ricky 發表於 2019-2-1 09:36

Busways 發表於 2019-1-31 09:57
強烈反對 101X 不停海底隧道巴士站,不便乘客轉車!

運輸署想用唔停紅隧口的時間,來抵銷唔行啟德隧道的時間。
101X在九龍段改成咁行,其實真係同而家差唔多時間。時間用多咗反而係港島段,而家由西環直去,變成經埋中上環先去。

avianwind 發表於 2019-2-1 13:54

飛起商貿區個人估計是
怕會搶641中上環->商貿區客源

18X當年建議 "善用剩餘運載能力",下繁入中上環
區會反對聲音都不少
101X睇怕都應該一樣

dennisung 發表於 2019-2-13 14:15

不滿文件粗疏 灣仔區議會拒討論巴士路線計劃

運輸署的年度巴士路線計劃,在提交首個區議會是便觸礁。灣仔區議會發展、規劃及交通委員會昨討論,區議員炮轟運輸署文件粗疏、資料不足,又未有處理區內需求,擱置討論文件並要求運輸署修改後在下一次會議重新提交。

https://www.inmediahk.net/node/1062277?fbclid=IwAR35VxL1N86WnSNidRpQnPPyxiSUY1GNk95uNUApcpz-nU37ZjCW9FKNh0M

kay 發表於 2019-2-13 14:32

灣仔都咁大脾氣,南區應該終止討論,傾都唔駛傾

053h4 發表於 2019-2-13 14:39

;P灣仔區都咁大火氣, 少有WOR, 5X 好在無話取消JAR

做好港島巴士服務港島乘客係成個港島的共識, 連灣仔都反問點解灣仔區鐵路盲點鐵路服務不足無改善計劃
東區南區中西區亦會問同一個問題

053h4 發表於 2019-2-13 14:50

其實運輸署應該通盤考慮所有佢規管服務, 特別係過境直通巴士路線及站點對交通影響

據早前永東直巴的訪問資料, 而家直巴配額都1300個, 深圳灣重要關前調頭, 南行直巴以秒計, 實際南北行遠高於1300班, 深圳灣落港島直巴, 好多行軒尼斯道並停站, 運輸署點解唔管?

個人並不認同巴士軒尼斯道交通問題, 雙層巴士或服務港島乘客的單層巴士要負上任何責任, 而係運吉管理模式問題, 唔係巴士公司大公司就好蝦D

另外, 睇前文後理, 佢地想18號非繁入大坑?

Toz 發表於 2019-2-13 15:02

avianwind 發表於 2019-2-1 13:54
飛起商貿區個人估計是
怕會搶641中上環->商貿區客源

641 去九龍灣認真係慢
搭船轉 215X 都未必輸

LN9267 發表於 2019-2-18 21:45

現在兩大集團只顧在新區、過海線、招標線出力,灣仔區看見這麼多這些計劃,見到勵德、大坑服務沒有改進,跨黨派憤怒也是意料中事。

不過,我相信灣仔沒有能力阻擋新線,因為持份者在新界那邊。

10598C 發表於 2019-2-18 21:56

kay 發表於 2019-2-13 14:32
灣仔都咁大脾氣,南區應該終止討論,傾都唔駛傾

咁西貢應該連會都唔駛開
分野薄到近乎冇野睇

kay 發表於 2019-2-19 08:37

10598C 發表於 2019-2-18 21:56
咁西貢應該連會都唔駛開
分野薄到近乎冇野睇

份野相比南區算正面
開一陣會都好

灣仔份RPP,嚴格黎講正面
但因為大細超,唔為灣仔居民著想
其實都唔係今年發生
不過以前又唔去鬧,人地點會理

東區仲慘,柴小咩都無,成個東區得18所謂提升服務

我覺得咩動作都無
原因係投標線用晒"用來提升服務"的車輛

城巴開晒20/22/608/B5,930X全日,仲有幾多車剩?
新巴直頭年年比人CUT車隊規模,無車唔駛諗改善服務
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8
查看完整版本: 2019-2020年度灣仔區巴士路線計劃