hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何半直通路線式微了多年,近年又再興番? ...
開啟左側

[問題] 為何半直通路線式微了多年,近年又再興番?

38.HKT.138 發表於 2016-11-19 08:00 | 顯示全部樓層

kmbodth 發表於 2016-9-6 16:18
老9曾有條超直通的6X,因為不夠客,摺咗

超直通,客倉、客源有限,冇客量保證,要開線太冒險

20一直到98年都客量唔錯的,有時用11米三軸車都可以坐8成。
其餘因為重疊得濟同東廊7字開線,22最後合併左。
試問仲有幾多人會搭21 80 88呢啲⋯⋯
Quota制外,以前油平,雞寶套餐成本低做得住~
今時今日黎講就燒銀子喇。
中巴帶您 睛空萬里
kay 發表於 2016-11-19 08:16 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-11-19 08:00
20一直到98年都客量唔錯的,有時用11米三軸車都可以坐8成。
其餘因為重疊得濟同東廊7字開線,22最後合併 ...

依家新車慳油喎

九巴有d線跑高速轉慳油車據講可以慳一半油
世界很簡單 人類很複雜
hadboy5 發表於 2016-11-19 09:05 | 顯示全部樓層
kmbodth 發表於 2016-9-6 16:18
老9曾有條超直通的6X,因為不夠客,摺咗

超直通,客倉、客源有限,冇客量保證,要開線太冒險

呢三條唔係只得22客量較少嗎?21就太古城總站一關閉就死咁一截,話時話,22同現代版722都無乜客,點解搞成咁
KG1428 發表於 2016-11-19 10:17 | 顯示全部樓層

過海巴士都有例子
101X,182X
101X:西環至海底隧道就無站
182X:九龍區無站

不明點解不閞982全日版,取消182
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
AVD1 發表於 2016-11-19 11:56 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2016-11-18 15:45
行錦田公路,而家紅小已經做緊呢樣野,而以前64P都係甘行,不過客量唔高所以取消左
264R行公路既時間同行 ...

但係行錦田公路個邊去比起行高速公路個里數少好多。
半直通路線我認為係基本上係因為高速公路網路個定線唔好,
而要迫住行返舊路,同時又因為行舊路太多站先搞到條線行得慢,
倒轉如果條線飛哂站,行舊路基本上應該既省時,行車里數又會短。

LJ7006 = MF5119 = AVD1
hadboy5 發表於 2016-11-19 16:04 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-11-19 11:56
但係行錦田公路個邊去比起行高速公路個里數少好多。
半直通路線我認為係基本上係因為高速公路網路個定線 ...

距離上錦上路係快過行錦田公路,我之前都提過錦上路不停站,但結果係因為兩線行車,快唔到幾多,而家264R行公路往返太和至元朗頭站超快,四個站左右便完成車程
38.HKT.138 發表於 2016-11-19 17:38 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-11-19 08:16
依家新車慳油喎

九巴有d線跑高速轉慳油車據講可以慳一半油

而家架車行幾耐要換?以前又幾耐?
維修保養呢?未計無故電腦鎖死既"假壞車"導致失班次營運上損失
中巴帶您 睛空萬里
kmb277x277e 發表於 2016-11-19 17:57 | 顯示全部樓層
214都很成功
miklcct 發表於 2016-11-19 20:09 | 顯示全部樓層
提起半直通唔可以唔提92唔知幾點開,ETA唔出嘅幽靈班次
我今朝要入西貢,喺美孚搭40去牛池灣村轉92,08:19去到92個巴士站。當時92編定班次20分鐘一班,但ETA出實際10分鐘一班。咁我等到08:30有車到(ATS),即係08:20班正班車啦就上車,去到順利邨上到企人。結果就係轉出新清水灣到嗰下畀部幾乎吉車,ATENU幽靈班次過咗。照推斷嗰班幽靈班次應該係08:25喺總站開嘅,但邊個會估到加完正線班次重會加多班半直通喺加班車同正班車之間?!
進智公交
acc1368 發表於 2016-11-20 00:52 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2016-11-18 15:45
行錦田公路,而家紅小已經做緊呢樣野,而以前64P都係甘行,不過客量唔高所以取消左
264R行公路既時間同行 ...

紅頂元朗開 唔使入錦田市中心 頭站最快極都石崗機場/橫台山(副作用係分段要$10 如果可以$8會考慮坐佢 $1當特快附加費都抵)
264R 差唔多$16 貴過紅頂三成又真係幾大咬下 PS 元朗拎住$16坐紅頂出荃灣又得 坐268X/68X仲有找個半
灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣