hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴68A改路消息
開啟左側

[路線消息] 九巴68A改路消息

m_rd08 發表於 2016-8-16 00:20 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2016-8-15 23:58
用 276 或許有得諗, 276P 密車線未必有位放車
276 洪水橋做總站, 可跟 53 咁行, 便可返回元朗

當日區域重組提議將276改放天水圍站比人嘈天水圍冇左條博愛醫院低平台巴士路線
依家276改左路並加左276A/B轉乘
你叫276拉佢去洪福邨跟53行係冇可能

m_rd08 發表於 2016-8-16 00:24 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2016-8-15 21:30
又唔只服務洪福邨,仲有洪水橋/藍地兩個話大唔大話細唔細既社區呢啲都係無上水小巴/巴士既獨市位,一定有 ...

拉到兆康咁遠要加價,元朗實反你個喎

如果真係要解決洪水橋至藍地冇上水車既問題,我諗除左261P全日之外就應該冇其他辦法
276P拉到去洪水橋已經係最盡
paul2357paul 發表於 2016-8-16 00:56 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2016-8-15 19:58
261 而家唔少景峰 兆康客會搭架,富泰我就唔知

景峰在日間時段最多有10幾人上車往上水

呢幾日經過兆康望過,黃昏時段試過上左15人,日間有班8-10個上車往上水

富泰我唔清楚,不過應該唔比景峰/兆康少

所以絕對反對入洪福邨,一入就等同趕走哂261屯門三個主要客源,到時唔取消都難,要搵就搵276P,唔好郁261

講真261就算真係要遊多段青公,真係會對新墟虎地客大反感嗎?
留意261多新墟虎地客上正是因為果批客難以直接幫襯44系,
果批客去上水唔搭261只能夠搭多程駁腳去例如屯門站、天水圍站對出、元朗大馬路轉車。
kmb63x 發表於 2016-8-16 11:19 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2016-8-16 00:24
拉到兆康咁遠要加價,元朗實反你個喎

如果真係要解決洪水橋至藍地冇上水車既問題,我諗除左261P全日之外 ...

我諗未必,261P縮短左格硬拉去擺五柳路路邊先25.1公里,藍地開既話唔過25公里可以收低一個級別
宜家276B 25.8公里收緊$9.2......
所以建議擺福亨村近豫豐果頭咁實唔駛加價
unknown000hk 發表於 2016-8-16 17:00 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2016-8-16 11:19
我諗未必,261P縮短左格硬拉去擺五柳路路邊先25.1公里,藍地開既話唔過25公里可以收低一個級別
宜家276B  ...

放福亨村路根本無得掉頭,嗰度得雙線雙程行車,五年前就有架261行錯路卡住喺嗰度
唔通你想架巴士喺藍地大街出返黎?
exspeed 發表於 2016-8-16 17:11 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-8-16 00:56
講真261就算真係要遊多段青公,真係會對新墟虎地客大反感嗎?
留意261多新墟虎地客上正是因為果批客難以 ...

44A 返屯門而家仲可否係虎坑路或富盛街橋底落車 ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
kmb63x 發表於 2016-8-16 17:15 | 顯示全部樓層

unknown000hk 發表於 2016-8-16 17:00
放福亨村路根本無得掉頭,嗰度得雙線雙程行車,五年前就有架261行錯路卡住喺嗰度
唔通你想架巴士喺藍地大街 ...

青山公路藍地段南行係深港西部公路下面有個路口可以左轉,入去之後可以轉返出福亨村路再右轉出青山公路藍地段北行,果條路係一個正式比啲南行想調頭北行既路線,順達街唔比右轉出青山公路運輸署都係建議啲車行呢條路調頭
lsc04d11 發表於 2016-8-16 17:24 | 顯示全部樓層
陰謀啲諗,分段唔提早洪福邨搞,啲客繼續去輕鐵站對面搭,咁咪有機會取消兜路安排。
如果洪福邨人肯俾多啲錢搭,唔要分段,九巴起碼賺多左,開心
ShamTseng66M 發表於 2016-8-16 18:03 | 顯示全部樓層

洪福去上水
261/261P $13.6 直上公路
輕鐵/K75P轉276A $4.6+$9.2=$13.8 要係天水圍轉車

就算261冇分段,都係261吸引D

lsc04d11 發表於 2016-8-16 20:12 | 顯示全部樓層

ShamTseng66M 發表於 2016-8-16 18:03
洪福去上水
261/261P $13.6 直上公路
輕鐵/K75P轉276A $4.6+$9.2=$13.8 要係天水圍轉車

密一密既B2去轉276/P又如何?($3.5)
我係巴迷我直情轉76k/77k添……

不過如果261P有位既,呢個價抵俾
作為屯門人,就唔想261再兜多d路喇……(就黎多過第一代B3)……