hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度 北區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度 北區巴士路線計劃

nickk 發表於 2017-3-20 10:06 | 顯示全部樓層

KR7607 發表於 2017-3-20 01:31
及後有議員表示 不論373 N373 都係北區既路線 唔希望要服務其他區既人

老實說講,N373單靠北區,客量有限。

如果加埋大埔,客量較有保證。
OMG
GK3258 發表於 2017-3-20 10:42 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2017-3-20 09:29
但係E43咁行法,仲得咁少班次,行哂A車到唔到嘅地方,返工時間仲叫人哋喺青馬轉車食風,我就唔多睇好。
...

唔討好仲好啦,唔通你想佢好好客焗住要加班咩。
唔好忘記呢條係一條本身唔應該存在嘅線。
橫看香港巴膠
kevinszeto 發表於 2017-3-20 13:08 | 顯示全部樓層
nickk 發表於 2017-3-20 10:06

身為北區人,n373未開線當然一定唔好入大埔,入咗出唔返,大埔至北區一段已經有n73,入大埔對北區冇好處,n線唔需要有客量保證,因為無論如何都唔會取消,只會改走線。 n373要加站點都加喺九龍先,最好喺270s時段外入旺角經青沙返北區,南行跟270a入一入廣華經加士居道出返紅隧
GU9338 發表於 2017-3-20 13:43 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-3-20 10:42
唔討好仲好啦,唔通你想佢好好客焗住要加班咩。
唔好忘記呢條係一條本身唔應該存在嘅線。
...

連機場島都唔入 , 呢條線係咪對 A43 有好大衝擊真係有保留 ,
反正要去東涌既大多數都用其他方法去而唔係咁天真搭 A43 係青馬轉車

再唔係直情線都唔好開 , 搞 279X - E34A/B BBI 咪算數 ,
個「優惠」票價高過 $17 又得 , 仲要唔使額外資源
請用文明來說服我。
asv2 發表於 2017-3-20 14:36 | 顯示全部樓層
及後有議員表示 不論373 N373 都係北區既路線 唔希望要服務其他區既人

咁架 N373 唔好行出北區喇
而家咁定線,唔小心會起碼服務咗中西區 灣仔區嘅人
LAK2 發表於 2017-3-20 14:41 | 顯示全部樓層
有條全日673係度都要反對373加站,
根本一開始應該將373改動同673全日掛勾

proschebus 發表於 2017-3-20 14:45 | 顯示全部樓層

nickk 發表於 2017-3-20 10:06

停埋大埔咪變第二條n281,兜到趕客
n373係北區已經好兜下,用7架車,再停大埔起碼每班車車程長多20分鐘,變相要用多一架車去維持班次
九鐵動力 拓新領域
kmb71k 發表於 2017-3-20 17:15 | 顯示全部樓層

373 N373服務既大窩西咪一樣屬大埔區...

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2017-3-20 17:20 | 顯示全部樓層
kevinszeto 發表於 2017-3-20 13:08
身為北區人,n373未開線當然一定唔好入大埔,入咗出唔返,大埔至北區一段已經有n73,入大埔對北區冇好處,n線唔需要有客量保證,因為無論如何都唔會取消,只會改走線。 n373要加站點都加喺九龍先,最好喺270s時段外入旺角經青沙返北區,南行跟270a入一入廣華經加士居道出返紅隧

駛唔駛咁細隻字, 博人睇唔到?

拎N373同N73比? N73過到海?

仲有更無稽既係
一, N線唔需要客量保證? 開線唔係用嚟賺錢?
你當九巴人多過頭, 錢多過頭, 車源多過頭?
二, 要求條通宵過海線停九龍? 明明條線target目標係過海, 你加站係九龍區做乜? 阿茂整餅, 九巴啋你都傻
最多話停窩打老道同公主道

你要保住條線都唔係用埋呢堆
無稽及可笑的理由
kmb71k 發表於 2017-3-20 17:20 | 顯示全部樓層

proschebus 發表於 2017-3-20 14:45
停埋大埔咪變第二條n281,兜到趕客
n373係北區已經好兜下,用7架車,再停大埔起碼每班車車程長多20分鐘, ...

因為本身大埔無通宵過海線, 只係得亡命紅VAN仲要係路過既仲要只係去到銅鑼灣
所以而家眼見北區想開但大埔被忽略, 所以大埔想爭取下無可厚非
如果搞N307常規化, 本身N307喺大埔服務範圍太細, 難以有客量保證
所以先至諗住用N373