Anonymous 發表於 2020-7-9 00:20

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 00:00
258D/259D真係有機會非繁留後
屯門東九無論非繁同逆向都成日頂閘
東九不斷發展其實屯門需要多一條全日東 ...

認同兩條觀塘D非繁有時候會留後,尤其係星期六。

但上文講緊259D非繁要改快以增強龍門路住來轉車站嘅轉乘服務,所以先問非繁轉車站屯門方向,屯碼條隊會唔會留後。就算非繁條隊真係留後,個人而言(用家但不代表當區立場)60M/60X可以輕微減班而加車開59M/59X。

至於非繁拆東九線,62X全日同259D分拆對半個屯門黎講未必係好事,但對景峰沿線嚟講係方便左。而258A全日,洪水橋至藍地客量唔會好睇但,對外區人嚟講比較方便,因為同時經過市中心,新墟同虹橋呢三個食店集中地。所以要小心處理

2076 發表於 2020-7-9 10:45

Anonymous 發表於 2020-7-9 00:20
認同兩條觀塘D非繁有時候會留後,尤其係星期六。

但上文講緊259D非繁要改快以增強龍門路住來轉車站嘅轉 ...

唔傾向再加一條全日東九線累鬥累,尤其61X仲有大量載客空間,258D/259D班次亦都成日拍拖到站

259D全日改泊悅湖其實係造福屯碼區居民的改動,現時259D繁時走線未能好好分流59M/X的客,改行龍門路、美樂去悅湖有助分流

既然259D改左去悅湖,短期內可以繼續行VIP區,以博取議員支持,不過豐景園後去龍門居先,但係未來可以考慮抽走VIP甚至市中心

Anonymous 發表於 2020-7-9 11:58

唔傾向再加一條全日東九線累鬥累,尤其61X仲有大量載客空間,258D/259D班次亦都成日拍拖到站

259D全日改 ...

我都覺得加一條東九線而令成個屯門南疏車係好唔理想

但係你都未答點解繁時問題要由全日走線解決。61X上座率唔高而抽走259D,ok,非繁咪轉lor。但非繁屯轉入面,屯碼條隊係咪成日留後先?(你當然可以話唔留後都可以改快架,但連59系都載得曬而唔疏嘅時候,259D疏過59系可以載得幾多人?)。259D用現有走線逆走,咁你都係成條線改快算啦。

要龍門後飛安友而經市中心,ok,但改完之後記得要見車就上,唔好怪皇珠路轉出屯公塞車而死等59系

259D繁時如果唔鐘意入湖景先,ok,繁時咪成條線改龍門居入lor,反正都係直入。放悅湖你有位咪即管放。

再講,安友有嘅全日線(e.g.263,61X,260C等),個人認為上繁可以照開1set俾屯碼,由一班起,多人搭咪開多幾班,由正線抽車同唔入轉車站。下繁就可以針對幾條最多轉車客嘅對外線開,等屯碼居民唔駛轉咁多車。

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 12:04

259D全日改 ...
瞓咗幾耐?
近一兩年61X多咗好多客
繁時出12.8都企到梯前,雖然未頂閘
非繁同逆向都唔差,未夠258/9D咁多,但一定多過大部份M/X/260X/263/960/1
所以近排先換埋大車

唔係太覺258/9D非繁前後拖卡
至於繁忙時間就好難唔拖,本身開得密,加埋站位同燈位好易聚埋一齊

根本258/9D+61/2X已經飽和,有需要多一條全日東九線
你睇非繁同逆向都可以企到頂閘就明

WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-9 12:10

259D全日改 ...

其實61x喺仲有大量嘅運載空間是在於非繁忙時間, 繁忙時間呢61X基本上黃大仙都好難上車

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 12:19

Anonymous 發表於 2020-7-9 11:58
我都覺得加一條東九線而令成個屯門南疏車係好唔理想

但係你都未答點解繁時問題要由全日走線解決。61X上 ...
260C咪即係59A
61X又未致於密到要開屯門分支
屯門其他分支特班盞屯門區內唔夠客

263反而合理,開到5分鐘仲要玩屯轉特
我會覺得係
263B跟960C 唔入轉車站去沙田
263X 碼頭-市中心-轉車站-沙田-火炭

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 12:20

WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-9 12:10
其實61x喺仲有大量嘅運載空間是在於非繁忙時間, 繁忙時間呢61X基本上黃大仙都好難上車 ...

近排非繁61X都相當多客

Anonymous 發表於 2020-7-9 14:45

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 12:19
260C咪即係59A

同意61X可以唔開

綜合成個forum討論屯碼區巴士嘅post,似乎屯碼嘅轉車站人流來至:
1. 沙田
2. 油佐尖
3. 港島

碼頭沙田線,差在九巴肯唔肯開
油佐尖講白啲就係259b回程,重開唔經安友冇問題,但好似冇點重提
港島講白啲就係962g,甚至962g延長至銅鑼灣版,但城巴都唔想下繁喺銅鑼灣拆咁多線,就算962g都只係中環起步。同埋962g延長至銅鑼灣版開得成,962x實減班,對置樂黎講會難接受

miklcct 發表於 2020-7-9 15:00

260C咪即係59A

263朝早唔適合再拆線啦,盡快走多幾轉好過啦,甚至可以考慮加特車喺青山公路站位起載,由沙田站直接私回。

同埋朝早繁忙時間可以拆條59U,俾人轉車用,可以考慮取消259E以提供車輛開辦59U,同時59M就飛走轉車站。

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 16:47

miklcct 發表於 2020-7-9 15:00
263朝早唔適合再拆線啦,盡快走多幾轉好過啦,甚至可以考慮加特車喺青山公路站位起載,由沙田站直接私回。 ...
屯公永遠暢順就可以諗轉車站特班
去到沙田私回轉車站搏做多轉啫,可惜唔係嘛
10日得一兩日趕得切就無謂啦
屯公日日唔塞咁易私回做多轉嘅,九巴第一件事做960M轉車站去上環順德放低班客返屯轉走多轉

當區M車+263每邊各自調車開兩三班263特別線
起碼lock實咗架車實有得喺屯門開
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 探討58X不經屯公轉車站的原因