hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 287X 下繁上唔到車問題
開啟左側

[其他] 九巴 287X 下繁上唔到車問題

Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-15 13:34 | 顯示全部樓層

暫時觀察左3日ETA
https://goo.gl/N5EqHm

數據上大家自己諗下

如果唔信既話我可以補cap screen既
太懶唔想執

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
PS8851@182 發表於 2016-8-15 13:46 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-15 13:55 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2016-8-15 13:46
第2, 第3日你坐嗰班同前車都追得好貼, 去到柏景灣時夠唔夠50分鐘?

而家水泉澳開大約15分鐘後到田心村
唔塞既情況下12-13分鐘到炮台街
如果冇估計錯既話
第二日果班應該係1800水泉澳開
第三日果班應該係上一班1748/1750水泉澳開
應該唔大塞既情況下大約50分鐘可以出到大角咀

當然我係炮台街/彌敦道上車
睇唔到其實連翔道出唔出到佐敦道
或者再對上一班都唔奇

3AD172004 發表於 2016-8-17 21:48 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2016-8-13 09:45
似乎又係交通狀況導致脫班 ?
睇黎都係應該加中途起載先得 , 下繁要 26 分鐘實在太耐 .
...

我都覺得287X線應該係黃昏繁忙時間提供中途起載服務,以免因為連翔道、佐敦道沿線塞車問題導致班次間距太疏既問題,最好就係係九龍中央郵政局起載。
主賜我異象,來委身香港!
drbean7218 發表於 2016-8-17 23:09 | 顯示全部樓層
3AD172004 發表於 2016-8-17 21:48
我都覺得287X線應該係黃昏繁忙時間提供中途起載服務,以免因為連翔道、佐敦道沿線塞車問題導致班次間距太 ...

如果唔改特車路線, 結果只會同87D 中郵特車一樣。

當年87D中郵特車是停在佐敦渡華路standby, 之後再預時間出返中郵開車。

問題除了佐敦道塞車外, 後期有87D司機反映中郵特車睇住正線行車, 結果中郵特車無咩客上, 而正線食哂, 特車仲在九龍塘一衝而過入沙田。
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-17 23:16 | 顯示全部樓層
3AD172004 發表於 2016-8-17 21:48
我都覺得287X線應該係黃昏繁忙時間提供中途起載服務,以免因為連翔道、佐敦道沿線塞車問題導致班次間距太 ...

中郵特車咪又係要佐敦道出
除非你想經加士居道出啦
只係塞過佐敦道又有咩為?
drbean7218 發表於 2016-8-18 10:40 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-17 23:16
中郵特車咪又係要佐敦道出
除非你想經加士居道出啦
只係塞過佐敦道又有咩為?

加士居道都是塞車, 最實際都是拆線, 順便試埋比287X在銘基書院直上青沙。

無論在旺角街市/ 大角咀中途起載都避唔開特車睇住正線來行車。尤其是現在有eta, 要知後面部車同自己差幾遠, 一開app就睇到。
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-18 16:42 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2016-8-18 10:40
加士居道都是塞車, 最實際都是拆線, 順便試埋比287X在銘基書院直上青沙。

無論在旺角街市/ 大角咀中途起 ...

都係果句
而家下繁287X最密先做到10分鐘一班
大角咀要去到講緊條287X得18-20分鐘一班先至頂閘
咁然後究竟拆完線之後會做咩班次先至做到供求平均呢?

理想既兩條線20分鐘一班
大角咀既上唔滿架車
客量更多彌敦道同佐敦道反而服務就開倒車
客量班次未足就拆線既
倒頭來只係玩返班客

drbean7218 發表於 2016-8-18 17:33 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-18 16:42
都係果句
而家下繁287X最密先做到10分鐘一班
大角咀要去到講緊條287X得18-20分鐘一班先至頂閘

[size=13.3333px]287X 拆線可能未必是大角咀放工客最想要的結果。對他們來講, 可能是有車在大角咀/ 經大角咀上青沙入沙田/ 馬鞍山先是他們想要。

既然上到車15 mins 都已經在大圍, 再走多步去到第一城/ 直去馬鞍山可能多10-15 mins。

樓主| Snowbb 發表於 2016-8-20 13:02 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2016-8-18 17:33
287X 拆線可能未必是大角咀放工客最想要的結果。對他們來講, 可能是有車在大角咀/ 經大角咀上青沙入沙田/ ...

將 87D 中郵特車整番個編號做 87X  ,
由中郵出發 , 經旺角 、 大角咀 、 青沙 、 第一城跟 87D 返錦英苑

咁樣同時可以令大角咀有快車返第一城 、 馬鞍山 , 應該可以考慮一下