ryandroid 發表於 2019-10-10 22:20

kingprowm 發表於 2019-10-10 21:54
成日有人想影響青衣用 279X 的乘客,同你有仇呀

用 278X 的資源做早繁北區直達葵涌乜都夠啦

我都覺得有啲粉嶺板友攬住278X 唔放要死兜華明圈
又要279X 抽車去葵涌都唔係咁應該
所以我一直都係講278X 直行百和路唔再兜華明圈
279A 加車經荃灣返青衣
唔影響青衣人北上嘅服務

天空之神 發表於 2019-10-10 23:37

ryandroid 發表於 2019-10-10 21:25
之前某板友話278X 係for粉嶺
話唔可以直行百和路
叫上水人大欖轉車

我傾向抽 278X 原因係根本流失左既客就要用返果度既資源改善服務
粉嶺經上水,欖隧直出葵涌擺明唔好睇唔好食,
只係好過吐公青沙一路塞出去姐

里數無可避免長,
當年 T270 加長咁多兜入欖隧蝕死自己就有份

天空之神 發表於 2019-10-10 23:45

ryandroid 發表於 2019-10-10 21:15
68M 同251M 都係愉景新城轉嘅話
咁即係欖隧條葵涌隊即係冇8成都有7成都係279X/A嚟。。。(其他應該元朗南/ ...

咁你要問下點解咁多人棄吐公取欖隧出荃葵同埋九龍區啦
仲好意思話條線塞埋去,明明北區就其中一個持分者黎

leo_ku 發表於 2019-10-11 00:04

kmb71k 發表於 2019-10-11 00:05

kingprowm 發表於 2019-10-10 21:54
成日有人想影響青衣用 279X 的乘客,同你有仇呀

用 278X 的資源做早繁北區直達葵涌乜都夠啦

總之 279X 一條頭髮都不能少

早繁搭車塞車係正常事,一係搭返 278X 一係搭港鐵一係搭的士,自己又要搭 279X 轉車又想借 咋咋啼啼影響青衣客,不知所謂
要改就人地個地區啲線
自己果區啲線就乜都唔准改
你都幾自私

ryandroid 發表於 2019-10-11 00:25

天空之神 發表於 2019-10-10 23:37
我傾向抽 278X 原因係根本流失左既客就要用返果度既資源改善服務
粉嶺經上水,欖隧直出葵涌擺明唔好睇唔 ...

咁你講清楚抽278x 先
唔係會有某地區板友關心你。。。
講真278系勝在一車過
所以就就算0710 嗰班聯和墟278A 去到眾安街都差唔多0820
但都可以頭站接近坐滿而279A 最多都係40個左右
就知278其實有得做返好

如果抽得278X
咁可以279A 取代279X 班次(聯和墟-天平-上火-青衣)
慳咗嘅279X 車再加278X 抽車可以做278E(用279 會有人入咗青衣數)
祥華開經百和路、上火/彩園直去荃葵

ryandroid 發表於 2019-10-11 00:32

天空之神 發表於 2019-10-10 23:45
咁你要問下點解咁多人棄吐公取欖隧出荃葵同埋九龍區啦
仲好意思話條線塞埋去,明明北區就其中一個持分者 ...

北區好聽啲就左右逢源
事實係兩頭唔到岸
大西北就話北區行返吐公
粉嶺就叫上水去欖隧轉
北區啲議員又廢。。。
(雖然多咗277E 同673,但新田公路嗰邊好似從來冇關心過。。。)

David_hk 發表於 2019-10-11 01:17

ryandroid 發表於 2019-10-10 21:10
我回咗後面嗰個
所以唔重覆啦
只能羡慕廿幾萬嘅人口天水圍都可以拆3條綫

天北除咗早繁得嗰少少特班
其餘時間就係推晒天北客搭265M特快去攬炒隧道轉車
只不過係由超級垃圾服務升級做垃圾服務
另外仲會有人選擇去荃灣西保鐵
所以改慢265M等於九巴放棄天北比鐵路/村巴
————————
回正題

首先我覺得69M可以退落荃灣站 比68M上去
(兩邊都係元朗區路線 所以比佢地做對調)
然後68M如果可以再延長到洪水橋
九巴又可以上調車費 收貴返元朗人車錢
點解揀69M?
首先
由葵北行去天南 喺大攬炒隧道轉車足足有4條線可以揀
69M 69X 269B 269C
而且去天頌可以改搭265M 去天耀可以改搭269M
唔揀269M係因為呢條線用短車
265M都唔考慮 因為會拉長下繁/夜晚大攬炒隧道嗰條隊
本身條隊都已經好長

之於北區嗰邊
支持下61M收檔 空嗰荔景北出嚟 之後插旗入去就可以實現北區來往葵芳/涌...

天空之神 發表於 2019-10-11 07:41

ryandroid 發表於 2019-10-11 00:25
咁你講清楚抽278x 先
唔係會有某地區板友關心你。。。
講真278系勝在一車過

請睇 #22
我一早叫左抽 278X

如果粉嶺班客唔賣賬比 279X ,嫌兜路
咪直接全日分拆 279A 做埋上水站
279X 欣翠直落公路,唔使兜 2 次雞嶺,縮落祥華
到時 279A 279X 對青衣來說可能係聯合班次去欖隧
但可能吸引更多人落欖隧轉車

所以用 279A 本身唔係方向
另開新線先係正途

Kj2052 發表於 2019-10-11 08:32

欖隧踢978a,978b比較好
Btw唔使旨意踢279a,剛才先落咗半車又上番半車
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8
查看完整版本: 欖隧轉車站早繁南行有冇得唔攬炒?