hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線票價公佈,新城放心晒
開啟左側

[其他] 南港島線票價公佈,新城放心晒

herobrine 發表於 2016-11-23 12:21 | 顯示全部樓層

要巴士做得住 就係要改特快 用時間同方便取勝 不過香隧塞車問題依舊就會好難做
不過起碼鴨島留得住堆線都善用黃竹坑道天橋同飛黃竹坑既站 直達灣仔/銅鑼灣
KG1428 發表於 2016-11-23 12:26 | 顯示全部樓層

我覺得南港島線一通即少左學生客
學生搭MTR有半價,去旺角深水埗觀塘只需$6.7
比171,671仲平有近一半
仲快過171,671好多
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
stevechau 發表於 2016-11-23 12:28 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2016-11-23 12:15
建議:117全日
171往九龍全日不停堅拿道
最大塞車位:

咁同117全唔全日有咩關係??
再者, 都唔係無人提過, 繁時171落一落橋塞下面...
反而仲快過上面既171A/171P入到隧道... 而加士居道就更加飛無可飛~
stevechau 發表於 2016-11-23 12:31 | 顯示全部樓層

herobrine 發表於 2016-11-23 12:21
要巴士做得住 就係要改特快 用時間同方便取勝 不過香隧塞車問題依舊就會好難做
不過起碼鴨島留得住堆線都善 ...

新界區就係...面對鐵, 市區特快反而無乜市場...庖其係市區真係好難快過鐵~
你睇5X/18X呢D好多時都死下死下~

要做特快, 南區反而得華富貴田灣仲有得做下...
dydx 發表於 2016-11-23 12:31 | 顯示全部樓層
herobrine 發表於 2016-11-23 12:18
始終地鐵真係快過巴士好多.. 條香隧一塞起上黎就用好多時間.. 海怡出銅鑼灣閒閒地都成8 9個字先出到
同埋金 ...

尋晚(22/11)已經係啦
跑馬地馬場條條香隧線都打爆飛站
想逼上車都唔得
企咗大半粒鐘先有部私牌車嚟清客
noodlesfred 發表於 2016-11-23 12:47 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-11-23 10:30
其實671要玩特快要飛既只係香隧...反而唔係CWB同NP~
可惜唯一飛唔起既地方正正就係香隧~
...

行南風道囉
DA70 發表於 2016-11-23 15:15 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-11-23 12:28
咁同117全唔全日有咩關係??
再者, 都唔係無人提過, 繁時171落一落橋塞下面...
反而仲快過上面既171A/171P ...

有171A/P嘅時候都冇171,又無得咁比較嘅,不過下繁來講590A係可以同590一齊到分域街嘅
是鴨脷洲非鴨舌洲
stevechau 發表於 2016-11-23 15:37 | 顯示全部樓層
DA70 發表於 2016-11-23 15:15
有171A/P嘅時候都冇171,又無得咁比較嘅,不過下繁來講590A係可以同590一齊到分域街嘅
...

始終下繁接近日日都有鐵馬截堅拿道橋跑馬地出黎D車...我諗班鐵馬為左消走禮頓道路口果堆車流先會咁截法...
如此一來....下繁行橋面又點會快丫??

cheungtszfung 發表於 2016-11-23 16:18 | 顯示全部樓層
DA70 發表於 2016-11-23 15:15
...

本身171A/171P已經比到,因為171A有堅拿道西站
KC7800
31061689 發表於 2016-11-23 19:32 | 顯示全部樓層

下繁行南風道一樣死照塞,可能仲衰過行香隧