

因 ...

正常啦 搭巴士多數都係求方便 唔駛行甘遠
長沙灣道行去荔枝角道都有幾個街口唔行都好正常
流星☆雨 發表於 2016-8-27 13:51 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-8-27 04:12
都係你心水清

咁講,我估九巴內部對藍田山—旺角究竟出到幾多客有一定疑問

改上石礦場,就算假設會有替代俾返深長荔-藍田油塘,計埋安筲經碧雲道、油塘可以做雙向分段,南昌街-藍田油塘(我知未必有人搭,但就算唔換藍田油塘都要俾返條東九線佢地補償返啦?)
同埋彩雲-藍田油塘,呢兩段應該都會變左真空,呢個要再諗下點拆喎

食埋42就真係唔好諗啦,青南荔景出入九龍城、順利往返深水埗區,呢兩個位都唔係咁易補償返

16X,要油塘行晒碧雲道藍田觀感好似麻麻,廣田以南有無可能獨立成線?
趕客路上 理_得你
DC3938 發表於 2016-8-27 14:44 | 顯示全部樓層

有無可能開條由將軍澳經安達臣出市區既巴士線呢?
第時290係會唔會有特車經安達臣?
Ravenclaw 發表於 2016-8-27 19:27 | 顯示全部樓層
DC3938 發表於 2016-8-27 14:44
...

如果唔系寶達既話,290其實應該系不停站行安秀道,里數雖然長左,但起碼唔洗大落大上波...
JX9097 發表於 2016-8-27 19:50 | 顯示全部樓層

...

290唔排除會有一兩班特車行安達臣
不過全日線機會就微d
始終現時安達臣發展區(安達,安泰)坐"車立"去坐290(A)都算方便
而且又冇港鐵,基本上都係焗行
leungky0528 發表於 2016-8-27 22:13 | 顯示全部樓層
...

可能將來會綑綁290B同290X加班一齊做吧
全日應該要等214上左軌道先夠膽搞
castanopsis 發表於 2016-8-28 00:05 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-8-27 10:42
唔會大改214架,咁多獨市位,安達、上秀、寶達、碧雲道、油塘,全部有流水要做,尤其是油塘有座大本型系 ...

上面講咗,可以搵條安筲去做油塘—碧雲道—秀茂坪—安達臣流水
而214部分路段既流水其實同14D/60打到正,係唔係想象中咁好食我有保留

石礦場其實無論如何都要處理
裡面本身設計有巴士總站,部分住宅用地亦確實同現有站位有一段距離
214兜入去相信無人想,所以我至提出將214碧雲道一段交俾16X去處理,然後214擺石礦場
至於條石礦場開既214點兜安達安泰,食唔食42,可以再相榷

castanopsis 發表於 2016-8-28 00:45 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2016-8-27 13:51
改上石礦場,就算假設會有替代俾返深長荔-藍田油塘,計埋安筲經碧雲道、油塘可以做雙向分段,南昌街-藍 ...
改上石礦場,就算假設會有替代俾返深長荔-藍田油塘,計埋安筲經碧雲道、油塘可以做雙向分段,南昌街-藍田油塘(我知未必有人搭,但就算唔換藍田油塘都要俾返條東九線佢地補償返啦?)
同埋彩雲-藍田油塘,呢兩段應該都會變左真空,呢個要再諗下點拆喎

食埋42就真係唔好諗啦,青南荔景出入九龍城、順利往返深水埗區,呢兩個位都唔係咁易補償返

南昌街我真係打算BBI搞掂算
從87A>287X既例子可見,使用人數低其實唔係事必要一換一去擺平地區聲音
(當然如果九巴有心,藉機開白田<>東九線,我無任歡迎,我一直都覺得一條11C式兩尾獨市線有生存空間)

至於彩雲—藍田油塘,本身有條兩味14D做緊
而返放學以外相信客量有限,相信BBI應該handle到

至於42問題
順利望返深水埗班客其實石礦場開既214係可以做到
甚至乎214如果跟上面東行行界限街,深水埗站位會比起42擺得更加正
當然,青南荔景—九龍城流水就真係死證,無得搞

其實42同石礦場版214之間應該點處理,我有好多idea
所謂214食42,未必一定要全條取代,仲有好多可能性,例如——

一、
214:石礦場<>寶林路<>安達<>安秀道<>安泰<>彩雲
42:維持不變

二、
214:石礦場<>安秀道<>安達<>寶達<>秀茂坪道<>順天順利安泰<>彩雲
42:深水埗段改經青山道,唔上順利直飛觀塘,取代前40/6P做觀青特快

三、
214:石礦場<>安秀道<>安達<>寶達<>秀茂坪道<>順天順利安泰<>彩雲
42:取消,由6D<>42A/45/46取代

其中方案二又有好多種玩法,可以42入彩虹道換6D做觀青特快
而荔枝角道點補償又係好多方法可以做(我甚至考慮過46/18合拼)
任君選擇

16X,要油塘行晒碧雲道藍田觀感好似麻麻,廣田以南有無可能獨立成線?

可以考慮,尤其油塘人口未來只會不斷上升
如果條線可以深入高俊、高怡、鯉魚門邨、油塘工業區、油麗、茶果嶺之中其中幾區,或會有令人驚喜既客源
不過觀乎九巴連接近全獨市既16X都拖咁耐
再拆16X就真係有排都成唔到事
現階段真係兩味開一班已經叫執到