LN9267 發表於 2019-5-19 08:59

北區巴士及小巴服務工作小組討論E43進展

https://www.districtcouncils.gov ... _201619_m10_08f.mp3

最近一次會議,議員提出的要求E43入後勤區,提出有條件支持開辦,但龍運及運輸署必須承諾倘若數據顯示E43有大批乘客轉乘往後勤區,在開辦後例如第四個月更改路線。因為不少議員表示討論E43已經兩年多,不希望任期完結前未能開辦。

龍運表示A線服務機場,E線服務東涌這個分工,東涌有不少新發展。工作小組主席表示照顧到東涌居民需要但照顧不到北區居民需要是沒有作用,有議員質疑其他區E線入機場。龍運表示每區情況不同,因為北區與北大嶼山距離很遠。工作小組主席表示相信北區不會遠過東區去北大嶼山及將軍澳去北大嶼山。

另外有議員提出E43是否可以經順朗路入港珠澳再入後勤區往東涌,認為可以解決E43路線太長問題。該位議員表示只是拋磚引玉,並不堅持E43入機場及港珠澳。

運輸署表示希望先開辦,收集數據再決定。

其實我不明白為何龍運抗拒E43入後勤區,是否怕乘客在國泰城轉E線入T1?

jaclam 發表於 2019-5-19 09:28

行順朗路睇落順路啲,但係可能比東涌入後勤仲遠

E21A 發表於 2019-5-19 10:01

巴士公司係E線問題上永遠都係任搬龍門、雙重標準

JC8385 發表於 2019-5-19 10:07

又係要直接搵陳帆系列

FBI2 發表於 2019-5-19 10:42

開A43E,收位位30.9去後勤區,保証龍運即刻開線

kitarolo 發表於 2019-5-19 10:54

有人已解釋過龍運係
間接方法令其他營運商
無法試辦,佢直接認唔想
影響A43都好過咁核突。

有城巴競爭咪整290系
轉E32減5蚊出嚟囉,88轉
A41我又唔知幾多人咁做。

問心城巴做$27.5威脅
唔會好大,當然城巴本身
想唔想亦係一個問題。

A43第日行唔行屯赤都好
最好先迫佢做咗北區>GTC>
國泰城>東涌,反之亦然,唔好
拗虐待車長,明顯大把線長過
咁樣行,龍運稱收集數據喺青馬
A43轉自家E線,一樣可以扮睇唔到。

kitarolo 發表於 2019-5-19 10:59

FBI2 發表於 2019-5-19 10:42
開A43E,收位位30.9去後勤區,
保証龍運即刻開線
運吉會護航善用青馬轉乘
而家真係衰在$30.9仲要轉

係$30.9就迫佢東涌
後勤區直入南環路喇
同埋要0530就要有車
往北區,A43機場開頭班
0700,對東涌居民唔夠用。

qunow 發表於 2019-5-19 11:06

…所以說不如新界E線給城巴,港九E線給龍運

kitarolo 發表於 2019-5-19 11:15

qunow 發表於 2019-5-19 11:06
…所以說不如新界E線給城巴,港九E線給龍運

城巴做新界嘅E線
應該唔少線會大幅
加價,陣間E32仲貴過
A32就無謂喇……

攬A43嘛
幫佢放吓血
凌時NA43要全晚
20分鐘一班,0510~
2359嘅A43要有雙向服務。

053h4 發表於 2019-5-19 11:26

頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 北區巴士及小巴服務工作小組討論E43進展