hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴6F,30X調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴6F,30X調整班次

kei_hk 發表於 2017-1-10 14:50 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2017-1-10 14:24
我意思一係30X放棄紅磡,一係拆二(類似68X/268X)拆法,起碼唔影響荃灣油旺0既服務

......當然唔係落完紅磡 ...

拆線﹐即係會留212。
政府之前就係想殺212﹐不過九巴唔想。

同一時間﹐荃灣出到旺角一帶﹐又沒有太多位可以做總站。

所以我上面都講﹐當黃埔只係做一個「求其搵位安置一條線」的總站﹐總站位置唔係主打的客源。

如果真係想打救30X﹐可能真係荃灣出發原有路線去到油麻地後﹐一直沿彌敦道去到尖沙咀﹐轉梳士巴利道經尖東紅磡繞道返黃埔﹐黃埔總站最大作用係擺車。

Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-10 14:52 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2017-1-10 14:45
hidden agenda 係做死條212?

唔差在不如上晒橙牌車
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hk20020062 發表於 2017-1-10 14:55 | 顯示全部樓層
拉去深旺 20 分鐘殺 212 仲好啦 (一個鐘開三班),反而留兩條 30 分鐘 (加埋一個開四班)
九巴班豬成日做埋啲白痴

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 5 又做傻仔野

查看全部評分

AVD1 發表於 2017-1-10 15:14 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-1-10 14:50
拆線﹐即係會留212。
政府之前就係想殺212﹐不過九巴唔想。

30X 如果落埋尖沙咀,咁同 234X 分別何在?
荃景圍今次根本就硬食架啦 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2017-1-10 15:16 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2017-1-10 14:24
我意思一係30X放棄紅磡,一係拆二(類似68X/268X)拆法,起碼唔影響荃灣油旺0既服務

......當然唔係落完紅磡 ...

30X 得 12 架車點拆?而家咁搞法分分鐘得返 11 架車
AVD1 發表於 2017-1-10 15:19 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-1-10 13:35
30X又玩大包圍
一係齊齊整整繁時15,非繁20/25算數

啦,老實講如果佢跟 234X 全日 15 我覺得係可以接受,
而家咁搞,話就話 20-25,但我覺得大部份時間都係 25 多 ……

即係係係人都知 30X 有時間表等如冇時間表,好地地一條 X 線淪落到呢個地步,
本來個服務質素已經唔係好(比起另外兩條 X 線),而家就更差。
老九倒不如倒多幾架車落 39M 算鬼數啦。
GK3258 發表於 2017-1-10 15:52 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2017-1-10 13:32
6F: 繁時25,非繁30
30X: 繁時15-17,非繁20-25

6F都算合理,其實最好取消左佢。至於30X就有啲過份,非繁起碼都應該30分鐘一班啦,既然你212唔殺洗乜死保30X班次。

橫看香港巴膠
Julio_p 發表於 2017-1-10 15:59 | 顯示全部樓層
30X 行告士打道來回,塞到 Hi Hi
與其減班,不如乾脆取消,把 40 號搬上荃景圍
Julio_p 發表於 2017-1-10 16:00 | 顯示全部樓層
Julio_p 發表於 2017-1-10 15:59
30X 行告士打道來回,塞到 Hi Hi
與其減班,不如乾脆取消,把 40 號搬上荃景圍
...

打鬼錯,係加士居道
GU9338 發表於 2017-1-10 16:08 | 顯示全部樓層

Julio_p 發表於 2017-1-10 16:00
打鬼錯,係加士居道

先唔講版友五花八門既重組方案 ,
加士居道塞跟 8A 剷上紅磡站出返去 QE 咪得囉 ? 取乜野消 ?
請用文明來說服我。