hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [九巴已回覆] 276脱尾班,搞到有人無車搭 ...
開啟左側

[九巴已回覆] 276脱尾班,搞到有人無車搭

VA52-HN6509 發表於 2016-8-29 20:57 | 顯示全部樓層

講真,如果尾車出現故障既話
巴士公司係有責任需要開返架車載返晒班人...

之前試過坐 258D 尾車出藍田,咁岩部 HA7569 係寶田壞車擺街
結果最後搵左部 U 廠掛牌車照做返出去...
而個 K 廠掛牌車長就繼續等工程車黎

但如果部尾車係差唔多返到總站時先壞車,而車上既人又唔介意行多幾步既話
咁我覺得唔駛出多部車去接載返原有乘客都可以
自己試過坐過 788 尾車,架 873 去到富景花園壞車,車上所有人都唔介意行路回家...
呢個 case 可以唔駛出過部車去載返班人...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
tracytracy1998 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

但為何一畢業才知 一世我也要考試
Billy199898 發表於 2016-8-29 21:15 | 顯示全部樓層
tracytracy1998 發表於 2016-8-29 04:29
如果真係過晒比276P就當無事嘅,就係九巴處理不當,漠視博愛乘客需要啦
真係 九巴服務 日日退步
...

其實叫部276P入一入博愛得5得?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
tracytracy1998 + 1 + 3 英雄所見略同

查看全部評分

VA52-HN6509 發表於 2016-8-29 23:43 | 顯示全部樓層
Billy199898 發表於 2016-8-29 21:15

其實又無話唔得既,不過既然係咁可以轉埋電牌做 276
反正入得博愛醫院既之後大家路線都係一樣嫁啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +4 收起 理由
tracytracy1998 + 1 + 4 英雄所見略同

查看全部評分

但為何一畢業才知 一世我也要考試
 樓主| tracytracy1998 發表於 2016-8-30 00:55 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2016-8-29 14:22
其實,如果尾車壞車
由報台到安排廠出替補
前後半個鐘至九個字少不免

元朗廠咁近,凌晨大把車泊喺度,剩底嗰段276又無路面限制,求其揾個人運架車出黎行半單唔難吧
zh.hkferry.wikia.com 香港渡輪大典~
asv2 發表於 2016-8-31 10:40 | 顯示全部樓層
tracytracy1998 發表於 2016-8-30 00:55
元朗廠咁近,凌晨大把車泊喺度,剩底嗰段276又無路面限制,求其揾個人運架車出黎行半單唔難吧
...

無話難唔難,我只係話要時間

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 + 1 ok

查看全部評分

gu9434@24 發表於 2016-8-31 13:10 | 顯示全部樓層
tracytracy1998 發表於 2016-8-30 00:55
...

咁易搵人?? 講緊要搵架工程車再加個司機OT走多轉加私牌回程 未必個個司機都願意做..
咁講我上次屋企人算幾夠運
6D尾車總站壞車..佢又死等 結果等多4個字就有車到

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 + 1 多謝分享

查看全部評分

GX7569 發表於 2016-9-2 13:02 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2016-8-31 13:10
咁易搵人?? 講緊要搵架工程車再加個司機OT走多轉加私牌回程 未必個個司機都願意做..
咁講我上次屋企人算幾 ...

理論上最好搵同線收工車頂
PB7996,SJ7944,TC8986
chiukit2001 發表於 2016-9-2 13:41 | 顯示全部樓層
如果比部276P包晒應該無問題,叫多部車出黎真係晒資源,不過要同部276P講番兜一兜博愛先得GA....,多數都係司機唔記得GA LA
河灣西 發表於 2016-9-2 14:25 | 顯示全部樓層
Billy199898 發表於 2016-8-29 21:15

唔得,保險問題
YY487 發表於 2016-9-2 14:27 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽