hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) *別了‧JHMEG86800S-217756*
開啟左側

*別了‧JHMEG86800S-217756*

FX8173 發表於 2006-5-28 00:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日中午放工後,一如平常駕車到旺角接送我女朋友下班。我們正想由旺角返回她土瓜灣的家樓下午飯,然後才再次駕車外出遊玩。但當車由亞皆老街右轉上天光道南行時,意外就發生了……

當右轉上天光道後,我以 50km/h 的合法車速行駛。當駛至天光道駕駛考試中心外時,因前面農圃道口燈位已轉為紅燈,所以我就慢慢地停車等候轉燈。大約等候了約半分鐘,前面的交通燈由紅色變為綠色,前面的十多部車開始緩媛移動。此時,我正想解開手制向前行時,我先看一看車廂內的倒後鏡,發現後方一部車牌為 JX3959 的的士,以不尋常的速度不斷接近,並未有減速之意。我見勢色不對,所以就立即將手及腳放離開軑盤及腳掣,就在短短兩秒之後,該的士就『嘭』的一聲撞向我車尾,把我那部已經拉上了手制的 EG8 硬生生的推前了將一米半之多,而我的車頭,也同時插入了原本在的前方約一半的 IS200 尾泵把下,並把他推前了近半米。相撞後,肇事三車司機相繼下車,三車中一共有五人,全部沒有表面傷痕,但其後我女朋友就因頭部後方疑在被撞的一下力度撞向座位頭枕而產生痛楚,而需要到醫院急症室驗傷。

一下車,最前的 IS200 司機黃先生先破口大罵的士司機,但的士司機卻像如夢初醒一樣。而我下車看了我車前後損耗情況後,亦上前與肇事的士司機吳XX(註:部份名字由板主admin71刪去)相論。車禍坐在我旁邊乘客位的女朋友就立即霰電報警求助。同時,亦剛巧有一部 PDU 的警車經過,於是我就將它截停。警員下車後,先疏導後方擠塞的交通。

等候了約五分鐘,交通部警員到場,並負責為三車司機進行酒精測試。幾名警員就負責在意外現場度尺及拍下事後情況。意外後,以我的那台 EG8 損毀得最為嚴重。在相撞的一刻後,引擎倉立即冒煙。車頭水箱被壓向引發一方,軑油壺爆裂漏油,而水箱冷卻水及波箱油亦都不停地流在地上。車頭引擎蓋、車頭泵把、龍門架、前沙板、後沙板、車尾尾箱蓋、車尾泵把完全被撞理摺曲,車尾尾箱內之雜物更版推至進入車廂。尾泵把亦被撞至露出車尾車陣。而最前方的 IS200,因為被我已 Low Down 的車頭碰撞後剷起了,所以損傷並不嚴重,只是車尾玻把下方油漆被刮花。而後方的的士則車頭引擎蓋摺曲及車頭燈撞碎。的士司機吳文瑞被警員即時警戒及錄取口供。據悉吳在口供上指自己因睡眠不足以致未能留意交通情況。

由於我車損毀嚴重,所以即時決定將不會復修,將會成為我稍後待的士司機賠償後補購的另一台 EG8 的零件車。意外後,因需要等候保險及公正人報價,所以並未有即場進行和解。最快要到星期三我方才會與的士司機及車主方面商討賠償。

事後,IS200 可以駛離現場,的士亦由另一部的士護送下駛往車房,而我的 EG8,就要等候拖車到場拖走到新界某處暫時放,等候保險及公正人員報價。而我本人及同行女朋友,就由另一板友接走午膳及前往醫院。

圖片︰

意外後的 EG8車頭,波箱油及冷卻水不停流出

前車 IS200

IS200 唯一傷痕,車尾尾玻把處

整件車禍意外元兇 ---- 的士司機吳xx(部份名字由板主admin71刪去)
* 註:相片由板主admin71重新上載

的士車頭損毀情況

我車車尾損毀情況

的士車牌號碼及路過的 PDU 警車
* 註:相片由板主admin71重新上載

另一角度見我車車尾損毀嚴重

意外後以慢部駛在路方的 EG8,見車尾泵把位置被撞至底盤車陣外露

在右側可見車頭車尾損毀都非常嚴重。圖左藍衫者為的士車主

我車車頭損毀情況

苦中作樂,套上日本車牌扮日本零件車

拖車到場將我車拖走至新界某處

被拖車吊起

合時拖車。到場時間較慢,拖至新界北需要 $430,稍貴,但全數將向的士司機追討回

NISSAN Presage 2.4 CVTC
XF176 發表於 2006-5-28 01:08 | 顯示全部樓層
最緊要人無事啦, 不過你架車撞得真係幾傷吓喎...
 樓主| FX8173 發表於 2006-5-28 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 XF176 於 2006-5-28 01:08 發表

好彩真係人無事﹗我都係o岩o岩打呢篇文前先o岩o岩o係醫院送完女朋友返屋企咋﹗

*架車唔要o架喇,報 Total,等的士佬賠錢我就買過架﹗問o左保險公司個經紀,話如果搵保險賠就可以賠得高 D,但係就要等成兩年先可以 Claim 晒錢﹗心諗,我等錢使咪死?﹗所以而家打算等佢o地星期一搵人o黎同我報完價之後就會我親自向的士佬開刀﹗
3N105 發表於 2006-5-28 01:18 | 顯示全部樓層

原帖由 XF176 於 2006-5-28 01:08 發表

真係無辜, 不過最緊要人冇事...

等保險claim都幾麻煩架, 又要追又盛... 如果劏到的士佬就劏爆佢喇!
 樓主| FX8173 發表於 2006-5-28 01:25 | 顯示全部樓層
原帖由 3N105 於 2006-5-28 01:18 發表
等保險claim都幾麻煩架, 又要追又盛... 如果劏到的士佬就劏爆佢喇!

我 Chok 到的士佬墊底得 10K,我預同我傾 22K,等佢還價,我底線係 20K,有望嗎?

*唔想搵保險賠,太慢喇﹗快快趣搞掂買過架車算數﹗無o左架車好唔方便﹗
*現正搵緊各方面數據及資料,預備下星期同的士佬坐底傾價時有更好o既 Supporting,等佢無能力還價。
CZ_6686 發表於 2006-5-28 01:25 | 顯示全部樓層
你應該係話...
成為本板所有EG Civic既零件車
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
 樓主| FX8173 發表於 2006-5-28 01:28 | 顯示全部樓層

原帖由 CZ_6686 於 2006-5-28 01:25 發表
你應該係話...
成為本板所有EG Civic既零件車

等我買o左果架 EG9 大TEC 籠 EG8先啦~
我要執返晒D軨、彈弓、後排籠、冷氣風口、表板、風隔、電子整流等o黎用~
其他o既您處理啦~
CZ_6686 發表於 2006-5-28 01:32 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-5-28 01:28 AM 發表

等我買o左果?籠 EG8先啦~
我要執返晒D軨、彈弓、後排籠、冷氣風口、表板、風隔、電子整流等o黎用~
其他o既您處理啦~

風隔我認頭左喇!
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
 樓主| FX8173 發表於 2006-5-28 01:43 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-5-28 01:32 發表

風隔我認頭左喇!

車﹗您又話果架『新車』用冬菇,都唔係o既,普通風箱o黎咋~
CZ_6686 發表於 2006-5-28 01:44 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-5-28 01:43 AM 發表

車﹗您又話果架『新車』用冬菇,都唔係o既,普通風箱o黎咋~

車...你信佢會比個紙風隔你