hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 對新創建之感想
開啟左側

[其他] 對新創建之感想

樓主| ahken 發表於 2016-8-22 10:50 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-8-19 20:29
其實講到尾做錯重組又唔做返D野補償姐

好似九巴,264M取消比人鬧左幾年

九巴叫做做錯左肯去負責任同認數, 柴小巴士公司做錯左又唔認又肯負責又要搵人黎滅聲.....
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
bb74c88 發表於 2016-8-22 13:15 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2016-8-22 14:03 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-8-19 20:35
入境處有半條18X 返筲箕灣, 點解唔上車?
灣碼有條包有位坐的2X, 點解唔上車?
唔通你覺得死等720 會好過 ...

果半條18X慢過720但照舊收返咁多錢點解我要上? 既然都係慢,點解唔上隻$4.1 既鴨?
上2X 雖然有得慳,但尾站變頭站,塞到我坐鴨去到北角都未上得東廊,點解我要搭? 既然都係慢,點解唔上隻$4.1 既鴨?

有證有據睇住佢越做越衰都唔可以投訴? 你咩人黎架??
點解班次不足令客人越黎越難上車要個客人搭你第二條線??
今時今日咁既服務態度唔止係未夠,係連中巴都不如
作為客人當然有選擇權啦,明明720返筲箕灣最快,需求大係正常丫,點解要委屈班客坐架慢車?
巴士公司既基本服務態度係根據乘客取態,調節路線班次
你呢個講法講到好似班客唔啱,班客死蠢咁,香港既服務業畀你呢種人做既話,注定執笠

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 畀你呢種人做既話,注定執笠

查看全部評分

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
 樓主| ahken 發表於 2016-8-22 15:48 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2016-8-22 14:03
果半條18X慢過720但照舊收返咁多錢點解我要上? 既然都係慢,點解唔上隻$4.1 既鴨?
上2X 雖然有得慳,但尾 ...

根本柴小巴士公司有堆職員係幫緊倒忙 (定係刻意? 呢個只有佢地心知), 班客根本冇得罪間公司, 公司就要派人去要人收聲

以前中巴個態度係: 有得你鬧, 我維持番"基本"既服務就算, 唔搭就自行過主, 我得閒收番兩架車唔開先......

而家柴小個態度係: 唔准鬧, 搵一堆職員要人收聲, 另一邊廂唔肯維持"基本"服務, 只俾: 1. 特慢; 2. 特貴; 3. 特疏 既路線俾你搭, 咁都竟然唔收番佢地牌, 所以政府都同樣有責任的.....政府都同樣有D已經泯滅良心既職員要人收聲.....

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
siusiupeople 發表於 2016-8-22 16:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-8-22 16:29 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GU9338 發表於 2016-8-22 16:43 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-8-22 16:23
唔好玩啦, 18X 唔入灣碼唔入太古城圈, 基本上係同720打和架, 慢?
鴨仔車程快得過那半條18X?

你覺得厭煩 ? 咁請你離開 italk , 呢度唔係你屋企後花園
你見到咁多令你心煩嘅言論 , 咪去搵第二度令你唔覺得煩嘅地方囉

有口話人搭車死等唔識變通 , 你自己咪又係日日死 "lur" 係 italk , 乜你識變通咩 ?
做人做到你咁 , 成為不受歡迎人物仲要日日做過街老鼠搏鬧 ,  我更加替你感到悲哀

真係荒謬 , 將自己睇到咁高 ...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 請你離開 italk , 呢度唔係你屋企後花園.

查看全部評分

請用文明來說服我。
siusiupeople 發表於 2016-8-22 16:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GU9338 發表於 2016-8-22 17:07 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-8-22 16:55
真係唔好意思, 我愈比人罵我就愈開心, 因為正正證明我講的野係事實囉,
係事實怕咩講呀
...

俾人鬧 = 講緊事實 , 咩野狗屁不通邏輯 ?

叫你走你又唔聽 , 咁請你接受係 italk 就係一隻有口話人無口話自己 , 日日死纏係 italk 搏鬧嘅過街老鼠
你覺得開心嘅就繼續自 high 到被停版為止
請用文明來說服我。
bestwishes706 發表於 2016-8-22 17:18 | 顯示全部樓層

其實真係好好笑

話對「北角西」不利,「北角西」冇特快等等,你估北角站個班好想同你遊完炮台山先上快速公路啊,北角站都起響果個位架,使唔使西面都起個站
先唔評論新城資源抽調呢個做法問題,但係道路網見到,北角站以西有支路駁去東區走廊,下一個接駁口已經響炮台山至天后之間,呢段路長度唔少架,咁要其它東區客就要陪你兜埋?
不如要求拆左北角站附近駁去東廊支路,堆巴士行到炮台山後再上公路好未,咁使乜要特快?
正如元朗高埔一帶,都係差一個接駁口,咁元朗市中心968 268C 268X等等使唔使遲一個路口上欖隧,佢地都冇咁要求法,就算有,睇下市中心班人會唔會嘈,慢一個路口上橋咋嘛

講返A12 A11,A12假假地行正北角市中心位置,起碼已經完全過左北角站,北角站 西灣河 筲箕灣都經過哂,仲要過埋炮台山,去埋天后方向?
唔同A線都有盲點架啦,但城巴假假地都叫有線補位,咩慈雲山、何文田愛民邨都有E23 E21A比到你,但你屯門比到乜,龍運叫你搭輕鐵呀
一山還有一山低,我十分認同,因為假假地有龍運墊城巴底,仲話大埔有堆好野,雖然小弟睇唔出亦唔知A47X點好法,可能批評A47X個班都會「被員工」

講傾向服務柴小更加好笑,18X點都服務到北角站、北角市中心一區,只係唔行到天后至炮台山中間個度,唔通北角西先代表成個北角,咁北角站改名唔好叫北角東、鯻魚涌西好未

不停話人員工呢類言論大家真係要睇清楚,到底有人將118所謂衰野、責任推哂比城巴,而講成本減少收益增加就歸九巴,仲不停話人係城巴職員,而事實佢所強調有「職員/員工」,大家應該清楚知道邊個先真係

簡單黎講,我對城巴改線補償方面都唔認同,路線計劃係有問題,但對於只服務柴小、屯門、「北角西」A11搭一個鐘都未去到西隧呢類歪曲事實嘅言論就好反感,講九巴龍運唔好、糾正下歪論就會「被員工」
事實係連「北角西」有A11,慈雲山唔多客都有E23時,龍運話E33P客量「低」,到而家全日仲係走數,要好好睇清楚!