Kj2052 發表於 2019-10-11 08:40

279x,279a嗰度我上次都開過po討論拆線問題
根本遲啲皇后山入伙全日2條線都有需求
不過就無諗過279a兜荃灣
但是如果成事278x實cut硬,到時北區去城隧實少咗車,到時可能比人罵
而且278x全程非繁1小時搞惦

上次個po
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1136121&highlight=279x&mobile=2

ryandroid 發表於 2019-10-11 08:40

天空之神 發表於 2019-10-11 07:41
請睇 #22
我一早叫左抽 278X

抽278 就唔好用279 個no
青衣會當係自己資源有入冇出㗎

唔分拆另開新綫?
百和路冇車係唔經上水㗎喎?
百和路已經有278X 同279X
仲要開多條新綫欣翠出公路飛上水?
有冇咁進取?
978都未拆到欣翠飛上水
279點會咁進取飛上水?

就係唔想大欖轉乘多轉乘人流
先要將北區大欖荃葵綫經上水

279A 聯和墟有40個客
天平順欣皇府山都有40 個客
全因冇278X 同279X(聯和墟有得搭279A 就唔搭279X)

279A 上水站之前坐剩幾個位
279X 到上水站時仲有大把位坐
過上水站就班班頂閘
明顯大欖落荃葵嘅係上水人多
入上水就係大欖之前預先分流
你咁樣咪又係迫上水聯和墟人又要大欖轉車?

新綫飛上水嘅話
不如取消278X 俾278A 拉去上水
冇可能百和路又278X 又279X 又多架所謂279P飛上水咁多選擇㗎喎?

Kj2052 發表於 2019-10-11 08:45

ryandroid 發表於 2019-10-11 08:40

279x上水客倉
開條飛上水想吉車遊街載空氣ar

ryandroid 發表於 2019-10-11 08:58

Kj2052 發表於 2019-10-11 08:40
279x,279a嗰度我上次都開過po討論拆線問題
根本遲啲皇后山入伙全日2條線都有需求
不過就無諗過279a兜荃灣

拆279X 唔一定cut 278X 嘅
基本上青衣板友都接受279A 行68A 路綫
大窩口返青衣
只要唔影響青衣服務就ok
279X 拆綫俾279A 係可以將上水客倉在大欖隧道之前預先分流
減少上水人喺欖隧大規模遷徙嘅情況

不過另外位板友似乎百和路都唔想攬278X 就話抽車去欖隧嗰邊開荃葵
確實對於城隧客係少咗機會喺城隧轉北區車
所以我都傾向278X 繼續喺城隧唔郁
最多係直行百和路或者拆綫俾278A 聯合班次
278X太平>直行百和路>大窩口>如心
278A 翠麗>聯和墟>葵涌>如心

279X 嘅車繼續做欖隧
拆綫俾279A 聯合班次
279X 祥華>百和路>彩園/上水火車站>青衣
279A 聯和墟>順欣>上水火車站>大窩口>青衣
咁先可以避免上水人喺大欖大規模轉車累全家

ryandroid 發表於 2019-10-11 09:02

Kj2052 發表於 2019-10-11 08:45
279x上水客倉
開條飛上水想吉車遊街載空氣ar

係喎
明明係上水客倉就想279X飛上水
青衣人都係去上水唔係百和路啦
我都講落彩園都可以
佢大想頭到欣翠直上公路
真係當北區只有華明客倉想點就點。。。。

kingprowm 發表於 2019-10-11 09:40

ryandroid 發表於 2019-10-10 22:20
我都覺得有啲粉嶺板友攬住278X 唔放要死兜華明圈
又要279X 抽車去葵涌都唔係咁應該
所以我一直都係講278X ...

279A 279X 星期一至五上班日聯合班次青衣來往上水粉嶺應該問題不大

但星期六日公眾假期一定唔可以亂搞 279X,因為青衣西路都不少客,你用 68A 走線,青衣站上車都慢過經青衣西路和汀九橋

ryandroid 發表於 2019-10-11 09:47

kingprowm 發表於 2019-10-11 09:40
279A 279X 星期一至五上班日聯合班次青衣來往上水粉嶺應該問題不大

但星期六日公眾假期一定唔可以亂搞 2 ...

係嘅係嘅
279A 最多只限星期一至五聯合班次
星期六日公眾假期繼續係279X 主打
呢個大家可以同時各取所需
避免無謂爭坳

梓淵 發表於 2019-10-11 10:46

ryandroid 發表於 2019-10-10 21:10
我回咗後面嗰個
所以唔重覆啦
只能羡慕廿幾萬嘅人口天水圍都可以拆3條綫

265M 269M 基本上係天水圍北同東嘅命脈
去邊都要用佢嚟轉車 緊係同北區唔同啦

ryandroid 發表於 2019-10-11 11:21

梓淵 發表於 2019-10-11 10:46
265M 269M 基本上係天水圍北同東嘅命脈
去邊都要用佢嚟轉車 緊係同北區唔同啦

咁我覺得天水圍西以外都應該有返長途車嘅
269B 、269C同265B可以喺天水圍集中各自做一區嘅
非繁可以長途互轉
貴轉平嘅長途車(西九嗰條) 可以有回贈

繁忙時間就開返啲特班補償返重組冇咗嘅路綫服務
咁265M、269M、69M 可以搵一條俾元朗交換68M
不過天水圍巴士重組都唔易嘅
我純粹拋下啲意見咁

Snoopy@FB8617 發表於 2019-10-11 11:26

我覺得係百和路既對外線已經足夠既情況下
其實無需要再放條279X係到得個行字
相反粉北上水北對外線一直唔夠對外線既情況下先更加需要係欖隧做轉車
直達荃葵亦更合理

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1147727-1-1.html
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8
查看完整版本: 欖隧轉車站早繁南行有冇得唔攬炒?