hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運A47X開辦及A47修改機場開出時間
開啟左側

[路線消息] 龍運A47X開辦及A47修改機場開出時間

letter_li 發表於 2016-8-18 18:09 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2016-8-18 16:34
有K巴但拎住一個二個篋寧願上K巴轉車定搭E41就真係貴客自理。
仲要唔好忘記K巴落客站唔係咁輕易去返A47X ...

富亨, 富善 應該都會肯轉車去新達轉A47X的.
太和就睇住邊幾座, 都有半條邨居民會考慮火車轉A47X的.

E21A 發表於 2016-8-18 18:20 | 顯示全部樓層
往機場方向由朝早5點幾開到夜晚11點
以E41咁既客量開到晏就三四點都嫌晏啦
lsc04d11 發表於 2016-8-18 19:36 | 顯示全部樓層
龍運可能想整條大埔/機場版B3X
但佢都唔記得B3X即使兩個總站都可以好多人,最後都係加左虹橋站(我個人係建議B3M食哂虹橋客,不經市中心直接來往屯門站,B3X繼續做一站特快)

可能係有商場想吸客而玩一站直達呢?
nokia 發表於 2016-8-18 20:01 | 顯示全部樓層

[轉貼] 龍運方面,機場路線的新車隊形象和車廂設計,自推出以來獲得一致好評,其足可媲美飛機航班的舒適與豪華享受,加上USB 充電及免費無線上網的嶄新功能,廣為乘客和各界人士稱道。新界各區的機場路線網絡,正陸續在地區人士及政府共同努力下,以一小時車程為原則重新規劃,完成後將為香港市民及訪港旅客,提供更直接、更有預算的超卓機場巴士服務。

---------------------------------------------

佢以為自己營運緊鐵路?
龍運鐵路

3ASV3-JE1672 發表於 2016-8-18 21:19 | 顯示全部樓層
nokia 發表於 2016-8-18 20:01
[轉貼] 龍運方面,機場路線的新車隊形象和車廂設計,自推出以來獲得一致好評,其足可媲美飛機航班的舒適與 ...

原來 A 線唔應該係直接、可預算、以一小時車程為原則嘅服務?
3ASV3-JE1672 發表於 2016-8-18 21:21 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-8-18 14:58
嗱,大家要認清事實:

最初,A47X嘅方案唔係咁的,係兜哂太和、富亨、大中、廣福道,慢就慢啲,但真正多人 ...

有人唔理三七廿一見到係橙公司就走去插左先,真係得啖笑
lsc04d11 發表於 2016-8-18 21:38 | 顯示全部樓層

3ASV3-JE1672 發表於 2016-8-18 21:19
原來 A 線唔應該係直接、可預算、以一小時車程為原則嘅服務?

咁又唔一定,以我理解,講明先,係以我理解者,個人意見︰
A線兜本區多D地方,東涌唔兜,後勤唔兜,追番D時間
E線本區唔會太兜,東涌後勤區就要去。
所以拉勻係差唔多時間

(富泰版)A33 VS E33
A31 VS E31(不過E線只往逸東)
A41/A41P VS E42

E33P兜咁多地方因為由A33(富泰版)衍生
所以A33唔應該keep一半豐景園班次。

A47X亦唔應該係一站,而係當初的兜半個大埔方案先做到原意。

後期變左A線都玩唔兜,如A29,A33(屯門站版),A36(天水圍路線VS E34A)
A37其實比E34B多左朗屏,老實講做埋凹頭都係正常既。

一小時內搞掂?冇人講過。俾你A10唔兜既話,要一個鐘完成都唔易。(跟90B,經山道直往西隧都未必得)

CONCLUSION︰其實規距係死,人係生,只要客受龍運又唔介意以蝕錢作賭注既話,佢點搞區外人都唔可能加插太多反對意見。

CRH5 發表於 2016-8-18 21:39 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2016-8-18 16:34
有K巴但拎住一個二個篋寧願上K巴轉車定搭E41就真係貴客自理。
仲要唔好忘記K巴落客站唔係咁輕易去返A47X ...

如果住林村/大尾督/三門仔個班應該會考慮75K/64K/的士轉既
3ASV174 發表於 2016-8-18 21:53 | 顯示全部樓層
letter_li 發表於 2016-8-18 18:09
富亨, 富善 應該都會肯轉車去新達轉A47X的.
太和就睇住邊幾座, 都有半條邨居民會考慮火車轉A47X的.

搭得 A 車都係貪方便,
要轉火車不如拖個篋過大埔頭 / 大埔中心搭 E41。
如要討論,請先自貼差餉單一次
jocosben 發表於 2016-8-18 22:08 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2016-8-18 14:58
嗱,大家要認清事實:

最初,A47X嘅方案唔係咁的,係兜哂太和、富亨、大中、廣福道,慢就慢啲,但真正多人 ...

其實大埔除左大埔墟站外,仲有好多建制派分佈係唔同區,有必要為一個區倒哂全部米?