paul2357paul 發表於 2020-7-24 03:17

hokachung 發表於 2020-7-23 06:34
無長沙灣西(新巴叫西九龍新區)就無971呢條招標綫,相信就咁縮短去大角嘴係無可能
但新巴咁多年黎都當長 ...
唔係完全冇可能。
新巴正申請970系其中一條調去荔枝角收押所附近既巴總,為長沙灣開闢第3個新巴地頭。

hokachung 發表於 2020-7-24 03:24

0q9w8e 發表於 2020-7-23 08:53
你地而家都有936啦

936完全係建築喺人地(荃葵青)嘅痛苦之上,但唔見得長沙灣西有幾快樂
貴得黎仲疏車過914,頭班車都趕唔切9點過海,你覺得合理嗎?

paul2357paul 發表於 2020-7-24 03:27

053h4 發表於 2020-7-22 10:35
971 唔上田灣, 我個人覺得可以討論, 因為上田灣意義不大而車亦加重車長負荷可以用"穏定班次"為由, 與地區協 ...
971始終唔及970系直達薄扶林道幾大客倉,
對於西九龍居民黎講主流上冇乜用,唔同970系就算HKU有埋港鐵都仲係咁硬淨。
雖然理論上可善用盈暉臺巴總開新支線,
可惜新巴唔知點解果度咁想留904,905。
跟住條904唔知點解新巴死都唔肯拉入摩星嶺換走971。

hokachung 發表於 2020-7-24 03:51

paul2357paul 發表於 2020-7-24 03:17
唔係完全冇可能。
新巴正申請970系其中一條調去荔枝角收押所附近既巴總,為長沙灣開闢第3個新巴地頭。
...

其實有兩條,970X同X970
長沙灣工廠區唔係新巴新地頭,以前796C都有入過,不過後來放棄咗:L

Tummy 發表於 2020-7-24 04:02

936完全係建築喺人地(荃葵青)嘅痛苦之上,但唔見得長沙灣西有幾快樂
貴得黎仲疏車過914,頭班車都趕唔 ...

痛苦又未至於 反正上路去西隧都係要經興華街西中途停多一個站 都唔係大不了
反而回程就要改一改 唔好入海盈自轉同泓景台上跑道 :L
(葵涌段唔講喇 一陣離晒題 :L

講眞搭得 936 返荃葵 其實都預咗要兜西九龍 :L
要快嘅一早上咗 地鐵/930 葵芳轉車 要密嘅一早上咗 紅隧綫旺角轉車 ;P
所以大多數人上到 936 第一時間都係瞓覺 :sleepy:

價錢牌方面我一直都覺得 936 西九一站直出值得收呢個價
亦都有唔少唔理價錢嘅人
不過如果介意回程 $18 太貴 都可以試下問九巴 R 個八達通回程優惠嘅 ;P
(雖然都未必會理)

班次方面 反正 936A 都已經下海行興華街入西隧
爭取下停多一個站都無妨 :$
同埋 914 同 936 比 我覺得大家都係一樣咁疏 ;P

0q9w8e 發表於 2020-7-24 08:07

hokachung 發表於 2020-7-24 03:00
長沙灣西唔同長沙灣,長沙灣西自身道路網絡相當完善,可以完全唔駛塞車直入西隧
點解開綫仲要兜入去舊區 ...

905A?

Mercer 發表於 2020-7-24 11:32

hokachung 發表於 2020-7-24 03:00
長沙灣西唔同長沙灣,長沙灣西自身道路網絡相當完善,可以完全唔駛塞車直入西隧
點解開綫仲要兜入去舊區 ...

如果長沙灣有唔經旺角過海車, 就一定益倒長沙灣西啦.

Mercer 發表於 2020-7-24 11:35

貴得黎仲疏車過914,頭班車都趕唔 ...

依個只係九巴玩上葵其中一部份

上葵上車要停長沙灣差唔多係常識.

hokachung 發表於 2020-7-24 16:53

0q9w8e 發表於 2020-7-24 08:07
905A?
905A喺長沙灣西覆蓋範圍極之細,只係覆蓋到富昌邨同榮昌邨,同時站位好唔方便行入邨,正如202係完全搶唔到701南昌站落車嘅客
作為一條下繁過海綫,行海麗邨、四小龍呢啲住宅區係合理過行長沙灣工廠區好多

珀島魚蛋 發表於 2020-7-24 17:14

頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8
查看完整版本: 點解冇人話971行車路線迂迴?