hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴68A改路消息
開啟左側

[路線消息] 九巴68A改路消息

NA4179x賢 發表於 2016-8-15 11:30 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2016-8-15 07:44
講真,係西鐵上蓋搭巴士唔行去大馬路真係抵打,個位近幾多,同埋西鐵上蓋唔代表唔搭巴士,你睇下60M,263等 ...

唔好用其他地區同元朗比啦,屯門黃大仙地理位置唔同
屯門黃大仙係一大個市區位,周圍都有屋苑商場係左近,巴士線先可以左穿右插黎攞客源
唔似元朗沿大馬路上下發展,上下屋苑出,條線最後都係兜入大馬路,因為大馬路就係市中心
清河邨優勢就係同東鐵站有距離,區內接駁先有得做

西鐵可唔可靠係另一回事,以巴士發展黎講鐵路就係最大對手
有地理優先位置絕對係鐵路行先,既然對手插旗成功點解仲要搞咁多野 ?
元朗北有發展同元朗北無發展,班客大多數都係入西鐵,唔明你想搶乜野客亦唔知搶到幾多客
點解268B仲係咁少客 ?? 點解268C仲生存到 ? 你自己都明

係客黎講,搭巴士搭西鐵都係要行架喇,點解要行最遠大馬路搭車而唔係近近地嘅西鐵 ?
係巴士公司黎講,我要因為提供優惠而要去調動條線,仲要增加營運成本,成效未必高仲要有競爭對手,點解仲要做 ?
拉長條線,行車時間拉長,用車有限,回車時間減慢,變相班次變疏
為咗照顧用十五分鐘行出去元朗西搭車嘅客,而整衰條線,邊個肯

「西鐵上蓋搭巴士唔行去大馬路真係抵打,個位近幾多」「大馬路轉車個習慣係逼出來」
係因為大馬路近,定逼出來黎嘅習慣 ?

miklcct 發表於 2016-8-15 13:09 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2016-8-15 09:32
自從 68A 改快之後青衣北真係多咗人搭 , 尋晚九點我仲見到青機成廿人等緊 68A
但青衣北以外既搭法 , 我聽 ...

但係屯門(屯門公路以外)去青華苑,一係就廢鐵轉140M(東行或者可以轉車站落車轉140M,不過天價);一係就其它車轉68A再俾多$4轉249M,重要去唔到門口;再唔係就西鐵去元朗轉68E。
進智公交
hadboy5 發表於 2016-8-15 13:22 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2016-8-15 11:30
唔好用其他地區同元朗比啦,屯門黃大仙地理位置唔同
屯門黃大仙係一大個市區位,周圍都有屋苑商場係左近,巴 ...

既然閣下知道黃大仙同元朗地理環境唔同,咁閣下點解用翠竹山頭主義來諷刺,我只知道早上268C去到朗屏總站客量唔差囉,仲要有村巴分擔客量的前設下,西鐵上蓋會去曬西鐵,你睇下V city批客走左邊?假若用地鐵方案去起西鐵就一定係,但當度度都要行餐死你會不會坐,好似去銅鑼灣咁,係人都知西鐵加102秒殺,但點解無人用,一來貴,二來逼,至於清河村接駁有得做係因為接駁火車站同市中心,但你知唔知佢地只要兩個字就可以往來火車站,咁係咪代表佢都唔需要接駁服務?如果大家咁習慣行去大馬路點解K66呢類型的路線咁受西鐵同朗屏客歡迎?人人地行內街喎,K66一到千色就批客落曬後上返滿入大棠的車,去大馬路搭車部份係焗住喎,不過有地方係合理,例如鄉村地方,但朗屏加新公屋群算唔算鄉村地方?
NA4179x賢 發表於 2016-8-15 13:48 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2016-8-15 13:22
既然閣下知道黃大仙同元朗地理環境唔同,咁閣下點解用翠竹山頭主義來諷刺,我只知道早上268C去到朗屏總站 ...

我就係黎諷刺你無依樣搞果樣
拉68M去朗屏做轉乘客,仲難聽過263M復活
朗屏做到幾多客大家心中有數喇

清河接駁只係條接駁線其中一環,你唔係覺得我講緊清河村係接駁線條生命線呀
何況清河村十個有五六個都係行返去,收工時間條橋咩人數唔駛數都知,你估真係個個搭車咩

朗屏出大馬路,會唔會遠過出千色 ?

kingprowm 發表於 2016-8-15 15:32 | 顯示全部樓層
LRT1027 發表於 2016-8-14 23:18
我都留意左你好耐
成日都咁強調68E疏
但你無視左279X存在

我冇話 68E 疏,我只係覺得 68E 唔經大馬路服務差,明知青衣來往大馬路有一定需求,264M 取消前也經常排長龍等車,何苦要人冇左直接車迫人轉車
,所以我冇特別需要的話誓死唔搭 68E 轉車,寧願舒舒服服搭 68A 好過

我真係唔明一條線同時做晒大馬路和十八鄉路有乜咁困難,這樣不論元朗南或青衣都方便
hadboy5 發表於 2016-8-15 18:06 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2016-8-15 13:48
我就係黎諷刺你無依樣搞果樣
拉68M去朗屏做轉乘客,仲難聽過263M復活
朗屏做到幾多客大家心中有數喇

講無呢樣搞果樣閣下係師父級,請受一拜,拉68M入朗屏點都好聽過開211X同211P囉,當年唔係規劃失誤就唔會搞成咁,連呢度都有師兄認同九巴對朗屏尚欠一條平價欖隧線,我記得呢壇有人特別討厭朗屏邨的交通有改善,睇下就係閣下,係咪你眼紅朗屏有個大鐵路站係附近呀!西鐵係好的個個都用來轉102去銅鑼灣啦…點解而家巴士仲做得住呀?你解釋下,你自己去朗屏站睇下新樓盤係邊度先講啦!係巴士站上面定西鐵上蓋
jocosben 發表於 2016-8-15 18:49 | 顯示全部樓層

kmb63x 發表於 2016-8-14 00:23
洪福啲人成人講希望拉條261入去 咁就去上水去屯門都有巴士搭以九巴唔想服務藍地洪水橋既性格應該無可能, ...

261雖然廢,但現階段拉去洪福可能會加速佢死亡
現時洪福邨人口實在太少,得一萬幾人,根本唔可能獨力支持一條長途線
佢宜家有甘多條線serve, 只因呢的線係洪福只係搵位擺,食糊位係第二度,佢個萬零人口比5,6條線去分,每一條都分到無幾多人
261本身有小巴競爭,如果拉去洪福,你可以預屯門人唔會再搭,洪福人口本來就少,又係純粹住宅區,非繁到時都唔知可以點
bestwishes706 發表於 2016-8-15 19:58 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2016-8-15 18:49
現時洪福邨人口實在太少,得一萬幾人,根本唔可能獨力支持 ...

261 而家唔少景峰 兆康客會搭架,富泰我就唔知

景峰在日間時段最多有10幾人上車往上水

呢幾日經過兆康望過,黃昏時段試過上左15人,日間有班8-10個上車往上水

富泰我唔清楚,不過應該唔比景峰/兆康少

所以絕對反對入洪福邨,一入就等同趕走哂261屯門三個主要客源,到時唔取消都難,要搵就搵276P,唔好郁261
kmb63x 發表於 2016-8-15 21:30 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2016-8-15 18:49
現時洪福邨人口實在太少,得一萬幾人,根本唔可能獨力支持 ...

又唔只服務洪福邨,仲有洪水橋/藍地兩個話大唔大話細唔細既社區呢啲都係無上水小巴/巴士既獨市位,一定有客
我同意其他師兄講拉就拉276P,宜家擺天水圍站都係白兜倒不如拉直去
至於擺去邊,可以係兆康站北/福亨村近豫豐個公園

kingprowm 發表於 2016-8-15 23:58 | 顯示全部樓層

kmb63x 發表於 2016-8-15 21:30
又唔只服務洪福邨,仲有洪水橋/藍地兩個話大唔大話細唔細既社區呢啲都係無上水小巴/巴士既獨市位,一定有 ...

用 276 或許有得諗, 276P 密車線未必有位放車
276 洪水橋做總站, 可跟 53 咁行, 便可返回元朗

題外話, 都唔明點解九巴咁失策, 唔將 68E 改行大馬路和 68F 全日一齊綁定, 現在 68E 已經廢, 仲整多條沒有最廢只有更廢的 68F 出來