hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 黃埔何文田巴士客量跟進
開啟左側

黃埔何文田巴士客量跟進

stevechau 發表於 2016-10-27 14:52 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-27 14:26
咁的確如果2+8P既
或者對海逸果邊覆蓋係大左有機會多左客既
但如果係用作取代212/30X既就算吧啦

呢舊野好似係九記提出...唔係兩邊DC話想要呀??
因為咁耐以黎SOUK呢邊好似無人提過問過好唔好咁改~
(雖然問都無用, 反正都唔太影響2仔原線)
海逸附近好似有D工業大廈...如果咁樣合併係咪想駁埋果班人多??
感覺上海逸好似都唔太要條MK線, 再唔係拉條212入去LOR...
mrm23 發表於 2016-10-27 15:10 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-10-27 13:58
想請教下, 呢張相係幾點影??
如果黎緊都可以咁通, 我可以坐下112過海返工~
...

今朝八點幾左右..

(未到八半)
stevechau 發表於 2016-10-27 15:12 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2016-10-27 15:10
今朝八點幾左右..

(未到八半)

咁對我黎講太早喇...我8點幾先會係長沙灣上112...
黎到呢度都8半-8點七左右...but thanks anyway
053h4 發表於 2016-10-27 15:19 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
AVD1 發表於 2016-10-27 15:22 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-10-27 15:19
212可以試下減到$3.4打地鐵

城巴做 10 都做到咁 o既樣就知根本流水線好睇唔好食,
仲想九巴玩呢套?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
053h4 發表於 2016-10-27 15:27 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
AVD1 發表於 2016-10-27 15:28 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-27 14:26
咁的確如果2+8P既
或者對海逸果邊覆蓋係大左有機會多左客既
但如果係用作取代212/30X既就算吧啦

其實 2+8P 再留返條 30X,繼而將 212 byebye 又唔係話唔得 o既,
不過去到最後都係解決唔到荔枝角道個邊 o既問題。

倒轉 30X 特快經尖沙咀先返入黃埔,加留 212 又係唔可行,
上面講左 212 始終同港鐵重疊得太緊要,而 30X 根本係半條流水線,冇左紅磡都仲有荃灣客,
所以如果講 30X 同 212 邊條線有本錢可以繼續玩彌敦道返黃埔 o既客,睇黎前者係比後者有著數。

最大問題係假如 2+8P 玩得成,意味 30X 上西廊個計劃係唔會再有機會出現,
因為始終都要補返彌敦道同加士居道往返黃埔個位。倒轉荃灣要特快出九龍就需要交由 234X 去負責。
AVD1 發表於 2016-10-27 15:28 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-10-27 15:27
咁一係收得平給多少客

一係執左佢,睇九巴想邊樣啦

摺左 212 根本就已經係預計之內,頂多未好似上面咁重提 2+8P。
053h4 發表於 2016-10-27 15:57 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
stevechau 發表於 2016-10-27 16:08 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-10-27 15:19
212可以試下減到$3.4打地鐵

不妨調轉件事黎諗...212/其他線要生存, 唔一定係同鐵正面打得你死我活呢一條路咁大把...
點解唔發掘一D以前唔為意/做唔到, 但而家可以試下做返而又唔係同地鐵打正對台既客??
5X/18X呢D死得甘, 某程度上係一路諗住只要快過鐵就一定客似雲來...
但唔諗下舊客有時其實唔係貪快, 而係貪巴士就算慢都比鐵就腳得多...
然後配合返一個唔疏既班次...誠然以一條同鐵有所衝突既市區路線, 15MINS一班車係市區絕對已經稱得上算係疏~