WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-19 21:56

Freezewinter 發表於 2020-7-19 20:39
黃大仙/彩虹有地鐵,去旺角/油麻地都唔洗轉車
就算去佐敦/尖沙咀都係同月台轉乘,都算方便

7號都坐得滿

louis19910701 發表於 2020-7-19 22:02

第一,太疏車
第二,改左唔入尖沙咀碼頭之後,流水客都少左好多(當然可搭其他尖碼路線)
第三,沿途太多替代,搭得9號既,通常都係見車上車

Quanta 發表於 2020-7-19 23:14

ricky 發表於 2020-7-19 21:55
搭5號又平又快,使乜搭9號

5同9差唔多無重疊咁滯喎
得彩虹道一段同尖東站

Ohm 發表於 2020-7-19 23:22

我見上面討論好似都無提到9號係亞皆老街(九龍城警署至九龍醫院)出尖沙咀唯一路線
另外,尖沙咀方向由新蒲崗起雖然同203E好似係重疊,但因為203E係行上海街,9號行彌敦道就會顯得方便啲
再者,如果係平日早繁,我相信9號出尖沙咀會比5號快

S3BL100 發表於 2020-7-19 23:27

EX-TL 發表於 2020-7-19 20:24
三彩出太子 九龍城有2X, 無需要搭兜黃大仙的9, 出旺角行街一樣2X搞掂, 太子站落車行花園街 金魚街, 唔駛幫 ...

講到呢度, 難保又有人出嚟宣傳佢嘅9+9X傑作.https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/static/image/smiley/default/lol.gif

咁如果你覺得 9+9X 唔 OK 既話,想知你有無其他更有建設性既方法或建議去解決問題?

ricky 發表於 2020-7-19 23:31

Quanta 發表於 2020-7-19 23:14
5同9差唔多無重疊咁滯喎
得彩虹道一段同尖東站

去尖沙咀,經土瓜灣紅磡,快過經九龍城旺角

dennis28a 發表於 2020-7-19 23:43

JX9097 發表於 2020-7-19 19:15
9定線太長喇
三彩係應該開一條特快線出尖咀
9主力做流水,新線做直接來往兩地客

四彩無似樣總站又唔係無得解決,
彩興路盡頭大把空間,係聖若瑟英文中學隔離起個總站,順手做埋彩雲生意,再將彩興路同彩榮里駁番埋一齊。

WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-19 23:59

dennis28a 發表於 2020-7-19 23:43
四彩無似樣總站又唔係無得解決,
彩興路盡頭大把空間,係聖若瑟英文中學隔離起個總站,順手做埋彩雲生意 ...

嗰度離四彩好遠喎

dennis28a 發表於 2020-7-20 00:47

WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-19 23:59
嗰度離四彩好遠喎
重點,將兩條掘頭路駁番埋一齊。

Quanta 發表於 2020-7-20 01:00

dennis28a 發表於 2020-7-20 00:47
重點,將兩條掘頭路駁番埋一齊。

又係睇地圖做人?
高度差咁遠 點駁
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 九巴9都係咁頹?