S3BL100 發表於 2019-1-31 00:07

leungky0528 發表於 2019-1-30 16:12
101X個改動似乎係想去除九龍灣有多條全日服務嘅瑕想......但641同時間又無動作,唔知想點...... ...

話佢地好多時做一半唔做一半又得,話佢地為日後重組鋪路亦得

641 之後真係分分鐘可以下繁回程改行紅隧直去啟德

S3BL100 發表於 2019-1-31 00:10

TuNg''=) 發表於 2019-1-30 22:24
但係下繁佢係軍器廠街天橋出番海皮入紅隧,分分鐘仲慢過主線行灣仔道

特登等既誘因低到呢。

話時話,如果下繁北行唔行軍器廠街天橋,早一個路口紅棉路就轉出去,經添美道、龍匯道、港灣道,會唔會係最快同最穩定行法?

如果灣北加埋站,仲可以進一步食埋 641 條水

s3n370 發表於 2019-1-31 00:20

S3BL100 發表於 2019-1-31 00:07
話佢地好多時做一半唔做一半又得,話佢地為日後重組鋪路亦得

641 之後真係分分鐘可以下繁回程改行紅隧直 ...

印象中,早幾年真係建議過將641往九龍改經紅隧,順便食埋621?

leungky0528 發表於 2019-1-31 00:22

kingprowm 發表於 2019-1-30 17:16
新界東咁多直接過海線,星期六又唔塞車,搭直接車好過搭東鐵轉 301,何況 104 都足夠應付 ...

有趣嘅係星期六車流往往中午左右似平日繁時咁
但301係無服務
咁本身呢條線係咪應該更早安排其他線特班食左佢呢?

S3BL100 發表於 2019-1-31 00:23

印象中,早幾年真係建議過將641往九龍改經紅隧,順便食埋621?

係,但麗港城反對而否決左

leungky0528 發表於 2019-1-31 00:24

兩個建議嚟?
食得621就緊係就麗港城先,繼續東隧

LAK2 發表於 2019-1-31 01:01

S3BL100 發表於 2019-1-31 00:10
話時話,如果下繁北行唔行軍器廠街天橋,早一個路口紅棉路就轉出去,經添美道、龍匯道、港灣道,會唔會係 ...

可以參考吓88R

Busways 發表於 2019-1-31 09:57

強烈反對 101X 不停海底隧道巴士站,不便乘客轉車!

巴士的膠 發表於 2019-1-31 10:32

Ravenclaw 發表於 2019-1-30 22:45
未必,條101x個快位系飛九龍城,我冇體錯吧?佢除時快過641到牛頭角什至觀塘...

做大既話殺傷力可以好大 ...

但個目標客源同101X完全唔同

我寧願佢重開141,晴朗用621食埋

S3BL100 發表於 2019-1-31 23:37

巴士的膠 發表於 2019-1-31 10:32
但個目標客源同101X完全唔同

我寧願佢重開141,晴朗用621食埋

如果要重開 141,幾乎肯定係跟早幾年 RPP
啟隧後經晴朗啟麗再出返牛頭角觀塘,係會慢過 101X 個建議兼且做唔到彩虹坪石

而啟晴德朗如果用 621 食埋,速度同今日唔會差太遠,亦會明顯慢過紅隧東九廊直行

啟晴、觀塘巿中心、麗港城,係適宜分開三條線做,麗港城唔夠客咪減班及/或下繁拉 621 上山

頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8
查看完整版本: 2019-2020年度灣仔區巴士路線計劃