6119 發表於 2020-3-2 20:54

星期六係科學館搭110番港島,用新城App睇1545先有車(當時係1520兼九巴時段)就行去紅隧,再check ETA1539有車,自己都知冇車會出現,最後就上102。其實,九巴係咪應該交番新界或九龍個牌?

EX-TL 發表於 2020-3-2 21:18

3AD172004 發表於 2020-3-2 20:33
近期出現嘅無故收車情況,會唔會係因為車長缺勤嘅情況比較嚴重呢?

我會信九巴想造低個客量數據, 然後進一步減班, 拉低收入, 申請加價時可提高勝算多啲, 陰謀論都係咁話.

kitarolo 發表於 2020-3-2 21:45

Edward_Chan 發表於 2020-3-2 20:07
其實狗巴近期既服務水平已經係要收牌既地步

收返西北過海線、龍運A線就夠

GR1473 發表於 2020-3-2 21:51

kitarolo 發表於 2020-3-2 21:56

EX-TL 發表於 2020-3-2 21:18
我會信九巴想造低個客量數據, 然後進一步減班, 拉低收入, 申請加價時可提高勝算多啲, 陰謀論都係咁話.
...
但有一個計算指標係「運輸
服務業名義工資指數的變動」
巴士車長cut補水、的士/貨運等
收入都跌,非專及校巴有啲已零收入。

繼而主觀啲: 過往表現
可惜審批嗰班離地官員
佢哋基本上唔需要搭巴士
唔明ETA不誠實嘅禍害,你
另一帖已經話佢可以有多個
反覆出現嘅「解釋」為失班開脫

neoplan720p 發表於 2020-3-2 22:33

完全係離譜。
今日工作關係要周圍走,我列下我中午、下午按ETA見到咩恐怖狀況:
273A:20分一架(堂堂上水粉嶺接駁線,你收到同70K收車後一樣班次?short L左?)
278X:20-30分一班
279X:20分一班
277X:25分一班

以為北區先係咁?
屯廠都係。
52X:20-25分一班
61M:20分一班

來往青山下路真係多得你唔少,
只要52X、61M、53、252一次過走哂,
之後有排都唔駛有車……

Kj2052 發表於 2020-3-2 22:48

neoplan720p 發表於 2020-3-2 22:33
完全係離譜。
今日工作關係要周圍走,我列下我中午、下午按ETA見到咩恐怖狀況:
273A:20分一架(堂堂上水 ...

狗巴已經得罪晒北區d人
今日搭火車差唔多半滿返粉嶺
北區已經有不少人放棄搭巴士(除非獨市)

Kj2052 發表於 2020-3-2 22:49

完全係離譜。
273A:20分一架(堂堂上水 ...

青山下路得條k51是準時

Edward_Chan 發表於 2020-3-3 00:13

其實唔明狗巴點諗 佢整到班次咁差 佢覺得乘客唔會落地底/ 轉小巴 ?

Quanta 發表於 2020-3-3 00:40

Edward_Chan 發表於 2020-3-3 00:13
其實唔明狗巴點諗 佢整到班次咁差 佢覺得乘客唔會落地底/ 轉小巴 ?

1)做爛條數,增加加價籌碼 同埋迫政府俾多啲補貼佢
2)佢明知罷鐵手足唔會落地底,同埋好多獨市位都係無得揀要搭佢
3)新地唔廢嘅人都唔派落有變相利潤管制/保證嘅九巴啦,有料都留返新地搵真銀 所以佢哋真係未必識諗
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 垃圾狗巴欺騙乘客 減班次無所不用其極