chaukc 發表於 2020-7-13 00:01

要求40號巴士不停美孚,縮短行車時間

40號是往返荃灣及觀塘的巴士路線,由於該路線需要繞經美孚,導致往返荃灣及觀塘的行車時間往往超過一小時,加上美孚已經有6D及214巴士往返牛頭角及黃大仙,再加上美孚乘搭港鐵往返荃灣只需12分鐘,因此要求40號巴士不停美孚,縮短行車時間。

WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-13 00:12

你究竟知唔知道40號美孚有幾多客? 點樣交俾6d同214呀?40號就美孚特快,214同6d又入唔到觀塘,仲要兜到嘔泡, 尤其是嗰架6D,唔知頭唔知路呢就唔該唔好亂講嘢啦, 我知道你好想要42C唔停葵涌荃灣, 但係都唔係我40號嚟找數㗎????

HN745 發表於 2020-7-13 00:19

係人都知美孚搭鐵去荃灣係快

要求係呢度講??

天空之神 發表於 2020-7-13 00:23

荃灣去石硤尾九龍城點轉 2A 6D ?

直角=1507 發表於 2020-7-13 08:38

無敵風火輪 發表於 2020-7-13 10:07

HN745 發表於 2020-7-13 00:19
係人都知美孚搭鐵去荃灣係快

要求係呢度講??

BTW 40 由美孚來往荃灣(福來邨之前)都係差唔多12分鐘跑完,始終走線算系直接

m_rd08 發表於 2020-7-13 10:18

返荃灣唔可以避開甘泉街同長荔街既話,我同意

其實可以直接響西九龍走廊橋底調頭既
不過快唔快得過經長荔街就要睇時段

GD1570 發表於 2020-7-13 10:20

214可以到美孚嗎?

toyl 發表於 2020-7-13 12:53

返荃灣唔可以避開甘泉街同長荔街既話,我同意
朝早8:25~8:50落到果兩班,2個站夾埋都有50人以上落車。放工時間美孚/長荔街都可以有成40-50人等車,以6.4特平價享特快10分鐘版2F即到黃大仙服務。

根本走線上已經係2F/6D私牌路線,同埋係東西九龍之間唯一一條特快路線,
車費上$8.8已經拍得住黨鐵美孚彩虹原價,九龍灣-觀塘去美孚仲要破10蚊,所以已經成功開拓新通勤客源。

麗城開40分鐘都上唔到呈祥道係一件事,但要40離開到美孚,必須要有一樣價錢同快捷程度代替品先得!

而且地理上美孚/荔枝角都係碌車線頭站,單靠西九龍自己,一樣係養唔到一條全日或繁時獨區點到點服務。

利申:搭咗廿幾年40,睇住轉特快亦曾經係長荔街特車常客

Larry93 發表於 2020-7-13 12:59

都好多人搭40九龍東往返荔枝角同美孚(包括我)
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 要求40號巴士不停美孚,縮短行車時間