hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 19/9 KMB 33A調整班次
開啟左側

[服務調整] 19/9 KMB 33A調整班次

ADS@81K 發表於 2016-9-18 01:11 | 顯示全部樓層

既然呢條線蝕得咁入肉既
不如直接縮去大窩口邨好過啦
起碼$6.4唔使比人入到荃灣
又行少幾公里
用大廈街調頭又好點都好
最緊要有車搭有車上再算
shakugan2005 發表於 2016-9-18 10:42 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2016-9-18 00:58
唔通一成不變直到永遠就係好?
條線垃圾又唔比改咪頹落去囉

咁我想問下有D咩野好建議走過出黎? 下下都係喊打喊殺要縮班縮線, 咁都支持得過就只有完全唔搭開巴士果班! 如果要縮33A去大窩口就要執過個站去方便調頭, 如果唔係縮到葵涌村又太過份冇理到大窩口, 已經改左行楊屋道唔係行沙咀道, 擺荃灣碼頭果面未當搵位擺囉, 放柏景灣/奧運站係總站堆線都唔預柏景灣/奧運站係客倉啦, 就算縮完未又唔係同你不斷減車不斷縮班! 至於荃灣來往西九龍係全力要人搭鐵既, 如果唔係拉番直架30行葵涌道(只停荔景村同葵涌交匯處兩站)或38A兜番楊屋道, 再延長去深水埗/旺角都好, 再唔係238X兜楊屋道咁海濱果面又肯唔肯先?
Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-18 11:29 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2016-9-18 01:11
既然呢條線蝕得咁入肉既
不如直接縮去大窩口邨好過啦
起碼$6.4唔使比人入到荃灣

肯搭33A入荃灣既真係豪俾佢啦楊屋道本身又冇線

而家區內客又唔係冇
撞正大窩口又冇位
睇個款33A應該減埋全日20應該就冇野好做

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
JU2541 發表於 2016-9-18 15:49 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2016-9-17 15:55
梨木樹把關係好好,好到垃圾線都繼續保,成班人坐 36B 就繼續漫遊

好過呢邊連僅有既野都保唔住!
人一九,腦便殘
 樓主| mhbsmcwetu 發表於 2016-9-18 15:50 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-18 11:29
肯搭33A入荃灣既真係豪俾佢啦楊屋道本身又冇線

而家區內客又唔係冇

對, 33A走線上其實咩都唔郁就最理想, 唔好再諗咁多無謂野如改快, 搬總站等... 因為始終難得做落左一批熟客仲肯開APP夾時間去等
其實多年以來的走線都無咩問題, 以前趕走晒班客的主因係班次, 可以講緊經常又收車又碌車搞到原來13-15分一班變成15-60分鐘一班當家常便飯, 俾你等親車都一肚氣自然都會轉軑吧, 只要班次穩定返自能再慢慢儲返起一班新客

畢竟33A在車費上仍有優勢, 紅小真係太貴了, 又去唔到深水埗心臟地帶

最多可諗下的是日後尚翠苑入伙後會否改行聯仁街及尚翠苑一段沙咀道而唔經横龍街一段楊屋道以方便更多居屋居民, 其他真係千祈唔好去搞

GW4866 發表於 2016-9-19 01:40 | 顯示全部樓層
mhbsmcwetu 發表於 2016-9-18 15:50
對, 33A走線上其實咩都唔郁就最理想, 唔好再諗咁多無謂野如改快, 搬總站等... 因為始終難得做落左一批熟 ...

最理想根本係成條線擺葵涌邨再逆走,加唔加價係後話
楊屋道又快咗唔使再拉238X出黎,同埋做到大窩口工廈新居屋
總好過宜家大窩口起完全同荃灣線重疊

肯執既話分分鐘有車剩開多幾班237A再葵涌邨大窩口尾站直接上荃灣路出去
打開門,行出去,去遠啲!
sq285 發表於 2016-9-19 11:56 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2016-9-19 01:40
最理想根本係成條線擺葵涌邨再逆走,加唔加價係後話
楊屋道又快咗唔使再拉238X出黎,同埋做到大窩口工廈新 ...

光輝圍葵興邨呢個吊腳位,冇左33A真係唔知點出九龍行去地鐵站不如直接坐地鐵

拉37兜埋禾塘咀街的話成個葵盛唔放過你
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
GW4866 發表於 2016-9-19 12:13 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2016-9-19 11:56
光輝圍葵興邨呢個吊腳位,冇左33A真係唔知點出九龍行去地鐵站不如直接坐地鐵

拉37兜埋禾塘咀街的話成個 ...

光輝圍出九龍都仲好講d(返黎36A直情有站,最好他日同32合併)
再者行去葵興站都係十分鐘內既事
葵興邨仲簡單,只係隔個葵俊苑就係葵興站

毋須拉37

打開門,行出去,去遠啲!
Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-19 14:00 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2016-9-19 12:13
光輝圍出九龍都仲好講d(返黎36A直情有站,最好他日同32合併)
葵興邨仲簡單 ...

咁人家又冇必要為左山上人好就放棄自己條線
當然又唔係冇方法既
拉埋落葵興做總站山上山逆走

但問題係逆走仲要經返楊屋道
對葵涌村來講好大機會仲慢過而家順住去
都唔計好大機會因為特快要加價

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hk20020062 發表於 2016-9-19 14:06 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2016-9-19 12:13
葵興邨仲簡單 ...

葵興邨仲可以夾硬屈佢去行,但光輝圍唔會 buy 你