hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區九巴脫班高逾九成 區議員:脫班似成必然 ...
開啟左側

[報刊新聞] 葵青區九巴脫班高逾九成 區議員:脫班似成必然

Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-20 12:15 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-10-19 22:13
唔關事,何文田出西九旺一向都系紅綠頂市場黎,巴士個市場一向都廢廢地,成個愛民最有用果條叫E21A,問你 ...

何文田出入旺角就小巴
但西九龍幾時有小巴份?
靠既咪就係得41/45/E21A
仲有何文田出入紅土都有一定人數搭巴士

拉32上愛民
其實咪又係同45差唔多既做法

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
reason 發表於 2016-10-20 13:37 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-20 12:15
何文田出入旺角就小巴
但西九龍幾時有小巴份?

正解。 長沙灣返何文田仲可以痴半條 E21A,但落山都唔會同你小巴再轉鐵。
所以留一條長沙灣道線係基本,夾埋荔景一次過做曬美孚轉乘、長沙灣至太子,順便做低埋 41、46。
甚至可以放棄埋旺角,佔旺行法上落長沙灣道真係唔慢,荔景旺角嘅小巴客量就唔該自行保鐵解決。

AVD1 發表於 2016-10-20 14:02 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-10-19 17:52
師兄,都話唔好同呢D人勞氣囉,要用返佢的思維方式答先得㗎嘛!人地唔識同佢不同的人講野㗎
...

佢個思維未就係 41 係最多人坐、44 係廢線,完。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-20 14:28 | 顯示全部樓層

reason 發表於 2016-10-20 13:37
正解。 長沙灣返何文田仲可以痴半條 E21A,但落山都唔會同你小巴再轉鐵。
所以留一條長沙灣道線係基本, ...

咁荔景山又未至於咁易放走旺角既
要拉倒埋46其實係有些少貪心既

Balance返少少
將45搬離旺角直入長沙灣道
順手定位埋轉乘線
由46做返旺角
成件事會好睇好多

當然荔景山會好似多左好多巴士老九未必肯
可能要用條42縮短做交換囉

Ravenclaw 發表於 2016-10-20 22:09 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-20 12:15
何文田出入旺角就小巴
但西九龍幾時有小巴份?

冇,我既意思系,比直車何文田去西九都嫌遠呀...

呢d hea區,出到旺角已經收得工...

死都要直車去長沙灣道?$14.00 E21A...

其實18都叫做去到西九架...
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-20 22:37 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-10-20 22:09
冇,我既意思系,比直車何文田去西九都嫌遠呀...

呢d hea區,出到旺角已經收得工...

hea?
有幾hea先請問

現時四萬三人口
仲有房署同公大
之後仲有兩個怪名私苑人伙

咁點先可以deserve有西九線呢?
旺角巴士又唔夠小巴打
正正係西九先更有得發揮既地方
GW4866 發表於 2016-10-21 03:10 | 顯示全部樓層

何文田出入旺角就小巴
但西九龍幾時有小巴份?

點解拉埋32落水

1)32行荔枝角道
2)現行20-25分鐘
3)拉上去愛民會阻礙另一組重組
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2016-10-21 03:56 | 顯示全部樓層
有心整頓荔景山巴士服務既不如取消埋46
用荔景山資源開條東九線服務四小龍,踢埋40走(好似都有人提過)
由麗瑤開跟46原線到美孚落四小龍,再經大南西街出返長沙灣道上公路(回程經興華街落四小龍)

然後45同新46各自開20(聯合十分鐘班),搞美孚轉乘42A等
30,42要做流水就廢事搞 最多30縮到荔園
打開門,行出去,去遠啲!
Ravenclaw 發表於 2016-10-21 12:56 | 顯示全部樓層

問題系就算西九有市場,都系得半個,有咩好做呢...

返愛民一定系E21A食晒,淋都唔洗淋,冇得鬥...
Snowbb 發表於 2016-10-21 13:09 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-10-21 12:56
問題系就算西九有市場,都系得半個,有咩好做呢...

返愛民一定系E21A食晒,淋都唔洗淋,冇得鬥...

長沙灣至少都有通勤客係度 , 而何文田附近又有好幾間學校
其實來往西九 - 何文田係可以做雙向客源

所以冇 41 都起碼要留條 45 比何文田出西九
更何況 , 45 做到既野又唔上西九 - 何文田