groom1002 發表於 2019-10-10 12:05

安排幾條特別線飛走轉車站

ky927 發表於 2019-10-10 12:26

其實以欖隧呢啲偏新嘅幹道,絕對夠位加長嘅

MCMoore 發表於 2019-10-10 12:28

諗唔到咁闊落嘅欖隧轉車站都可以逼

jack9 發表於 2019-10-10 13:15

較為頻密嘅路線,其實可以落完客就走,而唔係一直死等
好睇現場職員調配
有時見到情況係,265B埋左站,後面架68X就繼續留守
到265B清左大部份人,架68X先至接埋果幾個客走,但唔夠5分鐘,第2架265B/69X又已經黎到
喺265B/68X排緊時,後面又會有279X/268 9C/968後面又塞住行唔到
朝朝就係咁樣大家鬥塞

ryandroid 發表於 2019-10-10 13:31

MCMoore 發表於 2019-10-10 12:28
諗唔到咁闊落嘅欖隧轉車站都可以逼

就係咁闊都搞到咁
獅隧、大隧、城隧反而冇咁嚴重
就知道問題根本唔係整幾闊
而係過分依賴轉乘
忽視路綫客源不平衡

大欖隧道應該係主力短途轉長途
錦田八鄉填滿啲巴士
大量短途轉短途(青衣/荃灣)搞到轉車站效率太低
上水有一條直出荃葵嘅繁時綫嘅話會即刻改善好多

YY487 發表於 2019-10-10 14:06

David_hk 發表於 2019-10-10 14:35

欖隧有冇站助?我見屯轉好多企站,連白衫都有唔少

有 兩繁時段會有幾個站助

JC8385 發表於 2019-10-10 17:55

neoplan720p 發表於 2019-10-10 11:29
叫得「欖」隧,預左「攬」炒架啦 ~
不過我唔贊成要分開落客站同上客站,

M線同68E 279X要係落客站落係合理嘅
其他好心就直接隊去上客站啦

ryandroid 發表於 2019-10-10 18:10

欖隧有冇站助?我見屯轉好多企站,連白衫都有唔少

南行葵涌條隊早繁有一兩個嘅
但站助主要都係巴士頂閘之前預早截客提醒不要離隊
基本上對車流幫助不大

ryandroid 發表於 2019-10-10 18:33

jack9 發表於 2019-10-10 13:15
較為頻密嘅路線,其實可以落完客就走,而唔係一直死等
好睇現場職員調配
有時見到情況係,265B埋左站,後面架68 ...

返工時間分秒必爭
啲客自然係有得上車就上
上唔到上一班嘅客自然想盡快上下一班
唔會理再一架幾時嚟
一塞就飛站嘅話
幾時先上到車?

而且冇人知道幾時又有一大批人潮等車
第一班車清唔哂客
第二班車見人少又塞車就飛站
第三班之前又多咗一大批乘客
搞到第三班又清唔哂客
咁只會令原本上到第三班嘅人要等第四班甚至第五班(第四班飛站嘅話)
咁只係將問題拖延兼累客冇得搭車

再者
當279X 同279A 喺上水火車站都清唔哂客然後去到欖隧玩大遷徙
葵涌堆車喺轉車站就班班車打爆哂到頂閘都長期幾廿人甚至過百人等唔五六七班車
其他車又可以去欖隧前後都可以有位企甚至有位坐
咁個問題係咪飛站就解決到呢?
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 欖隧轉車站早繁南行有冇得唔攬炒?