qunow 發表於 2019-2-9 04:09

Neutroginger 發表於 2019-2-9 02:59
其實可以將A11,A21 呢兩條最多人既線一開二

A11拆做A11,B11

A11/A21現在平日每日有多少個小時能做到每小時超過12班車的客量?

053h4 發表於 2019-2-9 04:18

FD_8592 發表於 2019-2-9 23:05

其實將而家既班次 輪住開已經解決問題 一或兩班機場一班口岸

半生瓜 發表於 2019-2-10 00:18

重點都係機場同大橋口岸太近
係拆都應該拆市區路段
正路係要A20,A21,A22,A23,A26,A29來一次大重組才行

slsso 發表於 2019-2-10 00:31

qunow 發表於 2019-2-9 04:09
A11/A21現在平日每日有多少個小時能做到每小時超過12班車的客量?

其實可以彈性啲

市區方向:
A11/A21: 機場>大橋>市區
B11/B21: 大橋>機場>市區
各自將機場同大橋設做"只准上客",總站上滿就直上公路
A線維持表列班次,B線就定點班次,寫明按需求加班

咁做可以減少大橋車站既壓力,乘客又唔洗俾幾十蚊焗上架本身已經坐滿既車

至於西行就真係麻煩,依家其實已經開始趕走啲機場客
入機場咁多選擇,搭A線就係想舒舒服服有位坐,而唔係企門口

ctb8107 發表於 2019-2-10 00:46

口岸同機場近唔近關咩事?明明係兩批唔同需求既客,做咩要迫埋一齊攬炒?

qunow 發表於 2019-2-10 01:41

slsso 發表於 2019-2-10 00:31
其實可以彈性啲

市區方向:

舒舒服服有位座vs企門口,這是用車數目和乘客數目的問題,只要不再進一步加車的話,無論是否拆線都不能解決問題
而至於說不同班次不同方向,在繞經與直達的時間差距只有幾分鐘的情況下,大部分人都應該只會見車就上,在這情況下用不同班次採取不同走線的話只會徒增混亂。

Toz 發表於 2019-2-12 02:10

A21 位位收三十三, 城巴二專真係唔知何年何月先加到價 ;P
唔明點解人有覺得買車做最好賺既路線, 會令回報率下降
反而叫巴士公司做多D 平價 B 線, 就真係回報率下降啦

浸大小晴 發表於 2019-2-12 13:41

053h4 發表於 2019-2-12 13:54

頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: 咁多客, 開新線分流真係咁難?