hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) A車加經口岸,車程要多五分鐘
開啟左側

[路線消息] A車加經口岸,車程要多五分鐘

bestwishes706 發表於 2016-7-28 10:21 | 顯示全部樓層

concorde3388 發表於 2016-7-28 09:51
我覺得一定唔止5分鐘,淨係多咗客上落、搬行李都唔止啦。同埋多咗往來澳門/珠海既客,係咪可以確保去機場 ...

機鐵其實好多地方都唔就腳,港島要由中環行去香港,新界、九龍大部分地區都要先搭東涌綫去青衣
又或者搭機場接駁巴士,唔多方便。
pch_yeung 發表於 2016-7-28 10:59 | 顯示全部樓層
但係個口岸個道路網點解咁白痴, 要九曲十三彎先去到個站...

TankKingEH9697 發表於 2016-7-28 11:22 | 顯示全部樓層
pch_yeung 發表於 2016-7-28 10:59
但係個口岸個道路網點解咁白痴, 要九曲十三彎先去到個站...

呢樣應該係用最少既地方擺哂所有交通入去

上海虹橋都有個巨型交通樞紐類似咁
不過係立交式咁兜
坦克王EH 9697
horsedog83 發表於 2016-7-28 11:59 | 顯示全部樓層

carson911 發表於 2016-7-28 09:08
如果A線的走線這樣改動
入機場應
機場>口岸>GTC

回覆carson911

這樣減低對趕飛機的乘客的影響
也能解決A車部分需經國泰城的問題

其實應該用第二種型式
A22,A12,A29P,A43繞經國泰城班次同時繞經口岸
E22C,E22P,E22X全日服務

入機場應
機場>口岸>GTC
出機場
GTC>口岸>市區

我認同樓主講小巴落東涌係低能想法
東涌是最接近口岸的市鎮
相信不少旅客會到東涌購物和用膳
用S1嘅客量好難相信小巴載得晒
其實A35同S56客量出現下跌情況,
尢其係A35
一日得幾班車
仲要得幾個人
如果A35可以整到B1就可以阻止客量出現下跌情況
本人建議梅窩碼頭去到機場客運大樓後
然後繞經口岸出東涌

A35用車用MAN 18.310 (A51),A95

A95基本上可以行特別東涌道同嶼南路

(雖然有巴士落欣澳轉地鐵)
三條口岸接駁線應全部以巴士行走

horsedog83 發表於 2016-7-28 12:15 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2016-7-28 10:21
機鐵其實好多地方都唔就腳,港島要由中環行去香港,新界、九龍大部分地區都要先搭東涌綫去青衣
又或者搭 ...

機場後勤區番工ge人通常搭E車或者S車出東涌轉港鐵,有一樣野要留意,佢地張機場禁區通行證唔可以坐shuttle bus去機場客運大樓轉車,如果唔係佢地會俾人拉上警署
博覽館/機場客運大樓番工ge人好多時會坐E車或者S車出東涌轉港鐵,有D會申請機場員工八達通,因為搭A車同機鐵會平D,雖然機鐵好多地方都唔就腳,但係如果
颱風,暴雨,用張卡搭機鐵係十分方便

不過,如果遺失機場員工八達通就要去機場警署報失先可以拎新卡,

同埋因為機場唔就腳關係,好多公司會俾交通津貼,我番一更就會有10元交通津貼,
CRH5 發表於 2016-7-28 14:07 | 顯示全部樓層

其實不如學Flyer去AWE既方法,照原綫行,再同去口岸既接駁綫做BBI
對任何現時持分者都沒有影響。
CRH5 發表於 2016-7-28 14:09 | 顯示全部樓層

horsedog83 發表於 2016-7-28 12:15
機場後勤區番工ge人通常搭E車或者S車出東涌轉港鐵,有一樣野要留意,佢地張機場禁區通行證唔可以坐shuttle b ...

Sorry 愚問一句

機場去國泰城/GTC個堆shuttle 唔系比機場後勤區番工個D人搭,甘比邊個搭?
CRH5 發表於 2016-7-28 14:12 | 顯示全部樓層
carson911 發表於 2016-7-28 09:08
如果A線的走線這樣改動
入機場應
機場>口岸>GTC

其實都唔知點解要開欣澳車

根本個度需求就唔大,要轉地鐵(包括去迪士尼)、入DBay個D東涌轉就得啦
HT408 發表於 2016-7-28 14:19 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-7-28 14:12
其實都唔知點解要開欣澳車

根本個度需求就唔大,要轉地鐵(包括去迪士尼)、入DBay個D東涌轉就得啦

廢事唗左欣澳咁大個站?
ahken 發表於 2016-7-28 14:29 | 顯示全部樓層

concorde3388 發表於 2016-7-28 09:51
我覺得一定唔止5分鐘,淨係多咗客上落、搬行李都唔止啦。同埋多咗往來澳門/珠海既客,係咪可以確保去機場 ...

呢樣野同某D路線重組後實際上比預計用多左時間既路線冇乜分別
截至2023年3月2日, 已有877累積積分