WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-2 14:53

架架塞曬去轉車站都唔係一件好事嚟嘅,屯轉咁多替代交通, 快有有慢又有

letter_li 發表於 2020-7-2 16:46

我試過一次中伏,
我在鑽石山等61X入屯轉往黃金海岸, 跟住見有架62X黎到, 諗住62X應該和61X一樣.
點知佢唔入屯門轉車站直接入左屯門 :L

GD1570 發表於 2020-7-2 17:02

早繁出荃灣嘅大興人士表示非常羨慕唔入轉車站嘅路線:L

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-2 18:26

唔入轉車站係賣點嚟
個個左膠上腦以為轉車站一定係只有好處,沒有壞處
乜都塞曬入去

groom1002 發表於 2020-7-2 18:57

58X沿線好多替代的屯轉線,其中58M好密,變相58X停屯轉無意義

LAK2 發表於 2020-7-2 19:06

唔入轉車站=爽
62X一樣道理

天空之神 發表於 2020-7-2 19:10

58X 太多代替品

去建生有車海 58M
去西九龍旺角有 59X 66X 67X 特快 63X

咁入黎做咩

同樣情況係 62X
市中心有 60M 60X 61X 263
觀塘有 258D 259D

長遠要更多路線重整減少塞轉車站

Anonymous 發表於 2020-7-2 19:23

天空之神 發表於 2020-7-2 19:10
58X 太多代替品

去建生有車海 58M

如果只計九巴:
荃葵青+小區接駁: 所有M線+68A+53
西九+小區接駁: 所有X線(包埋260X,63X)(58X因為一開始冇入可以唔計)
2條觀塘D線
沙田+大埔: 263/263C
港島西: 960/961
港島東: 960X/960B
九龍城: 61X

呢一堆線入曬轉轉車站就可以,其餘繁時線可以唔入轉車站,當然仲有258X同259X,都值得商量入唔入轉車站

天空之神 發表於 2020-7-2 19:31

Anonymous 發表於 2020-7-2 19:23
如果只計九巴:
荃葵青+小區接駁: 所有M線+68A+53
西九+小區接駁: 所有X線(包埋260X,63X)(58X因為一開始冇 ...

258X 259X 開黎係比人轉車用

請睇 259X 開辦歷史同佢出九龍站頭擺位

Anonymous 發表於 2020-7-2 19:50

天空之神 發表於 2020-7-2 19:31
258X 259X 開黎係比人轉車用

請睇 259X 開辦歷史同佢出九龍站頭擺位

我知道258X同259X係轉車用,亦睇過相關帖文/留言同行車記錄片。

但宜家258X同259X走線已經深入小區,加上258P/267X/252X都開埋,258X同259X嘅作用只係俾多接近2蚊而唔駛行出觀塘道搭車,俾人轉車嘅作用已經冇當初預計咁大。同埋早繁有塞車問題,觀塘客唔會準時都係問題。

我唔會反對258X同259X入轉車站,如果定位呢兩條線係觀九工貿區獨市,入轉車站冇問題。如果定位只係兩條D線嘅特車,唔入都可以。

p.s.頭先係數漏左59A

頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 探討58X不經屯公轉車站的原因