SE7378 發表於 2020-7-21 16:52

cong 發表於 2020-7-21 13:39
9 入伍華往彩福方向

睇返彌敦道多左幾多人死等9往彩福,再加上9入伍華往彩福方向,就會得出結論, 多左客 ...

固然 9 係多左彩福同彩德客坐,但亦不能忽視現時 9 的走線迂迴,
當年取代 6B 加經黃大仙,行車時間被拖長已令 9 客量備受打擊,
更何況係本身習慣行天橋或搭小巴去保鐵嘅三彩?班次又唔係密,
車程又唔算好吸引,就算拉上彩福都唔會有可觀的客量增長,
到頭來咪又係趕客繼續保鐵或搭 2X,當然拉直 9 係會牽一髮而動全身,
但從三彩總站區居民的角度出發,9 飛走彩虹道黃大仙會對佢地有利。
況且本人提出九巴曾建議延長兼拉直 9 之往事並非神化巴士公司,
而係旨在指出巴士公司亦明白走線直接才可吸引三彩客回流 9,
對於三彩或黃大仙下邨出油尖旺,兩者之間誰更有潛力亦心中有數,
所以最初才作此建議,只因黃大仙反對方才擱置吿吹。

kay 發表於 2020-7-21 16:55

其實當年九巴進取9建議唔行彩虹道,其實都唔似好想做流水

不過當直行彩虹道都比人反對,真係無咩空間改動

而三彩當年有訴求去西九,2X開左先,變相去油尖旺要有快車難好多

SE7378 發表於 2020-7-21 17:12

S3BL100 發表於 2020-7-20 23:49
誘因在於加價,同埋變相將 2X 彩福至太子/旺角一段加到 15 分一班,吸引力同客量都會有所增長

...

無錯,閣下方案的確可以令 2X/9X 同路的一段提升吸引力及客量,
但奈何只限三彩出太子,同埋先達返三彩,受惠人數始終有限,
雖則假假地 9+9X 都令三彩出油尖旺做到 15 分鐘一班,
但一來前者淨係做到彩德同彩福,後者係做埋彩盈同彩霞,
三彩區內走線不同令彩盈同彩霞無法叫齊 9+9X 兩飛,
即係彩盈同彩霞出油佐尖得 30 分鐘一班的服務水平,
較難吸引兩邨居民回流,唔同 2X 做埋牛頭角深長荔特快而叫收得貨,
二來 9 走線如此迂迴,正常三彩居民都會死等 9X 而唔理 9,
但若人在彌敦道,岩岩走咗班 9X 而要等 30 分鐘才有另一班,
依佢地一開始嘅習慣,應該連 15 分鐘後到站嘅 9 號仔都唔會坐,
而係直接保鐵,吸引力有限,唔同 2A/2X 東九有各自的獨市位,
2A 來回兜李鄭屋蘇屋但深水埗起計仍算合理車程,
加上 2X 飛橋特快作輔助,兩者聯合派車,節省成本才提升營收。

SE7378 發表於 2020-7-21 17:26

kay 發表於 2020-7-21 16:55
其實當年九巴進取9建議唔行彩虹道,其實都唔似好想做流水

不過當直行彩虹道都比人反對,真係無咩空間改動

若我無記錯,2X 開辧同 9 拉上彩福兼拉直走線係同一年提出嘅,
可能九巴當年進取,想一次過滿足三彩出西九需求,
以及令三彩出油尖旺全日有車兼有直接車程,提升三彩巴士競爭力,
雖然遭黃大仙區會反對作罷,之後建議過開 9A 俾三彩出黃大仙轉 9,
但亦可見九巴改 9 嘅初衷並非黃大仙流水,而係真係要做油尖旺生意。

天空之神 發表於 2020-7-21 19:57

其實黃大仙出旺角有 3C 10
出油麻地有 10

彩虹道/蒲崗村道 以西 有 203E 203X
彩虹道/蒲崗村道 以東 有 單向 95

最簡單直接係用 10 仔拉直彩虹道唔上鑽石山做埋彩虹道,鑽石山班客返正都係行去搭 203E

回程叫城巴 20 係新蒲崗加站

9 仔同 95 齊齊保送出太子道東
補償?轉乘同加密 10 仔同轉大車

攪 9X 無意思,但必須要繼續陰乾 9 仔為大前提,條線點做都蝕到入肉

S3BL100 發表於 2020-7-21 23:44

SE7378 發表於 2020-7-21 17:12
無錯,閣下方案的確可以令 2X/9X 同路的一段提升吸引力及客量,
但奈何只限三彩出太子,同埋先達返三彩, ...

呢個世界有樣野叫做無辦法之中既辦法⋯

S3BL100 發表於 2020-7-21 23:45

天空之神 發表於 2020-7-21 19:57
其實黃大仙出旺角有 3C 10
出油麻地有 10

10 仔其中一段比較多客既流水位正正係鑽石山來往彩雲

cong 發表於 2020-7-21 23:53

S3BL100 發表於 2020-7-22 02:04

cong 發表於 2020-7-21 23:53
本身唔入黃大仙既時候, 9 收貴一級仲有13/95/203E搶彩虹道客, 想問下又點打擊法? 入左黃大仙後, 究竟係黃 ...

2X 好霉咩而家?

kay 發表於 2020-7-22 10:31

SE7378 發表於 2020-7-21 17:26
若我無記錯,2X 開辧同 9 拉上彩福兼拉直走線係同一年提出嘅,
可能九巴當年進取,想一次過滿足三彩出西 ...

不過2X你加車再同2A拎車拆

如果當日有車多係加車比9再拆9X
彩福就唔駛兜黃大仙

頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10
查看完整版本: 九巴9都係咁頹?