hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運吉統計數字
開啟左側

[歷史資料] 運吉統計數字

mrm23 發表於 2016-9-22 09:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

運吉網站裡有
按車輛種類劃分的車輛登記及領牌統計數字
http://www.td.gov.hk/filemanager/en/content_281/table41a.pdf

第四頁入面,九巴原來每年都有幾部車用"其他 (非全新?)"做首次登記,
其實呢批主要係乜車?樣辦車?

另,似乎龍運七月加多左十幾個 Quota..

又,第二頁個數字,似乎反映左今時今日塞車的原因...

擴音器 發表於 2016-9-22 13:00 | 顯示全部樓層
真係唔明個特首、個政府同埋舊運吉搞咩,應做的唔做,唔應做的就做哂。香港咁鬼死多嗰D死人私家車,D死人私家車仲要年年係咁升,班友都唔去諗辦法去制止,去減少,只係識得減少巴士,「話」要減少塞車,減少污染「喎」,其實根本最大塞車最大污染源頭就係嚟自嗰D死人私家車。大部份市民都需要的巴士係咁比佢地cut,D少數自「私」的的一「家」人先用的「車」個政府就姑息養奸。最可怕的係呢個問題係出現左好多屆政府度,唔只CY,曾生同董伯伯嗰陣都係咁樣發神經,都唔知呢幾代政府個腦究竟駁錯邊條神經。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +13 收起 理由
ahken + 1 + 10 都唔知呢幾代政府個腦究竟駁錯邊條神經.
tracytracy1998 + 1 + 3 英雄所見略同

查看全部評分

053h4 發表於 2016-9-22 13:48 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
drbean7218 發表於 2016-9-22 14:01 | 顯示全部樓層

擴音器 發表於 2016-9-22 13:00
真係唔明個特首、個政府同埋舊運吉搞咩,應做的唔做,唔應做的就做哂。香港咁鬼死多嗰D死人私家車,D死人私 ...

高官自己都無帶頭放棄私家車, 點叫市民唔好用?
JX9097 發表於 2016-9-22 14:04 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2016-9-22 14:01

我怕高官們入到港鐵站月台都未行到就已經要call 999畀人打橫抬番出嚟

Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-22 14:27 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2016-9-22 14:01

先唔理現任政府民望低既問題
就算高官唔用私家車
而家唔似以前咁
每個人都有自己思想
高官甚或role model點做未必影響到班人點做

老實講呀
其實香港有多此少錢既人多的事
上次同班朋友係港島參加event
單係停車場加西隧已經成三舊水
我覺得好甘但佢覺得冇野
你就算收夠佢五舊水都應該覺得冇野

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
擴音器 發表於 2016-9-22 14:37 | 顯示全部樓層

呢D係死症,班高官呢頭叫人多用公共交通工具,嗰頭就自己首先打自己嘴巴
擴音器 發表於 2016-9-22 14:51 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-9-22 13:48
我識個班同學有家庭
有鬆動第一事諗買車,有仔女有車方便D wor

其實唔係無辦法,而家好似有一D路係禁止私家車行走,奈何範圍太少。索性張個「私家車禁區」大幅擴大就可以啦!就好似而家個紅小禁區嗰一類之嘛!禁止私家車行走某部分繁忙路段,eg中環、紅隧、旺角等等。既然無得直接開車過去,揾地泊完又要轉車,我就唔信仲有咁多人用
AVD1 發表於 2016-9-22 14:55 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-22 14:27
先唔理現任政府民望低既問題
就算高官唔用私家車
而家唔似以前咁

老實講,一個有咁三四十歲 o既中產或者叫專業人士,閒閒地月薪都接近十萬,
你幾百蚊算得係乜野丫
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JX9097 發表於 2016-9-22 15:01 | 顯示全部樓層

擴音器 發表於 2016-9-22 14:51
其實唔係無辦法,而家好似有一D路係禁止私家車行走,奈何範圍太少。索性張個「私家車禁區」大幅擴大就可 ...

政府邊敢得罪呢班"米飯班主"呀?
大眾市民又冇嘢可以"合作"