hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度 北區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度 北區巴士路線計劃

kmb71k 發表於 2017-3-25 16:28 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2017-3-23 10:56
上水紅小唔經大埔點出市區?
行青山公路?

你講咗去邊?
我根本唔係講緊呢樣野
我意思根本係指上水開出既紅VAN線本身要都要入埋大埔兜客

串人之前唔該睇清楚諗清楚我個意思

以上回應,是否可行?是否合適?
andy92 發表於 2017-3-25 16:33 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2017-3-25 12:29
A43P 至少可以令聯和墟班客唔洗再係北區行大運,當然如果日後皇府山再多 D 人住嘅話,將 A43P 拉咗去嗰邊 ...

到時 A43 可以縮落祥華,A43P 做哂皇后山/聯和墟/天平
kmb71k 發表於 2017-3-25 16:35 | 顯示全部樓層
KR7607 發表於 2017-3-23 01:39
咁係唸如果有N307的話 點擴大有N307 既服務範圍 亦應該參考N271入到新界後既路線 而唔係反智到 要人地條線黎服務你 咁樣同大西北 青龍頭果班議員叫屯公線拉落黎行舊路既反智行為有咩分別
好彩你地日間有307 如果唔係 673 都比你地捉落公路
無N271 的話 270S 又話捉落去行大埔

咁你解釋下
點解入大埔經沙田就得
去北區經大埔就唔得?

本身我對N373入唔入大埔都係持中立態度
唔入既, 我繼續72X轉N182返工
入既, 我返工多過選擇, 仲唔駛瞓到半路就要落車轉車

YY487 發表於 2017-3-25 20:09 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-3-25 16:28
你講咗去邊?
我根本唔係講緊呢樣野
我意思根本係指上水開出既紅VAN線本身要都要入埋大埔兜客

我睇你意思就似係暗示 N373 同紅小係北區都唔夠客,所以應該要兜大埔

不過平心而論
我搭 N271 我都唔鍾意兜入沙田
所以我亦唔會要求北區 N373 兜埋大埔
N373 兜埋大埔,幾乎可以肯定北區除左百和路之外唔會有人用
簽名被屏蔽
htpxcw 發表於 2017-3-26 03:46 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-3-25 16:35
咁你解釋下
點解入大埔經沙田就得
去北區經大埔就唔得?

又黎子華哥魚蛋論,見到人地有直達自己冇就眼紅
我大埔無直達 所以你北區都唔可以有
自己唔爭取飛沙田 而係拉隔離北區一齊死

kmb71k 發表於 2017-3-26 11:45 | 顯示全部樓層
htpxcw 發表於 2017-3-26 03:46
又黎子華哥魚蛋論,見到人地有直達自己冇就眼紅
我大埔無直達 所以你北區都唔可以有
自己唔爭取飛沙田  ...

"我大埔無直達 所以你北區都唔可以有"

我無講過喎, 我亦無咁既意思, 你唔可以將自己思想強加係人地身上

本身源禾路一帶同沙中無通宵車往返油尖旺, 所以我明白點解N271要停沙田, 你無理由叫N281做埋

但係N373呢個case, 現時成個北區大埔都無任何通宵車過海, 得條吊腳既亡命紅van去銅鑼灣
所以如果可以做埋大埔, 車程最多都係加多十至十五分鐘時間, 兼且客多咗, 對條線客量有幫助, 到時更可能有機會加班

至於叫大埔開條通宵隧巴線經沙田再過海
本身已經有N73及N271同時間做緊大埔同沙田, 你要大埔沙田綑綁一條通宵隧巴線?
咁樣對N73及N271客量可能會有負面影響, 因為路線重疊o左
仲有你覺得三條路線咁樣重疊咁樣累鬥累法, 會對客量同收入會有幫助?
所以我對呢個建議係有保留

JF1261 發表於 2017-3-26 20:39 | 顯示全部樓層

N373 不如同N73 合併埋好過
聯和墟/ 落馬洲(班次1:1)-上水(彩園路)-粉嶺南-大窩西-廣福道-沙中-原N373 走線
20分鐘一班,沙中set定時點,等埋N271到站先開車
全線雙向分段,定位係通宵大流水

問心,北區通宵過海有幾多人用?
睇返978/673 非繁客量真係...

覺得巴士慢嘅就搭返紅綠van/ 的士
班次密小小係部車坐下好過係條街等啦

宜家N73 半個鐘一班真係好唔掂,因為同N271 班次唔夾,次次都要係沙中到等到變化石

利申:住北區

TheRoyalGuard 發表於 2017-3-27 00:42 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2017-3-26 20:39
N373 不如同N73 合併埋好過
聯和墟/ 落馬洲(班次1:1)-上水(彩園路)-粉嶺南-大窩西-廣福道-沙中-原N373  ...

咁搞法條新N373有排都返唔到去, 不如整條673S先試下水比較好, 673S班次跟270S
673S港島走線跟673,經紅隧獅隧返北區, 北區走線跟270S
eric278 發表於 2017-6-20 13:38 來自手機 | 顯示全部樓層

2017-2018北區BRPP結果

373維持繞經林村
N373加經太和、大埔中心及廣福邨,並於聯和墟方向增設不經大埔特別班次
E43走綫維持不變,但方案改為試行六個月
其餘建議(76K元朗區改道、673往中環方向繞經天后及銅鑼灣、新線274、NA43加班)已獲通過

相關區議會文件:
http://www.districtcouncils.gov.hk/north/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_doc/ttc/13100/n_ttc_2017_070_ch.pdf

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
hkitalk.media + 200 413 likes, hkitalk.net fanpage推介

查看全部評分

m_rd08 發表於 2017-6-20 13:44 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2017-6-20 13:38
2017-2018北區BRPP結果

373維持繞經林村

N373真係借機入大埔
遲早拆線