0q9w8e 發表於 2021-4-11 17:13

九巴280X現況

11/4/2021 (Sun)

UE1563 ATENU1097

U59+L31+S46

1125 穗禾苑+18
1126 穗禾路+1
1127 山尾街+2-1
1130 火炭村+3 (有人坐係度數客)
1133 禾輋邨+5-1
1134 瀝源邨+4
1137 沙田大會堂+13-6 (有人坐係度數客)
1139 帝都酒店+1
1144 青沙轉車站-1
1153 雅翔道-10
1159 聖安德烈堂-16
1202 中間道-10
1205 尖東麽地道-2

有人俾9.4落沙田咁豪
西隧轉乘仲多人用過青沙
其實食埋駿洋都唔使加班
不過穗禾總站逼到咁想加班都難

213D 發表於 2021-4-11 18:24

大把人咁搭落沙田啦,走81K車等咁耐,小巴又難等,80M就算把啦。不過以11點幾黎講,呢班車都幾標準,沙田市中心越來越塞車,大把人落左火車啦

0q9w8e 發表於 2021-4-11 18:26

213D 發表於 2021-4-11 18:24
大把人咁搭落沙田啦,走81K車等咁耐,小巴又難等,80M就算把啦。不過以11點幾黎講,呢班車都幾標準,沙田市 ...

咁我又唔覺沙中果段特別慢

ATENU135 發表於 2021-4-11 19:00

如果可以兜一兜駿洋邨 甚至可以將部份班次擺落去駿洋邨 變相可以加班 同埋舒緩穗禾苑總站而家嘅擠迫

lovehirofans 發表於 2021-4-11 19:08

今日中午都搭左,我都係西隧轉乘,見到都落左半車客

lovehirofans 發表於 2021-4-11 19:08

我果班大約1310總站開
穗禾,禾輋,大會堂,帝都 4個站都上左超過15人
反而冇乜客係火炭兩站上車 (原先估計會有部分駿洋客)
係估唔到帝都都有10個以上

0q9w8e 發表於 2021-4-11 19:24

我果班大約1310總站開
穗禾,禾輋,大會堂,帝都 4個站都上左超過15人
反而冇乜客係火炭兩站上車 (原先估計 ...可能寧願285轉鐵
我反而好奇北行多唔多人山尾街/豐利行返去

paul2357paul 發表於 2021-4-11 20:21

0q9w8e 發表於 2021-4-11 19:24
可能寧願285轉鐵
我反而好奇北行多唔多人山尾街/豐利行返去

285唔上山

kmb71k 發表於 2021-4-11 22:00

ATENU135 發表於 2021-4-11 19:00
如果可以兜一兜駿洋邨 甚至可以將部份班次擺落去駿洋邨 變相可以加班 同埋舒緩穗禾苑總站而家嘅擠迫
...

本身駿洋邨一樣係迫
如果做中途站都還可以
做總站就唔駛諗

其實80M 81K 280X換十二米車已經好格硬嚟
其實有冇可能將呢三條線或者其中一或兩條搬上去華翠園?

https://www.google.com/maps/@22.3906575,114.1883991,3a,75y,217.28h,77.01t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipO_8qm5JSpOtUubS1EVI7bJtMHsBWiBXumDLAOt!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipO_8qm5JSpOtUubS1EVI7bJtMHsBWiBXumDLAOt%3Dw203-h100-k-no-pi0-ya64.069756-ro-0-fo100!7i10240!8i5120
睇番Google地圖
其實華翠園盡頭調頭位有冇可能再擴大啲?

Anonymous 發表於 2021-4-11 22:29

如果989最後轉全日,對280X未必係好事,對火炭人亦唔係好選擇
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 九巴280X現況