932gz6061 發表於 2020-4-16 13:23

053h4 發表於 2020-4-16 12:03
https://www.td.gov.hk/filemanager/en/content_4970/table22.pdf

既然運輸署到而家只係出左一月統計, 就 ...

乘客量跌原來同收車有直接關係?你搵到證據我道歉又點話

用大隻字係因為你成日睇唔到我講嘅野炸

"眼見新城經營困難" "新城自己做得差唔出月票"

哦,政府保九巴保地鐵咪會咁樣,唔識睇big picture?依家教精你

33唔比人投,九巴大量路線長期收車,出鬼車閘人,政府可以完全唔理,唔比生路新城行,你就講到係"自己做得唔好"

"但你就意圖把做得差, 背離市民, 減班減得更多乘客用腳投票唔搭佢的公司洗白, 真係睇唔過眼"

嘩你咁樣講九巴架,叻

"自己諗下點解九巴去搶佢客民意都唔聲討九巴啦"

你知唔知自己講緊乜?搶人地客仲咁厚面皮大大聲覺得自己岩?呢到大把人睇唔過眼呀

932gz6061 發表於 2020-4-16 13:25

事實就係九巴版圖太大係到任意妄為,削專營權係唯一出路

nwfb1001 發表於 2020-4-16 13:34

053h4 發表於 2020-4-14 20:03
你太年輕啦。

都唔好講咩通勤客模式需求彈性低D廢話。

地鐵銅鑼灣減價? source?

mingfai31 發表於 2020-4-16 14:14

053h4 發表於 2020-4-16 12:03
https://www.td.gov.hk/filemanager/en/content_4970/table22.pdf

既然運輸署到而家只係出左一月統計, 就 ...
唔好意思其實你識唔識睇圖表架(除左字又多樣唔識..唉~:sleepy:)
拎上年既行車里數同上月既載客量比都有既;P
我就只係睇到同上個月比得九巴既過海線少左行車里數;P..其他既全部係加左車
某間公司唔鐘意做聯營唔該交番晒出黎..俾有心既去做
客量比黎都冇用..根本武肺開始黎咪少左人出街

對面海間公司收得車多先會部部頂閘..你唔係見到頂晒閘以為好多人幫襯佢呀嘛?
九龍新界有D位就話焗住搭垃圾姐..香港島大把線揀我就唔會搭囉

柴灣-香港仔一開始係D冇腦既DC諗出黎既野..九巴想插旗就咩狗屎垃圾都話想做架啦只要係港島線
稍為有腦既都係8P去SOGO轉
假設真係開得成以九巴作風條線起碼行到北碼先識上廊(或者廊都唔識上明搶新城流水);P
仲有33拎番出黎投標唔該..九巴勾結運吉內定路線經營權我都未得閒計

"眼見新城經營困難"
其實你都識講..月票呢家野擺明係做爛市
新城照出780蚊1日10程都佢又冇著數..只係令自己盤數更紅
巴士公司唔係善堂..明蝕既野點解要做
再者正如有ching所講兩者經營環境唔同
九龍新界大把人要轉兩三次車先去到
港島好多位都有直車或者轉一次就夠

RH7685 發表於 2020-4-16 14:48

053h4 發表於 2020-4-16 14:48

RH7685 發表於 2020-4-16 14:49

053h4 發表於 2020-4-16 14:59

932gz6061 發表於 2020-4-16 15:09

053h4 發表於 2020-4-16 14:48
數字引用錯誤, 係九巴同比乘客量跌9.4%, 城巴跌11.7%, 新巴跌9.7%

而用行車里數計, 先知巴士公司點樣用資 ...

又係無視公司規模嘅支離破碎式發言

討論左咁耐,講左好多不可抗力因素令新城搞唔到月票,比你講做"經營不善"

驗眼啦

RH7685 發表於 2020-4-16 15:10

頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10
查看完整版本: 新巴城巴宣布凍薪