hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴88X 22/08/2016起試辦三個月
開啟左側

[路線消息] 新巴88X 22/08/2016起試辦三個月

asv2 發表於 2016-8-11 14:18 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2016-8-11 12:22
橫睇掂睇,似乎都係我地比較關心車源嘅問題
反觀東區區議會嘅會議記錄,一方面班區議員又話同意擱置18X重 ...

同幾個非建制派區議員都傾過
18X 係點狀況唔係唔清楚
但主動提出任何刪減服務,甚至係一換一
都會成為建制派既話柄話犧牲當區利益
唯有就係如無必要唔會主動討論 18X

asv2 發表於 2016-8-11 14:20 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-8-11 14:13
不過我真心唔明, 明明有BBI收九蚊, 都仲要開88X, 柴小巴士公司呢個名真係冇叫錯......
...

BBI就係去西環既收九蚊
開一部收九蚊既,西環既就繼續收九蚊
但可能會有六個二都會變九蚊

ahken 發表於 2016-8-11 14:26 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-8-11 12:35
東西快線唔計A12
相信只會得一條
假設新巴渴望88X全日

冇錯, 要柴小巴士公司CUT 18X換番2/18/720等已經係冇可能, 而家柴小巴士公司為左柴小可謂用心良苦, 18X擱置, 就整條88X出黎, 然後陰乾18X成就88X加班, 諗起都覺得正!
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
cruisesnet 發表於 2016-8-11 15:05 | 顯示全部樓層

陰謀論: cut 18X區議會有機會嘈柴小車債車償.
而家開條88X, 做得起既, 名正言順cut 18X, 車過88X.
limited 發表於 2016-8-11 15:27 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2016-8-11 14:14
780 似乎麻麻地關事喎,
788 應該關係大D

88X 對 788 去中環客唔吸引(788 富誠閣上爆飛翠灣同舊灣仔警署)
但對於樂軒台環翠街市去中環, 唔使上柴灣斜+不停告士打道的88X時間上有吸引力, 不過貴$2.8仲肯唔肯上就到時先知...

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +11 收起 理由
DDREXTREME + 1 + 10 英雄所見略同
ky927 + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

ky927 發表於 2016-8-11 15:49 | 顯示全部樓層
limited 發表於 2016-8-11 15:27
88X 對 788 去中環客唔吸引(788 富誠閣上爆飛翠灣同舊灣仔警署)
但對於樂軒台環翠街市去中環, 唔使上柴灣 ...

$2.8 可以唔行柴灣斜同灣仔, 對於本來唔搭地鐵揀左780 0既客來講, 唔貴. (一個月返24日,一個月都多唔過$70)

brianso198 發表於 2016-8-11 20:04 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2016-8-11 14:18
同幾個非建制派區議員都傾過
18X 係點狀況唔係唔清楚
但主動提出任何刪減服務,甚至係一換一

無論建制非建制也好本身都有各自處境...

所以正常如果無正面討論既時候都唔會討論係合理,
否則會好尷尬...

另,
取消18X唔緊要,
麻煩巴士公司/運輸署交低以下繁忙時間路線最高及最低載客率:
1. 2
2. 18/18P/18X
3. 720/720A/720P
4. 722

Ravenclaw 發表於 2016-8-11 22:01 | 顯示全部樓層
88x....

咁好意頭呀...

但應該唔好客囉,開8點,西環翻工果堆人翻8點幾囉,望下9點先到高樂花園果d 18P,都唔多客既...

所以個開車時間唔系好食到西環翻工客,中環唔洗淋,一系地底一系788...

中環有客都系水魚...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 中環有客都系水魚

查看全部評分

andy1010 發表於 2016-8-11 22:32 | 顯示全部樓層

如果真係想用88X陰乾18X, 講真無問題架, 但麻煩用返柴小找數同埋撥番比2同720系
kmb71k 發表於 2016-8-11 23:55 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2016-8-11 22:32
如果真係想用88X陰乾18X, 講真無問題架, 但麻煩用返柴小找數同埋撥番比2同720系
...

2號算把啦, 自削18加車俾佢, 我都未見過佢爆棚

以上回應,是否可行?是否合適?