GD1570 發表於 2020-11-17 10:11

053h4 發表於 2020-11-17 10:09
上水去香港站港鐵只係預計59分鐘,而去中環佢計55分鐘左右。
四分鐘時間上繁來講南昌站轉車等少兩班車車 ...

香港站同中環站,已經係兩個不同的轉車方案囉...

053h4 發表於 2020-11-17 10:12

053h4 發表於 2020-11-17 10:13

GD1570 發表於 2020-11-17 10:15

053h4 發表於 2020-11-17 10:10
我計算跌三成客,由企位變唔洗企就係少左三成客量。

巴士公司覺得計得掂條數咪睇下點調整班次。

眾人均知道閣下啲預算一向同波叔一樣都係錯漏百出架啦..
點解你唔可以改善一下呢...

返工客有一程車過唔搭嘅理由好多,但唔代表佢哋唔BUY一程車過..
當年西鐵綫一開通,咪一樣講到巴士收晒皮...
實際上,西鐵未出月票優惠時,巴士一樣咁多人搭...

再講近啲,黃埔出尖咀,小巴客都只係跌兩成,但小巴營運商一樣支撐住,
係去到疫情先捱唔到,依家咪一樣開返小巴落尖咀..

所以,唔好諗到鐵係萬能先得架...
轉一次車好似唔駛轉咁...講到天花龍鳳。

GD1570 發表於 2020-11-17 10:16

我前文話中上環一帶,香港站出用行人天橋網絡步行幾分鐘好快就到目的地。

巴士都唔係一定停正大廈門口。

係呀..但巴士站起碼深入中環內街地段,同埋點都一定快過啲人去南昌等又疏又人多嘅東涌綫囉...

同埋,唔該望望香港站嘅位置,唔係去國金一二期,其實中環站係萬能的囉...

港鐵教人由上水去中環站都唔會叫人去南昌站轉乘啦...講依啲...

053h4 發表於 2020-11-17 10:17

nwfb1001 發表於 2020-11-17 10:18

我前文話中上環一帶,香港站出用行人天橋網絡步行幾分鐘好快就到目的地。

巴士都唔係一定停正大廈門口。

上環就叫人行行人天橋;然後就話有(全程?)有蓋行人通道去康城站嘅各期康城住戶首選98;P

GD1570 發表於 2020-11-17 10:18

053h4 發表於 2020-11-17 10:17
巴士真係跌左好多客,只係人口增長一定程度抵銷。
就算西鐵去荃灣,上繁卡卡車都落20-30人,九巴68M最近 ...
我講緊一開西鐵同未有月票優惠的時候,你講依家?
唔該理解吓我講啲乜先回可以嗎?

講到西鐵卡卡落20-30人,望吓有幾多位係用緊月票先啦..
無月票...卡卡落2-3人都似囉..

053h4 發表於 2020-11-17 10:20

GD1570 發表於 2020-11-17 10:20

nwfb1001 發表於 2020-11-17 10:18
上環就叫人行行人天橋;然後就話有(全程?)有蓋行人通道去康城站嘅各期康城住戶首選98 ...

0生一向好大力,最鍾意就係搬龍門架啦....

頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 探討屯馬線二期對新巴城巴影響