hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵鍾情強國制列車,貪平不理安全!?
開啟左側

港鐵鍾情強國制列車,貪平不理安全!?

isay 發表於 2017-1-17 16:27 | 顯示全部樓層

Sienta 發表於 2017-1-17 15:11
咁你呢挺人又有咩獨到見解呀請問?

有咩獨到見解點講你都係批死大陸野架啦冇意思
peterson 發表於 2017-1-17 16:37 | 顯示全部樓層
otakutamama 發表於 2017-1-17 11:25
這類討論已經重複多次,即使繼續討論下去,亦未必達成共識。

反而,我較重視龜龜在C-Train事件後,採取什 ...

笑左,你又知人無?你係咪揸住人地出果份Tender先?
係就唔好咁自私,放出黎俾大家睇啦~

好似隔離巴士版,都曾經講過話九巴訂左Volvo車唔俾錢,拖到出牌先肯俾,跟住Volvo就唔再bid tender,
實情係咪咁,我又未睇個份Tender,又唔係九巴會計部睇唔到公司機密,除左風繼續吹之外,鬼知咩?

可能港鐵一様開條件開到超辣,例如10%簽約金,20%到貨,其餘要過到Trial Period先俾,所以得幾張Tender敢膽Bid,who knows?
郁下都幾億幾十億嘅鐵路列車單有幾多細位,每日淨利息夠埋幾多個香港新盤,我就真係真係唔熟唔敢出聲,但走出黎嘈下,一笑無妨

唔係話世界級地鐵公司有錢就大晒嘅,好多嘢要睇埋後面先知:
傳說地鐵有張請掃地嘅Tender,1500萬,唔平㗎!
不過要一年後約滿先找數,問你Bid唔bid?
我朋友(某清潔公司老闆)話:揸住1500萬一年,不如做財仔仲好啦!

OT:
hkitalk.net哩幾年係咪走左好多行內人?
唔見左好多專業討論,得返我地哩啲磚家愛好者.....
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
053h4 發表於 2017-1-17 18:40 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tomtom2015 發表於 2017-1-17 22:26 | 顯示全部樓層

Sienta 發表於 2017-1-16 19:57
其實有冇了解過點解的人會憎大陸野啫,就係一個國家連最基本嘅生活所需(如食物、奶粉)同大形基建(如房屋 ...

典型港式/中式思維,自己有問題仲大聲反話返人,係你問題先搞到我有問題

「未爆過炸唔等於佢係安全囉」,咁唔通爆過炸既車就係安全?
咁印度好多強姦案,係咪代表所有印度男人「未強姦過人唔等於佢唔會唔強姦人」?

神邏輯,我真係睇唔透

其實到中國車真係有事既時候,你地再出黎自HIGH都未遲
AV385 發表於 2017-1-17 23:09 | 顯示全部樓層
Sienta 發表於 2017-1-16 23:28
「一個七百萬人發展成熟既小城市都咁難管治,一個十三億人口真正解放唔夠三十年既發展中國家,你想佢點? ...

哈哈...每個國家都有大量社會矛盾有邊個國家冇?不如你講個冇社會矛盾既出黎聽下?
邊個話黑心食物只有中國有,台灣有黑心油,美國有污染水抽入飲用水,成個城市有問題
你唔知唔係因為冇,係你只睇香港媒體,而香港媒體又淨係識搵大陸問題

日本人到今日都唔承認戰爭罪行,佢d教育水平又有幾好,
大量外國人開始到中國留學,唔通佢地又係比共產黨迫?
香港夠話自己文化水平高啦,但我睇見大量好似你呢d以偏概全,
容易被人煽動,不求甚解,盲目跟從既所謂香港智識分子
得閒睇多d英美法德既小報,你就唔會咁井底嫁啦

香港食左d咩死貓啊?外國牌子中國生產就寶,中國牌子中國生產就死貓,
你身邊百分之九十九既野都係中國生產嫁啦,你今日死左未啊?
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
053h4 發表於 2017-1-17 23:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HV9990 發表於 2017-1-18 00:01 | 顯示全部樓層

德國嘢係垃圾你講緊咸豐年前呀?起碼人地去到二戰個軍事技術已經好勁啦喎
點解人地德國日本貨出到黎品質咁好,因為技術係要不斷累積而來
德日工業發展起碼過百年歷史,你中國一味走捷徑靠抄/靠買技術
之前先有單新聞話點解中國一直生產唔到原子筆粒鋼珠,因為你啲技術垃圾囉

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Sienta + 1 + 10 道岀大陸一貫人有我都要即刻有嘅心態.

查看全部評分

KCRC . Keep Moving
053h4 發表於 2017-1-18 00:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Kaix 發表於 2017-1-18 08:54 | 顯示全部樓層
tomtom2015 發表於 2017-1-17 22:26
典型港式/中式思維,自己有問題仲大聲反話返人,係你問題先搞到我有問題

「未爆過炸唔等於佢係安全囉」, ...

其實中國貨品質俾唔到人信心好正常唔怪得人,至少我對中國貨都冇十足信心,但一日到刻講「中國列車會爆炸」的時候原來日本車已經先爆,仲要刻意迴避日本車曾爆炸的事實,甚至對重提日本車爆炸的人加以攻擊及誣捏,就真係十足十中共所為

Kaix 發表於 2017-1-18 09:01 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2017-1-17 08:27
乜日本車唔係kcr自己搵人設計嫁咩?
點解爆炸就一定關日本事,唔比自己友保養差嘅?
我又唔算話針對大陸 ...

我好肯定日本千九唔只一次要清客返廠,而且我唔清楚清客返廠大件事d定變壓器爆炸大件事d喇