eric278 發表於 2018-12-28 09:41

99MAN 發表於 2018-12-28 08:59
重新招標290系啦,最好比新巴做。
完全行唔通。

290系列自從290X提升至全日後,已擴展至4條日間路線及1條深宵線,並增至35部掛牌車,
如果重新招標,巴士公司能否短時間內騰出超過35部巴士?
假設新巴投得,就算獲批新車隊配額,是否能在短時間內買到大量巴士?
若否,就會導致大批巴士路線(尤其港島及過海線)要減班以騰出車隊。
現時九巴290系列已經有超過80條路線轉乘優惠,如果新巴接手,這些轉乘優惠便一夜間消失。

還有,重新招標的理據如何?

poondriver 發表於 2018-12-28 09:49

記得24號個日仲正常
25號就唔肯定係咪返將軍澳方向有事

今日一睇 荃灣方向又好正常 但返將軍澳就咩都冇...

3AV53 發表於 2018-12-28 10:05

99MAN 發表於 2018-12-28 08:59
重新招標290系啦,最好比新巴做。

係咪你幫手補貼轉乘優惠?

ricky 發表於 2018-12-28 10:23

程式傻咗,唔識分290各條線。
但我上幾日在黃大仙睇app,290,290A,290X都仲清楚顯示預計到車時間。

10598C 發表於 2018-12-28 10:31

lsc04d11 發表於 2018-12-28 06:32
難怪大河道排隊時 290a黎 有人話個app話冇車到 叫人唔好死等290啦…不過我當時係死等290x.... ...

不過290、290A聯合班次,如無意外見到290A個ETA其實都估到290幾點有車,除非脫班

transbus 發表於 2018-12-28 10:37

至怕290班次消失啫

wingho_cwh 發表於 2018-12-28 13:11

GW5878 發表於 2018-12-28 00:18
直接入洞啦,仲開個垃圾 App 去浪費 Data 查垃圾線?

得喇得喇,知你唔經隧道唔搭喇
#隧道翠林大戰又啟動喇

hz6751 發表於 2018-12-28 14:42

poondriver 發表於 2018-12-28 09:49
記得24號個日仲正常
25號就唔肯定係咪返將軍澳方向有事

往荃灣西站方向一樣自23/12有問題的,經常顯示第一二班車或第二三班車同時到站,或顯示兩班車相隔幾分鐘,
290班次那會如此密車?! 無脫班都偷笑啦

今日問題發生了第6日,仍未解決,昨日已經網頁作出投訴

74queen 發表於 2018-12-28 14:53

wingho_cwh 發表於 2018-12-28 13:11
#隧道翠林大戰又啟動喇

唉 寫壞app咪算囉 寫埋果3個數目字做咩

hadboy5 發表於 2018-12-28 18:02

#隧道翠林大戰又啟動喇

點題成屎大俠出場:lol,無人理會佢
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 九巴290X全日服務翌日,290班次資訊被消失至今!