Eddie 發表於 2019-7-30 21:27

S3bl430 發表於 2019-7-30 20:49
其實現時短車尚算充裕
(統計自https://hk2007.buscess.com/)

34/34M係咪可以用長單?

S3bl430 發表於 2019-7-30 21:29

Eddie 發表於 2019-7-30 21:27
34/34M係咪可以用長單?

據說車坑不能使用長車,但12米車可以用934條坑

林千九 發表於 2019-7-30 21:34

樂仔〞 發表於 2019-7-30 20:45
其他線暫時夠用嘅,81K 用埋堆短車有乜問題?沙廠而家根本去到有車上已經可以謝天謝地嘅地步
...

有D問題,其實如果吾係果條線霸住吾少短車根本吾洗續埋KD牌ats(另外L/K廠係假日都仲有車行非禁令線)

cz9328 發表於 2019-7-30 21:43

pcckw 發表於 2019-7-30 20:41
正解,樓主請實地視察穗禾苑總站吧,就知道為何81K不能全部使用(替代用車除外)12米吧,而且80M及280X用車 ...
對...樓主最好星期六上去...應該嘆為觀止。

另外, 視乎廠內人手及車輛分配...如果兩者都足夠, 逢週六280x最多有4個P車位置。8+4+3 應該多過81K.

另外81K-6車逢週六唔知係咪中段長時間調走, 定改名叫 280x-P 車先做81K 然後下午做280x

林千九 發表於 2019-7-30 21:54

cz9328 發表於 2019-7-30 21:43
對...樓主最好星期六上去...應該嘆為觀止。

另外, 視乎廠內人手及車輛分配...如果兩者都足夠, 逢週六280 ...

咁點解條線又解禁到呢?解禁左吾係代表條線行到咩,又吾見34,34m解禁?

cz9328 發表於 2019-7-30 22:13

咁點解條線又解禁到呢?解禁左吾係代表條線行到咩,又吾見34,34m解禁?
我個人對 81K 是否已解禁其實都好疑惑。因為諗住呢期點都會換一兩架。但結果都係要名義上全部短車。可能好似 34M 嘅坑位情況...特見/柯打/拉伕可以, 但上掛始終要短車??

不過, 如果 "禁" 嘅定義係好似例如 53 號線...掛牌車出唔到時/ 要換車時都 "禁" 止用12 米
(派咗要換番短車 "糾正" ), 咁81K又真係解咗禁, 因為星期一至五280x-04 車行81K 時間比做89B柯打嘅時數還要長, 部車亦早就掛梗12米。實際上KC牌一夠期...每日起碼有一兩個81K字軌出廠時要用12米車,據聞甚至試過晨咁早就已經搞到搵 3ASV 編去做81K出車開工。

3AD172004 發表於 2019-7-30 22:45

不過長遠要做到十二米巴士恆常、而且全日行走34,代價就有可能要934搬出荃灣西約,西延到汀九,因為青山下路(三聖墟至麗城花園一段)就係得汀九係冇任何西隧巴士服務覆蓋。

AtrHenu 發表於 2019-7-31 12:59

S3bl430 發表於 2019-7-30 20:49
其實現時短車尚算充裕
(統計自https://hk2007.buscess.com/)

268B個架ATSE要早上柯打77K,所以基本上無得搞.(除非77K解禁12米就有機會):lol

384047x 發表於 2019-8-1 11:10

雙層唔得,單層得Avc可以,asc唔得

ate214 發表於 2019-8-1 11:32

"行到"同"一定要用"並非絕對關係
好簡單既邏輯下話?

280X一樣有keep短車
頁: 1 2 [3] 4 5 6
查看完整版本: 點解九巴死都吾肯將81k轉12米掛牌?