isaaccfchu 發表於 2020-10-7 21:43

789 中午客量調查

小弟日日都搭789返學放學, 但唔知點解成日有人覺得789喺非繁忙時間嘅客量好低, 不論西行東行都好低, 所以就要縮短服務時間,成日叫啲人去搭788同8P算, 西行其實落車都有十至二十人,可能的確低咗少少,但係東行真係唔低, 而且時間嚟講灣仔上789 點都係快過8P兜銅鑼灣, 請唔好再以為789繁忙時間外係廢線一條。 佢嗰個 東行行法根本好值得720A路線參考, 絕對可以擴大巴士嘅客源。
廢話講完,入正題。
(Sorry 唔記得mark每個站嘅到站時間)
6/10/2020 8467@789 1347往ISR 與前車和後車相隔11分
金鐘 +20
軍器廠街 +2
柯布連道 +6
譚臣道 +10
克街 +10
天樂里 +2
堅拿道西 +19
上東廊 69人
張振興 -5
宏德居 -7 +1
漁灣邨 -5
往小西灣 53人
常安街 -3
富欣 -11
富怡 -27
富景加藍灣 -12
呢個只不過係中午嘅客量, 憑乜嘢話佢中午冇人搭...
其實中午都咁多人返小西灣,其實繁忙時間可以試下加開特快班次直入小西灣...
無論如何,報告完畢。
歡迎討論。

bb606606 發表於 2020-10-7 21:45

DEL

miklcct 發表於 2020-10-7 21:58

789載空只限西行

isaaccfchu 發表於 2020-10-7 22:04

所以咪唔明點解啲人話789要非繁忙時間取消服務, 而家係要諗點樣執執西行嗰個服務

louis2018 發表於 2020-10-7 22:07

如果788改行中灣繞道,應該會提高到客量

leo_ku 發表於 2020-10-7 22:11

Tummy 發表於 2020-10-7 22:55

louis2018 發表於 2020-10-7 22:07
如果788改行中灣繞道,應該會提高到客量
關咩事 :L柴小 <-> 中環嘅客就係咁多
改行中灣繞都唔會多咗客 :L
仲有行繞道嘅話 灣北怡和坐咩車返柴小 ?

更何況依家已經有 88X 加持
你想中上環特快返柴小 ? 乖乖哋課多兩蚊坐 88X 囉 ;P

neoplan720p 發表於 2020-10-8 02:08

笑左。
話789客量低要摺既,
唔該叫新城摺左廢線8H同18X先。

qunow 發表於 2020-10-8 02:17

isaaccfchu 發表於 2020-10-7 22:04
所以咪唔明點解啲人話789要非繁忙時間取消服務, 而家係要諗點樣執執西行嗰個服務 ...

沙中開過海,西行自然會夠客,如果都係嫌少嘅咪788飛埋灣仔

qunow 發表於 2020-10-8 02:19

Tummy 發表於 2020-10-7 22:55
關咩事 柴小中環嘅客就係咁多
改行中灣繞都唔會多咗客
仲有行繞道嘅話 灣北怡和坐咩車返柴小 ?

788經繞道不停灣仔強迫前往灣仔乘客改乘789
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 789 中午客量調查