hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線票價公佈,新城放心晒
開啟左側

[其他] 南港島線票價公佈,新城放心晒

dennis28a 發表於 2016-11-24 21:42 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-11-23 10:30
其實671要玩特快要飛既只係香隧...反而唔係CWB同NP~
可惜唯一飛唔起既地方正正就係香隧~
...

671 除左上東廊同轉做 176,根本無得快。
香隧同東隧唔塞,鴨脷洲去東隧港島入口都搞成個鐘,就算大家講到北角幾有意義都好,
北角去南區都有鐵,無必要去幫手清客。

搞清楚 671 定位,最好賺係朝早去觀塘;同觀塘返南區。
只要 671 上東廊做到一個鐘去到觀塘道,對比港鐵最少消費 45 分鐘,其實係有得玩成個遊戲。
而之前路試,發現 176 同 671X 都係 45 分鐘內一定到觀塘道。

就算最後開既唔係 176,如果咁快睇死 671(X) 飛東廊客量,咁同班運輸署官員一樣咁膚淺。

惡意回復是不道德的行為。
LM1933@641 發表於 2016-11-24 22:53 | 顯示全部樓層
671 係南港島線開通後要死既話,都係運吉保鐵政策整死佢
事實上671 係少數東隧線繁時有雙向客源,絕對唔係蝕到入肉果種
南區方向有幾班都頂閘,甚至藍田站會上唔晒客,大部分客都係入南區既
九龍方向同樣要企人,但南區客未至於多到頂閘,一般坐滿入香隧

而家南區方向走線問題不大,朝早8點幾藍田去到黃竹坑都係30分鐘,非繁更可以25分鐘內搞掂,絕對有吸引力
好似673直飛景隆街永遠塞係車龍,都唔知慳唔慳到時間
兜北角仲有個好處係留住北角去黃竹坑/鴨脷洲班客,可見將來99都會減班,每個鐘多兩班車未嘗唔係好事
99/671 北角入黃竹坑只係10分鐘既事,地鐵完全做唔到依個時間
九龍方向就當然直飛東廊啦,兜銅記北角執雞用既時間完全唔化算

至於點解揀671X 方案而唔係176,估計係藍田客佔既比例都好重,繁時每班可以上超過20人

利申:多數搭 671 返工
kay 發表於 2016-11-24 23:02 | 顯示全部樓層
LM1933@641 發表於 2016-11-24 22:53
事實上671 係少數東隧線繁時有雙向客源,絕對唔係 ...

北角往黃竹坑快極都要20分啦
點會10分鐘...

不過671/99衰兩範
車程長、班次不穩

巴士公司所謂穩定班次,用極限"疏"班次應酬
趕走左好多客

好似99
放工6點太古坊上車
炮台山隨時已經都上唔到

成大個鴨島,天后至筲箕灣99做晒,好有問題,上唔到就只餘下671,將來線都無埋

592好客就因為唔少轉乘港鐵客,將來肯定流失客量
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2016-11-24 23:08 | 顯示全部樓層

LM1933@641 發表於 2016-11-24 22:53

10分真係得?
Ravenclaw 發表於 2016-11-24 23:15 | 顯示全部樓層

北角去黃竹坑10分鐘?!

邊度計先?

炮台山去香隧口?
S3BL100 發表於 2016-11-25 00:00 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-11-24 21:42
671 除左上東廊同轉做 176,根本無得快。
香隧同東隧唔塞,鴨脷洲去東隧港島入口都搞成個鐘,就算大家講 ...

671 南區方向應該落北角,唔係為左幫手清流水客,而係要避東廊落內告/去跑馬地/九龍車龍。
671 改上東廊後,往九龍係會快好多,但去南區其實分分鐘比而家仲慢。

另外,當日試路,176 同 671X 都可以九個字去到觀塘,但原來 176 比起 671X 仲要快一分鐘。
如果係去九龍灣,更加唔使講。南區居民角度,應該係要開 176 而唔係 671X

176 定線問題,其實只係唔知點解要擺觀塘碼頭,然後搞到出站後行法奇奇怪怪,受觀塘塞車影響班次穩定。
但就算係南區方向,下繁塞機隧紅隧,對比起塞景隆街,176 都未必慢得過 671/671X

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-11-25 00:04 | 顯示全部樓層

既然都係變兩味,無必要因為藍田客搞到來回都係行東隧

根本應該係九龍方向 176,港島方向 671

fb.com/scientisthk2usa/
LM1933@641 發表於 2016-11-25 01:08 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-11-25 00:04
既然都係變兩味,無必要因為藍田客搞到來回都係行東隧

根本應該係九龍方向 176,港島方向 671

根據最新建議兩繁對開三班
對南區客而言,的確 176 更快更能深入觀塘/九龍灣商貿區
可以做到既話,朝早九龍方向176 南區方向671X
黃昏就掉返轉,南區方向176 九龍方向671X
應該可以serve 到最多客源
KP3805 發表於 2016-11-25 01:44 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-11-24 23:02
北角往黃竹坑快極都要20分啦
點會10分鐘...

592 係有轉鐵客, 但都唔可以否認南區有好多人目的地係銅鑼灣
老實講, 銅鑼灣要係金鐘轉一轉, 唔係個個接受短途都好似要係港島北搭翻轉頭
仲有樣o野就係 592 o係鴨島人個地位都好高, 尤其班後生
因為好多學生哥翻學出街都搭, 話有感情 (就算而加20幾歲讀緊大學同出o黎做o左o野o個班都係)
好耐以前Facebook仲有個 592 群組, 都有幾百人
雖然感情呢樣o野我覺得就講o架o者
但係問過大部分人講起鴨島邊條線o係 SIL 通車後最緊要
大部分回應都係 592

其實 592 早繁時間都唔太差,
平均 35 分鐘出到去
下繁翻去希慎開車起計 20 分鐘一定去到東邨口

海怡去金鐘 11 分, 轉車行上四層 6 分, 加等車一班當 2 分, 兩個站 2 分, 上地面大概 4 分
11 + 6 + 2 + 2 + 4 = 25 分鐘, 慢 10 分鐘左右但一程過其實唔會話好差o既
dennis28a 發表於 2016-11-25 01:50 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-11-25 00:00
671 南區方向應該落北角,唔係為左幫手清流水客,而係要避東廊落內告/去跑馬地/九龍車龍。
671 改上東廊 ...

我一直非常鼓勵改 176,畢竟東廊上香隧點都唔及紅隧上香隧直接。

但 671 行東隧,下繁代表到落北角就可以避東廊塞車問題?早繁可能係。但下繁,無錯,你係解決左東廊塞九龍條龍,但行到清風街又係見到另一條車龍,
上面條龍頂多係私家車,下面有條龍夾雜大量巴士。下繁行清風街同 673 行東廊根本係一個 50/50 既遊戲。

與其係咁,點解唔索性一口氣開 176 一了百了?依點無人知。

不過就唔可以因為最後開唔係 176,就完全睇死 671 上橋後既客量,
總有批懶人唔鐘意轉車,就算 671X 上橋早繁時數好明顯有得同港鐵鬥,記住,海怡去觀塘保鐵最低消費 45 分鐘。
如果改線後依舊做到 60 分鐘內,只係慢 10-15 分鐘姐。點解大家唔上車訓多半個鐘?而係每隔 10-20 分鐘轉一次車。

惡意回復是不道德的行為。